ACTUALITATE 5 mai 2023

Cea mai ușoară variantă să afli câți bani europeni ajung în localitatea ta

de Iulia Drăghici - Taraș | 6428 vizualizări

Sfântu Gheorghe este campionul județului la atragere de fonduri europene 

Platforma Kohesio, https://kohesio.ec.europa.eu/, este cea mai simplă și la îndemână variantă pentru a afla câți bani europeni ajung în localitatea ta. Este un site oficial al Uniunii Europene și conține date actualizate despre toate proiectele, plus o hartă interactivă, care cuprinde detalii utile. 

Kohesio este, de fapt, o bază de date extinsă, care pune la dispoziția oricui o cale ușoară, transparentă și actualizată spre informații, proiecte și beneficiari ai fondurilor europene investite prin politica de coeziune a UE, a Comisiei Europene. 

Conține atât date din perioada 2014 – 2020, cât și pentru 2021 – 2027, în curs de actualizare.

Baza de date are informații despre mai mult de 1,5 milioane de proiecte și aproximativ 500.000 de beneficiari. 

Printre acestea se numără, desigur, și cele din județul Covasna. 

Ierarhii pe proiecte și fonduri atrase

Potrivit Kohesio, în perioada 2015 – 2023, în județul Covasna, prin Consiliul Județean Covasna, au ajuns aproape 30 de milioane de euro, în 8 proiecte, majoritatea de infrastructură. Sunt menționate aici drumul interjudețean Covasna – Brașov (din zona Baraolt), drumul interjudețean Covasna – Harghita, prin DJ 131, reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, reabilitarea Școlii Speciale, o serie de investiții la Spitalul Județean, proiectul de digitalizare al instituției - eCovasna și altele. 

Sfântu Gheorghe a atras peste 38 de milioane de euro pentru perioada 2014 – 2023 prin 25 de proiecte câștigate. Cel mai mare este cel pentru dezvoltarea mobilității urbane și reducerea emisiilor de carbon (care presupune modernizarea transportului public) – aproape 23 de milioane de euro (din care peste 19 milioane de euro contribuția Uniunii Europene). Lacul din zona Gării, Örkő, Câmpu Frumos, reabilitările câtorva clădiri de școli se regăsesc pe aceeași listă.

Municipiul Târgu Secuiesc este înregistrat cu 10 proiecte în valoare totală de peste 12,7 milioane de euro, din care 10,3 din fonduri europene. Autoritățile de aici s-au concentrat mai degrabă pe îmbunătățirea vieții sociale și culturale și infrastructură educațională. 

Orașul Covasna figurează pe lista de pe site-ul Kohesio cu proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere, de peste 3,8 milioane de euro. 

Dintre județele Regiunii Centru, județul Covasna figurează cu cel mai mic număr de proiecte depuse (726). Cele mai multe au fost înregistrate la Târgu Mureș (1.166).

Comparații cu alte state

Interesant este că se pot face ușor și comparații între state. Se vede astfel că în România sunt înregistrate aproximativ 15.000 de proiecte, în vreme ce vecina Ungaria are peste 47.000. Nici Bulgaria nu stă rău, ci figurează cu peste 42.700 de proiecte. Campioană este Polonia, cu peste 101.000 de proiecte. 

Sigur, nu doar numărul de proiecte contează, ci și valoarea fondurilor atrase. 

Pentru lămuriri în acest sens ajută o altă platformă, Cohesion Open Data, de asemenea un instrument oficial al Uniunii Europene, dar cu date centrate pe țări, nu atât pe regiuni și locații. 

Aici se arată că tot Polonia deține primul loc. A atras în total, în perioada 2014 – 2020 (proiectele se implementează până la finele lui 2023), 111 miliarde de euro. România este pe locul 6 la nivel european, cu peste 41 de miliarde de euro, după Italia (peste 93 de miliarde de euro), Spania (peste 75 de miliarde de euro), Franța (aproape 57 de miliarde de euro) și Germania (peste 52 de miliarde de euro). 

Ungaria a atras peste 32 de miliarde de euro și se află pe locul 9 la nivel european, iar Bulgaria pe locul 15 cu 13 miliarde de euro. Deci au avut proiecte mai multe depuse și câștigate, dar cu valori mai mici. 

Printre cei mai mari beneficiari din România ai fondurilor europene prin programele dezvoltate sub umbrela politicii de coeziune UE este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care în 2014 – 2020 a avut 99 de proiecte și a atras cea mai mare valoare din țară, peste 4,4 miliarde de euro. Bugetul total, adică fond atras plus contribuție proprie, a fost de 5,2 miliarde de euro. 

Cei interesați de valoarea fondurilor UE care ajung în regiunea și localitățile noastre mai au la dispoziție și platforma https://what-europe-does-for-me.eu/, What Europe does for me (engl. Ce face Europa pentru mine), dezvoltat de EPRS | European Parliamentary Research Service (Serviciul de Cercetare al Parlamentului European). 

Toate aceste instrumente online au fost dezvoltate pentru a oferi acces ușor tuturor cetățenilor care sunt interesați de rolul Uniunii Europene.

Kohesio este tradus în toate limbile oficiale UE. 

Este important de precizat și că „pentru perioada de programare 2021-2027, Kohesio va fi alimentat constant cu proiecte și beneficiari noi, în strânsă cooperare cu statele membre UE și cu autoritățile responsabile cu implementarea programului”, se mai arată pe site-ul oficial al bazei de date. 

Sursa foto: https://www.facebook.com/EUinmyregion 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.