Cardurile de sănătate – o enigmă pentru mulți covăsneni
Deşi cardurile vor fi obligatorii de la 1 februarie, mulţi oameni nu le-au primit încă, iar alții le au în sertare, dar nu știu la ce folosesc
Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie, însă nimeni nu pare a fi pregătit pentru acest moment. Casele Județene de Asigurări de Sănătate nu au reușit distribuirea tuturor cardurilor, unii medici de familie nu au cititoare, iar populația pare să aibă doar semne de întrebare în legătură cu acest card.
10.000 de carduri s-au întors la CAS Covasna
„La nivelul județului Covasna au fost distribuite cardurile de sănătate în proporție de 93%. Restul de 7%, adică 10.000 de carduri au fost returnate Casei din diverse motive. Zilele acestea lucrăm la crearea unei modalități prin care să ne ocupăm noi de distribuirea cardurilor rămase neridicate, am discutat în acest sens și cu doamna doctor Șereș, președintele Asociației Medicilor de Familie din județ. Cei care nu au primit cardul să stea liniștiți pentru că îl vor putea ridica de la noi, așa cum spuneam, după ce elaborăm un sistem prin care le vom distribui” – ne-a declarat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Covasna, Ghiţă Drăgoiu. Acesta a adăugat că procentul de nedistribuire la nivelul județului Covasna (7%) este mai mic decât cel la nivel național, ceea ce este bine, spune el.
Semne de întrebare
Medicii de familie au mai multe semne de întrebare în legătură cu acest card. Președintele Asociației Medicilor de Familie din Județul Covasna, dr. Lucia Șereș, spune că în opinia ei introducerea cardurilor ar putea suferi o întârziere pentru că nu toți medicii au cititoare de carduri. „Nici nu putem testa sistemul până când acesta nu este construit. Vă voi putea spune dacă funcționează sau nu abia după ce toți medicii și toate farmaciile vor avea cititoare de card” – spune dr. Lucia Șereș. Medicul a mai spus că de fapt fișa medicală a pacientului nu va fi încărcată pe card, ci va fi disponibilă pe un server, iar posesorii de carduri își vor putea verifica propriile date pe internet, printr-un user unic. Această fișă medicală va fi accesată și de medic prin card. „Medicii de familie vor încheia contracte cu Casa de Asigurări în luna martie, așadar nu m-aș mira dacă introducerea obligativității cardurilor de sănătate va suferi ceva întârzieri” – a concluzionat dr. Șereș.
Nici oamenii nu sunt foarte lămuriți
Cu toate că în majoritatea cazurilor poștașul a adus cardul de sănătate, iar oamenii l-au preluat, nu prea știu ce trebuie să facă cu el. „Am primit cardul, dar nu știu la ce folosește. Cred că e ceva de genul cărții de sănătate sau a carnetului de asigurat. Nu mai știu ce să introducă să fie mai multă birocrație. Și așa am ajuns să mergem la medic cu o grămadă de lucruri, omul uită și de boli când trebuie să adune tot ce are de dus doar pentru a fi consultat” – ne-a declarat un bărbat pensionar. Un altul ne-a spus că a primit cardul, dar pentru că numele lui este identic cu cel al tatălui său, și adresa este de asemenea aceeași, nu știe care este cardul lui și care este cel al tatălui. „Am același nume pe care îl are și tata. Pe card nu este CNP, așadar habar nu am care este cardul meu și care este cardul tatălui meu. Am înțeles că trebuie să mergem la medicul de familie pentru ca acesta să ne spună care al cui este. Sau e indiferent, și se schimbă doar după introducerea datelor, nu știu” – spune bărbatul.
„Ne aliniem la standarde occidentale”
O femeie în schimb ne-a spus că prin acest card ne aliniem la standarde occidentale. „Cardul de sănătate se folosește în multe țări. Eu cred că este un pas înainte, însă va mai dura până când sistemul va funcționa. Oricum, problema nu este dacă avem sau nu acest card, problema este sistemul de sănătate care este la pământ. Am ajuns să nu avem medici, au rămas doar cei care sunt bătrâni, în prag de pensionare, și cei care dintr-un motiv sau altul nu sunt destul de buni pentru a fi acceptați în străinătate. Sunt excepții, dar puține. Asta e adevărata problemă, nu cardul” – este de părere femeia.
Un alt locuitor din Sfântu Gheorghe spune că ar fi bine dacă acest card l-ar scuti de semnături peste semnături la fiecare rețetă. „Ar fi bine dacă acest card ar putea fi folosit pentru prescrierea de rețete și eliberarea medicamentelor. Să nu mai printeze rețetele pe hârtie și să nu mai semnăm de mai multe ori, ci totul să se poată rezolva electronic. Mă îndoiesc însă că vom scăpa de birocrație” – este de părere bărbatul.
Distribuirea cardurilor de sănătate a început la 19 septembrie, primele ajungând la asiguraţii din Capitală. Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, spunea anul trecut, la 15 decembrie, că aproximativ 12,5 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi şi peste 120.000 dintre ele au fost deja activate.
Cardul naţional de sănătate este un proiect care are ca principal scop transparentizarea şi eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta va face dovada prezenţei asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Ce informaţii sunt trecute pe cardul de sănătate
La eliberare, cardul cu cip vine însoţit şi de o scrisoare în care se precizează ce informaţii vor fi stocate pe cip-ul respectivului card, respectiv datele de identificare ale pacientului.
Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.
Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.
Cardul de sănătate reprezintă „cheia” de acces la dosarul electronic al fiecărui român, dosar ce conţine şi informaţii privind grupa de sânge a asiguratului, Rh-ul acestuia şi dacă doreşte sau nu să devină donator de organe.
Ca orice card şi acesta va avea un cod PIN – iniţial 0000, urmând ca în momentul activării sale, la medicul de familie, fiecare asigurat să îşi aleagă un nou cod PIN, personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.