Casa Rotary, locul unde 12 copii primesc gratuit o masă caldă
12 copii, din care 11 au doar un părinte alături de ei, merg în fiecare zi la Casa Rotary din Sfântu Gheorghe să-și facă temele și să ia prânzul. Casa este administrată de Fundația Diakonia și ajutată de Clubul Rotary din oraș, pentru ca cei 12 copii, deopotrivă maghiari și români, să poată beneficia gratuit de sprijin în timpul anului școlar.
„E mai bine dacă știu că au o masă caldă”
Casa Rotary este un centru de zi pentru copii cu familii în dificultate, o inițiativă a Clubului Rotary, demarată împreună cu fundația creștină Diakonia în noiembrie 2011. Cluburile Rotary sunt organizații „de lideri de afaceri și profesiuni, care furnizează servicii umanitare, aplică standarde etice înalte și ajută la construirea bunăvoinței și a păcii mondiale”, potrivit unui material al clubului din Sfântu Gheorghe. Fundația creștină Diakonia, cu filiale în mai multe orașe din Ardeal, oferă servicii pentru vârstnici, persoane cu dezabilități și copii.
Când a pornit proiectul, casa a fost gândită pentru copii care „învață bine și au nevoie de o masă caldă și de un învățător care să-i ajute”, îmi spune Benedek Judit, profesor în învățământul primar la școală gimnaziala Nicolae Colan, linia română. O altă condiție a fost ca micuții să fie din familii cu bani mai puțini. Pe de altă parte, reprezentanții Diakonia spun că nu e vorba de familii foarte sărace. Majoritatea mamelor lor muncesc până pe la 17-18 la fabricile din oraș. Tații au divorțat, au decedat sau sunt plecați la muncă în străinătate. „E mai bine dacă știu că au o masă caldă și cu cine să rămână, decât să stea în jurul blocului sau în centru. Sunt supravegheați, își fac o parte din teme”, îmi spune Benedek, cu ocazia unei vizite pe care o fac la Casa Rotary.
O mare parte dintre copii vin la centru de la începutul programului, din 2011. Au fost copii care au plecat, de exemplu un băiat care a fost luat de bunică să stea cu ea, după ce îi murise soțul. Au fost și alții care a venit recent, iar în prezent sunt 10 băieți și 2 fete, de la diverse școli din oraș. Cei mai mulți în clasa a VI-a, dar și într-a V-a sau a IV-a. Opt copii sunt maghiari, iar patru, români. „De aceea am pornit și cu copii de la secția română, să-i ajute pe cei maghiari pentru că limba se învață mult mai ușor când copiii comunică între ei”, îmi spune Benedek.
O învățătoare și o bunică la 12 copii
Benedek Judit, învățătoarea, este voluntar plătit din donații. A fost din 2011 în casă, cu o întrerupere de un an. „Am avut clasă pregătitoare, părinții de acolo ar fi vrut after school, dar au fost 2-3 copii și atunci ne-a părut mai de folos să vin la copiii aceștia decât cu 2-3. Acolo au alți învățători”, povestește Benedek. „Mă simt folositoare și îmi place dacă învață”, adaugă ea. Cealaltă voluntară, Bába Berta, nu e plătită. Fost asistent medical principal, acum e pensionară, iar la Casa Rotary are rol de... bunică. „E de când am început, din prima zi și se ocupă de comportamentul copiilor. Îi atenționează dacă nu se comportă cum trebuie și îi învață cum să spună rugăciunea. Ne ajută cu și cu spălatul vaselor și îi însoțește pe copii când merg în tabără”, mi-o descrie colega ei, Benedek Judit. Bába Berta e bunică și în viața reală, pentru doi băieți, de 12 și 13 ani, copiii fiicelor sale. Cum ambele fete sunt divorțate, crescându-și singure copiii, și nepoții ei vin după-amiaza la casa Rotary. Tot la Casa Rotary venea să muncească, acum câțiva ani, și Torma Vera, care acum se ocupă în continuare de centru, dar la birou. Ea e singura salariată din proiect. Copiii au la dispoziție două camere în care pot să mănânce și să-și facă temele și o curte mare. Alte două camere din casa Rotary adăpostesc o creșă, care are, separat, angajata și voluntarele ei. Spre deosebire de proiectul cu școlarii, la creșă serviciile se plătesc de către părinți.
