Casa Verde - succes total în Covasna
Peste 100 de dosare pentru finanţarea sistemelor de încălzire nepoluante au fost depuse în primele zile ale Programului
Peste 100 de dosare pentru finanţarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă au fost deja depuse în cadrul Programului Casa Verde, derulat la nivel naţional de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM).
Dosarele din judeţul nostru au fost depuse la sediul APM Covasna începând cu 1 iulie, dată la care s-a dat startul Programului Casa Verde, iar potrivit consilierului din cadrul Compartimentului de relaţii publice al instituţiei, Gheorghe Neagu, oamenii continuă să vină cu cereri.
„Cei mai mulţi care au întocmit dosare pentru Casa Verde sunt din mediul rural, proprietari ai caselor de vacanţă sau ai unor case aflate în mediul rural. Au venit însă şi solicitări din mediul urban, iar ca zone cele mai multe solicitări au fost pe Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului”, a declarat Neagu.
Printre cei mai „harnici” din ţară
Acesta a mai adăugat că judeţul Covasna se numără printre cele mai harnice judeţe din ţară în ceea ce priveşte participarea la program, fiind deja absorbite jumătate din fondurile alocate în acest sens, în condiţiile în care judeţului Covasna i s-a atribuit suma de 1,12 milioane de lei, ceea ce corespunde cu posibilitatea de finanţare a aproximativ 200 de cereri.
„Nu ştim dacă vom finaliza chiar în această săptămână primirea de dosare, dar judeţul nostru a mers foarte bine pe acest program, chiar din primele zile. Probabil că succesul este datorat şi procedurii destul de simple - procurarea actelor necesare la dosar durează destul de puţin, poate doar cea a actelor de proprietate - carte funanciară, să dureze puţin mai mult. Cert este că deja au fost aprobate mai mult sume din totalul finanţărilor disponibile, existând posibilitatea ca acestea să fie extinse în viitor, doar problemele financiare create de inundaţii putând eventual întârzia o nouă tranşă”, a declarat directorul coordonator interimar al APM Covasna, Luminiţa Cornea. Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.
Încălzire nepoluantă şi mai ieftină
Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru Mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.
Programul Casa Verde se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei. Pentru instalarea panourilor solare se acordă până la 6.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură până la 8.000 de lei, iar pentru instalaţia de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice – până la 6.000 de lei.
Dosarele trebuie să cuprindă cerere de finanţare nerambusabilă, declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, copie după actul de identitate al acestuia, extras de carte funciară care să ateste proprietatea sau coproprietatea asupra imobilului vizat, certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, adeverinţă privind existenţa unui cont bancar al solicitantului finanţării şi un plic pe care se vor înscrie adresa şi numele complet al solicitantului.
Monica Vajna
Sursa foto: radioomega.ro