ACTUALITATE 4 august 2011

Cât de des ieşim seara în oraş?

de Székely Emőke | 122 vizualizări
Chiar dacă e marţi sau sâmbătă, vara cu greu găseşti un loc liber la terasele din Sfântu-Gheorghe Probabil mulţi ar zice că răspunsul la această întrebare este strict legat de buget. Adevărat, dar în urma unui mic sondaj efectuat de către redacţia noastră, se pare că frecvenţa ieşirilor seara în oraş este legată de mai multe aspecte. Unii ies numai la sfârşitul săpătămânii, alţii ori de câte ori au ocazia. Pentru unii banii nu contează, distracţie să fie, alţii stau cu orele la un suc sau o bere pentru că atât îşi pot permite, dar şi

Chiar dacă e marţi sau sâmbătă, vara cu greu găseşti un loc liber la terasele din Sfântu-Gheorghe

Probabil mulţi ar zice că răspunsul la această întrebare este strict legat de buget. Adevărat, dar în urma unui mic sondaj efectuat de către redacţia noastră, se pare că frecvenţa ieşirilor seara în oraş este legată de mai multe aspecte. Unii ies numai la sfârşitul săpătămânii, alţii ori de câte ori au ocazia. Pentru unii banii nu contează, distracţie să fie, alţii stau cu orele la un suc sau o bere pentru că atât îşi pot permite, dar şi aceştia se bucură că pot fi alături de prieteni.

 

La o bere pe terasă

 

Dacă dăm o tură prin oraş la sfârşitul săptămânii spre seară, Sfântu Gheorghe pare a fi pustiu. Câţiva trecători pe ici pe colo, dar în rest, linişte. La terase însă se întâmplă de multe ori să nu găseşti un loc liber, spre deliciul comercianţilor, desigur. La o astfel de tarasă l-am întâlnit pe David alături de prietenii lui, câţiva băieţi care învaţă la o facultate din Sibiu, care întâmplător se aflau pentru prima dată la Sfântu Gheorghe. Unul dintre ei, Alin, ne-a spus că „oraşul în sine este frumos, iar terasele sunt numai bune de zăbovit la ele şi de savurat o bere”. „Fiind studenţi, nu ne permitem prea mult - spune David. Dar totuşi, la o bere tot trebuie să ieşim. Vin la această terasă ori de câte ori vin acasă în Sfântu Gheorghe. La Sibiu este altă viaţă, obişnuim să ieşim des şi să consumăm puţin.”

La aceeaşi terasă am întâlnit două domnişoare cochete, Andreea şi Roxana. Ele ne-au spus că ies în oraş numai la sfârşitul săptămânii, aceasta fiind o regulă la ele. „În fiecare vineri seara ieşim undeva în oraş - spune Roxana. Se întâmplă să mergem şi în Braşov, dar de cele mai multe ori preferăm să rămânem acasă. De obicei vineri seara este pentru noi seara fetelor, când la un suc sau două povestim tot ceea ce s-a întâmplat cu noi în săptămâna ce a trecut.” Cele două fete sunt angajate la un magazin de îmbrăcăminte din oraş şi spun că deşi salariul lor nu este foarte mare, în fiecare lună găsesc resurse financiare pentru aceste ieşiri de vineri. „Sâmbătă mergem la petrecere, de obicei în cluburi - spune Andreea. Poate nu sună prea bine, dar acolo ieşim mai ieftin pentru că băutura ce o consumăm este plătită de către băieţi.”

 

Cina la restaurant

 

Nici restaurantele din Sfântu Gheorghe nu duc lipsă de clienţi la sfârşitul săptămânii. Fie că este vorba de un meniu tradiţional sau de o pizza, cei din Sfântu Gheorghe preferă să le consume la restaurant în weekend. Romanticii merg la restaurante tradiţionale, cu muzică live şi meniuri mai alese, tinerii însă n-ar schimba o felie de pizza pe nimic în lume. Lajos obişnuieşte să meargă la acelaşi restaurant în fiecare sâmbătă împreună cu logodnica lui. „Luăm fiecare sortiment de pizza la rând. În fiecare sâmbătă încercăm ceva nou. Ne place locul, modul în care suntem serviţi, iar mâncarea este bună. Nota de plată este undeva în jurul sumei de 70-80 de lei, dar merită. Nu cred că este un efort financiar foarte mare, având în vedere faptul că nu ieşim zilnic, ci doar sâmbăta.”