Rugăciunea, în maghiară și română
Programul pentru școlari la casa Rotary este, în general, de la 13:30 până la 17. „Pe la 13:30 ajung cei de secţie română. Copii maghiari ajung după 14, după 15.
- De ce e diferenţa asta între cele două orare?
- Copiii de la secția română nu au limba maghiară și atunci au (...) până la 13, trei zile până la 14, când au pregătire. Cei de secție maghiară au în fiecare zi până la 14 și marți până la 15”.
Când au sosit toți copiii care pot veni în ziua respectivă, se poate pune masa. „Când am început, cei de la restaurante s-au înțeles că la două săptămâni trimiteau prânzul, felul unu, doi, tot. Două săptămâni un restaurant, două săptămâni altul”, îmi povestește Benedek. Ulterior, s-a încheiat un contract cu un restaurant, iar de aproximativ 3 ani la Casa Iris a Fundației Diakonia sunt două bucătărese care pregătesc prânzul și pentru Casa Rotary, unde e adus „în vase speciale, de inox, acoperite”. Am fost invitat să iau masa împreună cu copiii. După ce s-au spălat pe mâini și și-au spus rugăciunea în română și maghiară, micuții au primit o porție de tocană și o salată de varză. La desert, biscuiți și mere. „Uneori se poate să pună în farfurie și nu rămâne, altă dată lasă acolo, mai ales la supe, ciorbe, cum e aceea de sfeclă roșie... Întotdeauna le spun: dacă nu le place, măcar să guste, să știe ce înseamnă gustul acela”, spune bunica. Nu toți copii sunt azi la masă. „Lacika nu vine că are antrenamente. Când au antrenamente, au cor, au dans, nu vin (...). La biserică a fost prima împărtășanie în mai. Au diferite activități și nu întotdeauna stau, sau mănâncă și pleacă și își fac temele acasă. Aici nu e un afterschool, dar încercăm să ne ocupăm de ei”, îmi precizează Benedek Judit. Pentru temele lor, copiii primesc ajutor de la învățătoare, dar și de la ceilalți copii. Un băiat e foarte bun la matematică, altul, la engleză. Azi, unul dintre copii, Nimrod, elev la linia maghiară de la Nicolae Colan, își face tema la gramatica limbii române. Are un exercițiu cu predicate nominale. Mă ofer să-l ajut, dar și eu mă încurc, la un moment dat. Noroc cu învățătoarea. Îl întreb pe Nimrod, care vine de jumătate de an aici, cu ce îl ajută vizitele la Casa Rotary. „Nu sunt singur acasă și îmi fac corect temele”, îmi răspunde el, iar învățătoarea completează, râzând: „Are siguranța că tema la limbă română e corectă”.
Cine ajută Casa Rotary
Casa Rotary are chiria plătită de Clubul Rotary Sfântu Gheorghe, lună de lună, din 2011. Tot Clubul Rotary asigură banii de mâncare prin evenimente caritative periodice la care personalități locale din lumea afacerilor sau cea politică vin și gătesc, iar bucatele sunt vândute cu 50 de lei porția în acest scop caritabil. E o ocazie pentru copiii de la Casa Rotary să cânte și să danseze, iar binefăcătorii lor văd să vadă diferitele diplome și distincții câștigate la școală sau la concursuri naționale. „Cei de la Clubul Rotary au spus că îi vor ajuta până la facultate, inclusiv. Dacă învață, sunt studioși, conștiincioși, îi ajută”, îmi spune Benedek Judit. O parte dintre cheltuieli sunt acoperite din donațiile primite de Fundația Diakonia, respectiv din veniturile de la creșă. „Avem o finanțare din partea DGSAPC Covasna pentru materiale didactice, produse de curățenie și pentru tabără”, îmi spune responsabilul de proiect Vera Torma. Tot Torma îmi spune că proiectul casei, inspirat de Clubul Rotary, a fost o sursă de inspirație pentru alte centre de zi ale Fundației Diakonia, unele dintre ele ajutând și alte categorii de copii aflați în dificultate. Celelalte case sunt co-finanțate de o fundație elvețiană. „Am construit treptat-treptat, prin alte proiecte, pe ideea asta. Avem 10 centre de zi în tot județul. Am pornit de la proiectul ăsta mic, de la Rotary și acum uite unde am ajuns, o idee așa super-faină”, zice Torma. Tot ea spune că de la toamnă vor mai fi locuri la Casa Rotary, iar părinții interesați o pot contacta la numărul de telefon 0745024315.