ACTUALITATE 10 ianuarie 2012

Cât plătim la fondul de pensii în 2012

de Székely Emőke | 73 vizualizări

Pensia medie în judeţul Covasna este de 746 de lei.

Diferența dintre valoarea pensiei medii la nivel național și cea de la nivelul județului Covasna este în continuă creștere. Dacă la nivel național această valoare este de 776 de lei, la noi pensionarii primesc în medie 746 de lei. Directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Covasna, Bartok Gabriella, a declarat că diferența are o tendință de creștere din cauza nivelului scăzut al salariilor în județul Covasna.

La ora actuală în județ sunt în jur de 50.000 de pensionari, iar cei ce mai au câteva luni sau ani până la îndeplinirea condițiilor minime de pensionare, dar nu sunt angajați, pot achita contribuția la fondul de pensii pe baza unor contracte. Aceste persoane prebuie să achite lunar minimum 232 de lei, cu 10 lei mai mult faţă de anul trecut. De asemenea, persoanele care beneficiază de venituri provenite din activități independente (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, asociații familiale, medici de familie), sunt obligate prin lege să contribuie la fondul de pensii.

Pentru anul 2012 cotele de contribuții de asigurări sociale se stabilesc astfel: pentru condiții normale de muncă se va plăti 31,3% din valoarea venitului, cota fiind de 36,3% în cazul condițiilor deosebite de muncă și de 41,3% în cazul condițiilor speciale de muncă. Din aceste procente cota pe care o plătește efectiv angajatul este de 10,5%, din care 3,5% sunt virați în fondul privat de pensii al fiecăruia.

De anul acesta au intervenit câteva modificări și în ceea ce privește ajutorul de deces. În cazul decesului asiguratului sau pensionarului, ajutorul acordat este de 2.117 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, Casa Județeană de Pensii va acorda un ajutor de 1.059 de lei. Consilierul de comunicare din cadrul instituției, Köllő Piroska, a spus că lunar primesc 150-170 de solicitări pentru aceste ajutoare. Termenul de prescripție pentru acești bani este de trei ani, așadar cetățenii au timp suficient pentru a veni și solicita ajutorul de înmormântare.

Punctul de pensie rămâne în anul 2012 la nivelul anului trecut, având valoarea de 732,8 lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.