ACTUALITATE 11 martie 2011

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe între sechestru şi administrarea municipalităţii

de Monica Vrânceanu | 398 vizualizări
Propunerea de administrare a Casei de Cultură a venit după ce municipalitatea a demarat acţiunea de executare silită a imobilului pentru datoriile la plata impozitelor Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe ar putea deveni parte a administraţiei Casei de Cultură a Sindicatelor, în urma unei propuneri venită în acest sens din partea Asociației Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ACCSR). Parteneriatul de manageriere a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu-Gheorghe ar oferi autorităţilor locale şansa de a utiliza parte din spaţiile imobilului în mod direct

Propunerea de administrare a Casei de Cultură a venit după ce municipalitatea a demarat acţiunea de executare silită a imobilului pentru datoriile la plata impozitelor

Primăria municipiului Sfântu-Gheorghe ar putea deveni parte a administraţiei Casei de Cultură a Sindicatelor, în urma unei propuneri venită în acest sens din partea Asociației Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ACCSR).

Parteneriatul de manageriere a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu-Gheorghe ar oferi autorităţilor locale şansa de a utiliza parte din spaţiile imobilului în mod direct şi fără a se mai afla în postura de “oaspete”.

Primarul Antal Arpad a declarat că propunerea de administrare a Casei de Cultură a Sindicatelor a venit după ce municipalitatea a demarat acţiunea de executare silită a imobilului, urmare a faptului că actuala administraţie a acestuia a acumulat, pe parcursul mai multor ani, datorii de peste 200.000 de lei către oraş prin neplata impozitelor pe clădire.

“Datoriile către Primărie sunt semnificative, drept pentru care am iniţiat demersurile de executare silită a acesteia. Acţiunea a fost însă urmată de o adresă pe care am primit-o zilele acestea din partea ACCSR, adresă prin care ni se propune să luăm parte la administrarea clădirii”, a explicat primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, municipalitatea analizează în prezent propunerea venită de la Bucureşti, pentru a vedea dacă se va merge pe recuperarea celor 200.000 de lei care reprezintă impozitele neplătite sau se va lua decizia de implicare în administrare.

“Nu am luat încă o decizie finală, juriştii Primăriei analizează varianta de a ne implica în administrare, iar dacă se va alege aceasta atunci, în sfârşit, nu vom mai fi musafiri în aceste spaţii şi le vom putea folosi în mod util”, a mai spus edilul.

Primarul Antal Arpad a atras atenţia încă de la finele anului trecut asupra faptului că impozitele neplătite ale Casei de Cultură a Sindicatelor au dus la datorii imense către municipalitate, aceasta din urmâ aflându-se permanent în pierdere, mai ales în condițiile în care impozitele au fost stabilite pe o valoare subevaluată a clădirii. Conform celor susţinute de primar, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost subevaluată, valoarea declarată neacoperind nici măcar valoarea ferestrelor clădirii. Pe de altă parte, se pare că municipalitatea a vrut în mai multe rânduri să achiziţioneze clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, însă s-a lovit în trecut de refuzul marilor confederații sindicale ale țării, care au în proprietate imobilul.

Actualul administrator numit de ACCSR, Mircea Ștefan, este de părere că ideea unei administrări în parteneriat este una dintre cele mai bune soluții pentru clădirea Casei de Cultură, deoarece aceasta nu se poate susține prin autofinanțare.

”Este dreptul ACCSR să decidă cu cine face parteneriat, însă eu consider că într-adevăr această colaborare ar fi o treabă înțeleaptă, în folosul ambelor părți. Fără o subvenție, doar prin autofinanțare, această clădire nu poate funcționa la cote maxime, în vreme ce o administrare cu municipalitatea ar fi o soluție foarte bună, în folosul întregii comunități din România”, a declarat Mircea Ștefan.

Potrivit acestuia, soluția propusă de ACCSR a mai fost aplicată și în cazul altor case de cultură ale sindicatelor din țară și s-a dovedit una foarte bună, imobilele fiind astfel redate comunităților și putând fi posibilă îngrijirea și întreținerea lor.

Mircea Ștefan susţinea în urmă cu câteva luni că evaluarea clădirii a fost realizată în urmă cu câțiva ani de către un expert care a evaluat și alte câteva zeci de astfel de imobile din țară, expertiza stabilind valoarea de inventar a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu- Gheorghe la 600.000 de lei. Mircea Ştefan spune că valoarea resprectivă nu a fost acceptată de către Primărie, care a efectuat o altă expertiză prin care s-a stabilit un impozit anual pe clădire şi teren în jurul a 25.000 de lei, sume care s-au plătit “cum s-a putut”. Administratorul Casei a mai declarat că executarea silită a Casei a început deja, o mare parte din veniturile provenite din chiriile încasate - o sumă lunară de aproximativ 7.000 de lei, mergând într-un cont al Primăriei Sfântu-Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.