ACTUALITATE 13 mai 2020

Cel mai nou și performant laborator de testare COVID-19 din regiune, inaugurat la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1027 vizualizări

Testarea va începe în iunie, însă până atunci specialiștii urmează o etapă de pregătire în laboratorul robotizat 

Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a inaugurat marți cel mai nou laborator din regiune, unde se vor putea prelucra teste pentru depistarea COVID-19. Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă. În zilele imediat următoare va începe pregătirea personalului și totodată procesul de a include laboratorul în rândul centrelor acreditate în depistarea virusului SARS-COV-2. 

Prin această investiție, Spitalul poate să se mândrească cu faptul că are cel mai performant laborator din zona noastră din cel puțin două puncte de vedere: unu – aparatura, respectiv spațiul în care se află amplasat. Acesta a fost realizat în concordanță cu directivele Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește normele de bio-siguranță. Noi am realizat acest laborator ca fiind compatibil și respectă normele de bio-siguranță de nivel 2. În zona noastră, suntem singura instituție publică care are acest tip de laborator”, a spus managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, marți, într-o video-conferință de presă. 

Roboți de laborator 

Tot acesta a spus și că tehnica este complet automatizată și îndeplinește un criteriu important: minimizarea erorii umane. 

În ceea ce privește aparatura, ținta noastră a fost în tot procesul de lucru de Real Time PCR să excludem și să minimizăm eroarea umană. Din acest motiv, aparatura este complet automatizată. Majoritatea proceselor de lucru sunt făcute de roboți de laborator. În partea de pregătire a probelor intervine lucrul manual, ce înseamnă pipetare de câțiva microlitri de substanțe și reactivi în prelucrarea probelor. Restul este automatizat”, a mai punctat managerul. 

În acest centru de analiză lucrează patru persoane, doi medici și doi chimiști principali. 

Laboratorul este situat într-o clădire din cartierul Gării, într-un imobil care aparține Consiliului Județean Covasna, în co-proprietate cu municipiul Sfântu Gheorghe.

Avem intrare specială, separată și este într-o clădire de două etaje”, a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Consiliul Județean a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, dintre care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare. 

Tehnica de ultimă generație a fost achiziționată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore. 

Laborator al viitorului 

Reprezentanții autorităților locale au punctat în conferința de presă de marți că laboratorul este util atât în contextul pandemiei de coronavirus, dar nu își va pierde utilitatea nici în perioada următoare, pentru că aparatura poate prelucra multe alte tipuri de teste și pentru alte afecțiuni. 

Îl consider un aparat al viitorului. (...) Mă gândesc la „era post-covid”, ca să zic așa, când acest aparat ne va ajuta să diagnosticăm multe alte boli. În afară de SARS-COV-2 există încă zeci, sute de virusuri care îmbolnăvesc oamenii. De asemenea, vom putea testa pentru hepatitele B, C, E, de exemplu, pe care altfel nu o putem noi testa, fără acest aparat, sau pentru diferite alte virusuri ale gripei. Ce este foarte important este că ne va putea ajuta să diferențiem la un bolnav infecțios dacă este infectat cu un virus sau are o infecție bacteriană. Pentru că tratamentul este complet diferit”, a explicat directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás. 

Pregătirea personalului și apoi testarea oficială COVID

Deocamdată, chiar dacă centrul este avizat sanitar, laboratorul nu este acreditat și nici inclus în circuitul național al centrelor care prelucrează teste COVID, însă până se va obține această titulatură, în laborator se va face pregătirea personalului.  

„Deocamdată testele nu sunt decontate de Casa de Asigurări, probabil că pe viitor, în momentul în care se vor modifica normele la contractul-cadru și aceste teste vor intra în categoria aceea de teste de laborator care vor fi decontate. În momentul de față, singura posibilitate de decontare este de a participa și de a fi incluși în programul național de testare lansat mai recent când a apărut și la noi primul caz de COVID-19. Sperăm că începând din iunie o să fim și noi incluși pe această listă de unități acreditate să facă astfel de teste. Până atunci, de mâine o să se înceapă cu trainingul personalului la nivel teoretic, iar practic și primul test făcut în acest laborator va fi joi dimineața. (...) Săptămâna aceasta și săptămâna următoare colegii mei vor învăța să lucreze pe acest aparat. Nu este un aparat pe care îl pornești, introduci proba și pe partea cealaltă scoți la imprimantă rezultatul, deci trebuie o anumită rutină, ce trebuie învățată. Sunt niște proceduri de lucru. Deci în perioada următoare o să învățăm, asta însemnând că o să facem testele pentru spital, în interiorul spitalului, angajaților. Din săptămâna a doua, o să începem să lucrăm cu pacienții care sunt internați și care așteaptă niște rezultate, respectiv care vin la urgență stabilim criteriile în funcție de care o să facem aceste testări”, a mai explicat András-Nagy Róbert. 

După ce se va obține acreditarea laboratorului, adică rezultatele testelor vor fi recunoscute, locația o să intre în sistemul care va include și DSP, cu recoltările care sunt în județ, dar și alți pacienți care sunt în spital, a mai spus managerul, care a adăugat că se vor gândi și programe de testare pentru locuitori. 

Încă nu am ajuns în stadiul în care să putem face teste și pentru alții. Intenția noastră este ca în primul și în primul rând (n.red. să beneficieze) spitalul nostru și după aceea  spitalele și toate celelalte instituții medicale din județul Covasna din sfera publică. După aceea o să vedem, eventual, dacă rămâne posibilitate și pentru sfera privată”, a spus și Tamás Sándor.

În același timp, în județul Covasna este acreditat un centru privat pentru testarea COVID-19 – respectiv Clinica Pro-Vitam. Aici s-au făcut peste 2.400 de teste, de asemenea în urma solicitărilor instituțiilor publice.

Până acum, la nivelul județul Covasna s-au făcut peste 3.306 de teste pentru depistarea infectării cu virusul SARS-COV-2. 

(Foto: Kelemen Lehel)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.