ACTUALITATE 11 mai 2023

Cât de des se testează fructele și legumele din piața din Sfântu Gheorghe?

de Daniela Luca | 6544 vizualizări

În contextul unei anchete recente care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori din țară ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice, care aveau o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, am aflat cât de des se testează fructele și legumele din piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe. Am întrebat autoritățile și dacă s-au găsit până acum probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. 

Administrarea pieței agroalimentare din Sfântu Gheorghe a fost preluată de la începutul lunii trecute de o firmă din subordinea primăriei reședinței de județ, Urban Locato. Reprezentanții acesteia ne-au spus că nu au atribuții în ceea ce privește verificarea calității produselor de pe tarabe și că de acest lucru se ocupă inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna. 

Controalele se efectuează trimestrial, spune directorul executiv DSVSA Covasna, Örsi Csaba. La nivelul județului, nu există un laborator pentru testarea fructelor și legumelor, așa că probele se trimit la București și Cluj. 

„Probele le recoltăm trimestrial din fructe și legume, inclusiv verdeață, adică frunze de pătrunjel, spanac și salată. De obicei, recoltăm trei sortimente, adică și legume, și fructe. O probă constă din zece bucăți sau minim un kilogram. Facem analize pentru reziduuri de pesticide, microbiologic, salmonela, norovirus și metale grele – plumb și cadmiu. Suntem arondați pe citrice la București și pe rădăcinoase și fructe la Constanța. Aici ne referim la piață, la producători primari. Comercianții sunt verificați în magazine și în piață, dar mai rar. Noi suntem axați pe producătorii primari. În caz că se găsesc abateri, se confiscă produsele și se face anchetă”, ne-a declarat directorul executiv DSVSA Covasna, Örsi Csaba. 

Conform acestuia, rezultatele probelor vin în câteva zile. În ceea ce privește piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe, directorul DSVSA a punctat că nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. 

Ardei gras contaminat, scos de pe rafturile supermarketurilor 

Nereguli au fost găsite însă recent într-un supermarket din județ. 

„E vorba de ardei gras Bianca. Am trimis probele pe 2 mai și am primit rezultatul pe e-mail în data de 8 mai. La trei reziduuri era o depășire. Verificările s-au făcut conform Planului Strategic. Am trimis alertă națională în acest caz și se retrage tot lotul din vânzare, din toate magazinele din țară”, a mai precizat Örsi Csaba.

Unul dintre producătorii din piața din Sfântu Gheorghe ne-a spus că ar trebui să fie controlați toți comercianții, nu doar cei care cresc singuri fructele și legumele. 

„Da, se fac teste și la noi des. Din punctul meu de vedere, este bine că se testează, pentru că așa lumea își dă seama cine cultivă fructe și legume sănătoase și cine nu. Deci sunt în avantajul nostru, al producătorilor, aceste testări. E rău că nu se fac teste la toți, pentru că așa ar fi normal. Și la cei care cumpără de la alții din Brașov și la cei care vând din import. Nu știu de alții, dar la mine nu au găsit niciodată nereguli, pentru că eu nu am treabă cu substanțele. Cine vrea roșii adevărate, le găsește după 1 iunie sau chiar mai târziu, la fel și castraveții. Acum e prea devreme”, ne-a spus producătorul din Sfântu Gheorghe, Alic Cucu. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că agricultorii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor vor rămâne fără subvenții, în viitor. În declarația sa, ministrul a vorbit despre o anchetă din Buzău a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, informează Agerpres. Aceeași sursă arată că Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a făcut mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Pe de altă parte, şefa Autorității Fitosanitare, Paulina Gabor, a declarat pentru G4Media că legumele producătorilor din Buzău asupra cărora s-au găsit substanțe ilegale nu au fost încă testate, pentru a avea confirmarea că există pe piață roșii stropite cu substanțe ilegale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.