ACTUALITATE 21 ianuarie 2015

Caz atipic de boala vacii nebune în Covasna

de Székely Emőke | 255 vizualizări

Un caz atipic de boala vacii nebune a fost confirmat de specialiști în urma analizelor de laborator la o vacă ce provenea dintr-o gospodărie covăsneană. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sándor, spune că oamenii nu trebuie să intre în panică, carnea animalului nu a ajuns în produse alimentare, ci a fost distrusă.

„Vaca de 6 ani provenea de la o gospodărie din județul Covasna, de unde a ajuns la un abator din Dâmbovița, și este vorba de un caz atipic, ceea ce înseamnă că e posibil ca boala să fi avut o cauză genetică. Carnea animalului nu a ajuns în produse alimentare, nu a fost comercializată, ci distrusă, așadar nu există pericol pentru oameni” – a declarat Sikó-Barabási Sándor.

Suspiciunea de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB) a rezultat, la sfârşitul anului trecut, în urma analizei unei probe prelevate de la bovina sacrificată, în cadrul programului de supraveghere a acestei boli. Conform procedurii, proba a fost transmisă pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie, care a indicat că este vorba de o formă atipică a bolii vacii nebune. Au fost activate măsurile obligatorii de carantină și de restricții privind circulația animalelor. Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, România îşi menţine statusul suspendat de „ţară cu risc neglijabil pentru ESB”, ceea ce înseamnă că se respectă aceleaşi condiţii privind comerţul intracomunitar şi exportul de animale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pitagora, 22 ianuarie 2015
Explicatiile domnului Siko sunt cam lapidare. Se intelege ca depistarea se face doar daca vaca ajunge la abator ? Ce se intampla ce laptele si viteii dela ea ? Dar cu restul efectivelor ? In citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.