 

„În vacanţă ies în fiecare seară”

 

O altă categorie a celor ce ies în oraş este cea a „abonaţilor” la un local sau altul. Aceştia îşi încep săptămâna acolo unde şi-au terminat-o, la bar. Istvan este un astfel de băiat, licean tipic, doritor de agăţat fete şi de arătat câte calităţi de bărbat adevărat are. „Părinţii îmi dau bani să ies seara. În vacanţă nu concep zi fără a fi pe o terasă sau alta. Aici mă întâlnesc cu prietenii, ne prostim şi ne stă capul la fete. Nu cheltuiesc prea mulţi bani, 20-30 de lei îmi ajung” - spune el, adăugând că atunci când unul dintre băieţii din gaşcă nu are bani, plătesc cei ce mai au. „Asta e adevărata viaţă de vacanţă” - ne-a mărturisit Istvan.

 

„Nu mă duc oriunde”

 

Statutul social, sau cel puţin grosimea portofelului, este factorul determinant în alegerea locului de ieşit seara în oraş. Sunt câteva locaţii mai selecte şi în Sfântu Gheorghe, unde îi întâlnim pe cei pentru care suma de pe nota de plată nu contează. Ei sunt de obicei proprietarii unor afaceri sau angajaţi la companii unde se câştigă bine. Mihai este clientul fidel al unui astfel de loc. „Îmi place să vin singur aici şi să beau o băutură fină, sau un pahar de vin. Este linişte, iar cei ce vin de obicei aici sunt cam de vârsta mea, adică nu prea vezi puşti cu gura mare aici. Fiecare îşi are locul lui. Nu am nimic cu tinerii, dar nu e bine să ne amestecăm. Nu este bătut în cuie, de obicei vin de 2-3 ori pe săptămână vin, dar trec şi săptămâni întregi fără să trec pragul barului” - spune el.

 

Vara nu-i ca iarna

 

Am ţinut să întrebăm şi pe cineva din spatele tejghelei cum vede acest fenomen social. Angela lucrează la un local din Sfântu Gheorghe care nu duce lipsă de clienţi. Ea ne-a spus că pe timp de iarnă, când terasa este închisă, vin mult mai puţini clienţi. „Dacă nu e terasă, parcă nu le trebuie nimic - spune ea. De când ne lasă vremea şi instalăm terasa, clienţii curg valuri. Pentru noi este bine dacă barul şi terasa sunt pline, dar iarna simţim lipsa lor mai ales pentru că bacşişul este foarte slab.”

Ideea finală este că a ieşi în oraş este pentru mulţi o parte din viaţa cotidiană. Indiferent dacă vorbim de localuri selecte sau de baruri pline cu puşti, fenomenul este prezent, ceea ce este până la urmă un lucru firesc. Nu contează ce anume îi scoate pe cei din Sfântu Gheorghe din case, important e că aceştia ies şi terasele sunt pline fie că este marţi sau sâmbătă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
onofrei iboika, 6 august 2011
si mai am o suparare : intr-o seara am intrat la o bere pentru ca imi placea muzica. dar a fost ultima melodie asa ca am baut berea cam repede ptr ca inchideau. ma intrb cum e posibil ca vara cand citeste integral
onofrei iboika, 6 august 2011
eu ma plimb in fiecare seara si nu mi se pare ca sunt pline terasele ca sa nu spun ca la una mare de tot m-am intrebat chiar cum este posibil sa fie mereu locuri
ion, 5 august 2011
In weekend caci in timpul saptamanii nu prea e cazul..
giulestina, 5 august 2011
nr.telefoane de la domnisoarele cochete andreea si roxana! unde sunt?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.