ACTUALITATE 6 septembrie 2011

Ce contează în conducerea Bibliotecii Judeţene: Competenţa sau etnia?

de Monica Vrânceanu | 437 vizualizări

Ca urmare a anulării în instanță a concursului organizat de Consiliul Județean (CJ) Covasna în toamna lui 2008 pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Județene Bod Peter din Sfântu-Gheorghe, competiția va trebui organizată din nou. Concursul organizat acum trei ani a fost anulat ca urmare a unei decizii judecătorești, din cauză că participarea la acesta a fost condiţionată de cunoaşterea limbii maghiare; câștigătorul de atunci, Szonda Szabolcs, a fost demis, iar CJ a elaborat un nou regulament de participare în vederea unui alt concurs, în cursul acestei luni.

Între timp însă, tot mai multe discuții nasc controverse referitoare la etnia celui care ar trebui să ocupe postul de director al Bibliotecii, iar un astfel de subiect nu a făcut decât să  înfierbinte frunțile naționaliste. Pe de altă parte însă, politicienii sunt fie tranșanți, fie destul de rezervați atunci când vine vorba despre a comenta asupra subiectului.

Plângere penală împotriva lui Tamas Sandor şi Szonda Szabolcs

Liderul PC Covasna, Dan Suciu, a anunţat la începutul acestei săptămâni că a depus recent o plângere penală împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi a fostului director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs, pe considerentul că cei doi ar fi săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv uzurparea de calităţi oficiale.

Președintele CJ Covasna, cel care a fost acuzat de unele voci din comunitatea românească de părtinire și lipsă de echidistanță față de întreaga chestiune a concursului pentru conducerea Bibliotecii, nu renunță la poziția sa și insistă pe procentajul etnic, care, în opinia sa, ar trebui să ofere un avantaj culturii maghiare.

”Având în vedere că există un procent de 75% de populație maghiară, că majoritatea documentelor din cele 220.000 de cărți, manuscrise și volume existente la Bibliotecă sunt în limba maghiară și că 86% dintre cititorii înscriși sunt maghiari, consider că directorul acestei instituții trebuie să fie un bun cunoscător al culturii maghiare. O blibliotecă este un centru cultural, nu doar o fabrică de cititori, așa că eu nu spun că directorul de la Bibliotecă ar trebui neapărat să fie maghiar, dar insist pe faptul că trebuie să fie un foarte bun cunoscător al culturii maghiare”, a declarat Tamas Sandor.

Singurul criteriu: competenţa

Liderul PNL Sfântu-Gheorghe, consilierul local Mădălin Guruianu, consideră că etnia directorului Bibliotecii nu are nicio relevanță, singurul criteriu pe care ar trebui să se meargă fiind competența.

”Dacă concursul anterior pentru conducerea Bibliotecii a fost eronat din punct de vedere al legalității, atunci trebuie reluat, desigur. Personal, cred că fostul director, Szonda Szabolcs, a realizat foarte multe la Bibliotecă (...). Dar nu se poate merge pe naționalism – nici de partea românească nici de partea maghiară, directorul Bibliotecii trebuie să fie desemnat numai și numai pe criteriul competenței”, și-a explicat Guruianu punctul de vedere.

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, este la rândul său de acord cu Mădălin Guruianu, fiind de părere că etnia nu are ce căuta într-o asemenea discuție.

”Evident nu contează că e român sau maghiar directorul, competența trebuie să primeze. Pe de altă parte, nu cred că impunerea cunoașterii limbii maghiare de către director ar trebui să constituie o condiție la concurs, deoarece aici vorbim despre o funcție de conducere. Sigur, în actualul context social, cei din Bibliotecă, care au contact direct cu cititorii, este normal să cunoască și limba maghiară, dar nu cred că asta trebuie să fie o condiție pentru director”, a arătat Horia Grama.

Dan Manolăchescu: Singurul „păcat” al domnului Szonda este susţinerea politică

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, spune că subiectul directorului de la Biblioteca judeţeană este unul scos de la naftalină de filiala PC Covasna, şi că ar trebui să ne preocupe mai mult numărul tinerilor români care vizitează bibliotecile în ziua de azi. „Avem din nou un subiect fals, o fumigenă aruncată de „o specie” de politician în goană după imagine. În spatele pretenţiei de apărare şi susţinere a românilor, conservatorii covăsneni scot subiecte de la naftalină. Bunul simţ elementar spune că o bibliotecă judeţeană, cu volume şi cititori predominant maghiari, poate să aibă un director maghiar. Desigur, unul care trebuie să vorbească obligatoriu limba română şi care să fie preocupat şi de proiecte care să vizeze comunitatea românească. Voi spune tranşant că domnul Szonda Szabolcs este un asemenea director şi că singurul lui păcat este că a primit o susţinere politică. Ar fi bine să ne preocupe numărul tinerilor români care mai vizitează biblotecile astăzi şi eventual să facem ceva pentru asta. Nu voi uita niciodată că singura librărie de carte românească, gestionată de Asociaţia „Pentru Comunitate”, s-a închis pentru că numărul celor care-i treceau pragul era mult prea mic chiar şi pentru un proiect ce nu s-a dorit a fi profitabil”, a declarat Manolăchescu.

Concursul pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii ar urma să aibă loc în această lună, urmând ca din octombrie instituția să aibă în cele din urmă un director.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Antimanele, 6 septembrie 2011
Dacă Mădălin Guruianu vorbeşte de competenţă... Dan manolăchescu are dreptate. Cei care organizează concursul ar fi bine să nu mai introducă nicio condiţie discriminatorie.
Cititor, 6 septembrie 2011
"Liderul PNL Sfântu-Gheorghe, consilierul local Mădălin Guruianu, consideră că etnia directorului Bibliotecii nu are nicio relevanță, singurul criteriu pe care ar trebui să se meargă fiind citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.