ACTUALITATE 5 noiembrie 2010

Cardiologia din Covasna, unică în ţară

de Covasna Media | 1236 vizualizări
Interviu cu managerul Spitalului de Cardiologie „Dr. Benedek Geza“ din Covasna, Monica Sporea Care era situaţia Spitalului de Cardiologie în anul 2006 când aţi devenit managerul acestei unităţi? Situaţia nu era una prea bună. Reţeaua de alimentare cu apă avea deficienţe majore în condiţiile în care fostul sistem nu asigura apă rece curentă pentru tot complexul pavilionar, iar pacienţii de la etajele superioare se plângeau mereu de acest lucru, mai ales vara. De asemenea, centrala termică era una învechită, cu o

Interviu cu managerul Spitalului de Cardiologie „Dr. Benedek Geza“ din Covasna, Monica Sporea

Care era situaţia Spitalului de Cardiologie în anul 2006 când aţi devenit managerul acestei unităţi?

Situaţia nu era una prea bună. Reţeaua de alimentare cu apă avea deficienţe majore în condiţiile în care fostul sistem nu asigura apă rece curentă pentru tot complexul pavilionar, iar pacienţii de la etajele superioare se plângeau mereu de acest lucru, mai ales vara. De asemenea, centrala termică era una învechită, cu o perioadă îndelungată de funcţionare şi costuri mari de întreţinere. Mobilierul din dotarea camerelor şi a cabinetelor era vechi, uzat fizic şi uneori nefuncţional. Cantina spitalului era dotată insuficient. Aparatura medicală nu asigura în totalitate cerinţele medicale...

Cum arată Spitalul în 2010 şi cum s-a ajuns aici?

Punctele mai sus menţionate au fost remediate în cea mai mare parte. Refacerea şi modernizarea reţelei cu apă potabilă şi menajeră a dus la o diminuare mare la facturile de consum. Totodată modernizarea centralei termice cu montarea pe fiecare clădire a unor schimbătoare de căldură a dus şi la diminuarea facturii de gaz şi a celei electrice prin faptul ca nu se mai folosesc aparate electrice de încălzire. Au fost modernizate vila D, parţial vila centrală şi cea de copii precum şi cantina prin refacerea în totalitate a structurii, a acoperişurilor şi dotarea cu mobilier nou. Şi tot despre dotare, Spitalul a achiziţionat aparatură medicală de ultimă generaţie, fiind printre puţinele spitale din ţară care bene ficiază de acest tip de apa ratură. A fost realizată înta bularea pavilioanelor spitalului cu intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Toate secţiile şi birourile au fost dotate cu calculatoare, fiind asigurată astfel o mai bună circulaţie, evidenţă şi arhivare a documentelor medicale şi administrative.

Spitalul de Cardiologie este unul unic în ţară. În ce constă mai exact unicitatea sa?

Staţiunea Covasna se caracterizează atât prin varietatea şi bogăţia factorilor terapeutici naturali, cât şi prin nivelul calitativ ridicat al acestora, iar Spitalul de Cardiologie Covasna, cu a sa metodă unică de tratament, „Metoda Covasna”, reprezintă singurul spital de profil recuperare cardio-vasculară din ţară. Această metodă se bazează pe generozitatea naturii reprezentată de existenţa mofetelor cu cea mai pură emanaţie din Europa - 98,2% CO2, pe numărul foarte mare de izvoare de apă minerală – aproximativ 1.500, de o calitate indubitabilă, folosite atât în cura externă cât şi cea internă, pe calitatea aerului puternic ozonificat, cu predominanţa ionilor negativi, care au o influenţă deosebită în tratarea majorităţii bolilor cardiace. „Metoda Covasna” are la bază de asemenea studii de monitorizare - cercetare de 50 de ani asupra factorilor tera peutici, fiind prima staţiune din ţara unde s-a introdus practica meteorologiei medicale şi utilizând eficient resursele naturale şi bogăţiile terapeutice oferite de natură.

Experienţa celor care lucrează în această instituţie şi care veghează la sănătatea oamenilor, practica medicală înma gazinată într-o adevărată bancă de date medicale, preocuparea managementului spi talicesc în luarea tuturor deciziilor medicale, administrative, economice astfel încât să respecte bogăţiile naturii, dotarea spitalului la un nivel superior medical şi terapeutic, abnegaţia şi dăruirea cadrelor medicale, precum şi numărul impresionant de paturi – aprox. 700/serie, fac din Spitalul de Cardiologie Covasna un aşezământ purtător de speranţe în a îmbunătăţi calitatea vieţii celor care îi calcă pragul, cât şi un loc în care se revine de două ori pe an, cu bucuria că natura şi omul şi-au unit puterile pentru a dărui sănătate.

Fiind un spital unic în ţară, cât de lungă este lista de aşteptare pentru pacienţi?

Prin unicitatea sa – prezenţa factorilor naturali de cură, listele de aşteptare la nivel de secţii şi la nivel de spital sunt unele care nu pot face faţă în general capacităţii din punct de vedere al paturilor şi chiar al procedurilor fizioterapeutice. Încercăm însă să mulţumim pacienţii noştri printr-o bună gestionare a listelor de aşteptare.

Aveţi în plan şi atragerea pacienţilor din afara ţării?

În primul rând ar trebui analizată receptivitatea pacienţilor din străinătate faţă de metoda noastră de tratament prin îmbunătăţirea marketingului spitalicesc vis a vis de acest aspect. Apoi, aceştia vor fi atraşi prin asigurarea unor condiţii medicale, de cazare şi de tratament de o calitate superioară şi la un preţ bun. Cu siguranţă pentru început vom merge pe ideea unor „pachete medicale promoţionale” pentru a testa piaţa străină, pachete care să conţină cazare, masă şi tratament la un standard european.

S-a lucrat foarte mult în ultimii ani la reabilitarea şi modernizarea Spitalului. Ce investiţii sunt în derulare în prezent la Cardiologie?

Au loc reparaţii capitale la bazinul de înot, la vila centrală, vila de copii şi vila C, urmând ca finanţarea consolidării Vilei de copii şi a Bazinului de înot să se realizeze printr-un program finanţat de către Ministerul Dezvoltării. Colaborarea cu autorităţile locale şi centrale este aşa cum vă doriţi sau e loc de mai bine?

Colaborarea cu autorităţile locale trebuie să fie una de respect reciproc, bazată pe încredere şi colaborare, spitalul nostru fiind o instituţie reprezentativă pe plan local. Din partea instituţiilor publice locale, a Primariei, dezvoltarea infrastructurii coroborată cu o serie de manifestări culturale precum şi reamenajarea traseelor turistice pentru aeroterapie, pot fi un atu important şi pentru spitalul nostru. De asemenea, sperăm ca Ministerul Sănătăţii să fie receptiv în a aloca fondurile necesare terminării lucrărilor începute, şi de asemenea contăm pe sprijinul său în dezvoltarea modelului de tratament Covasna.

Care sunt planurile pentru viitorul mai mult sau mai puţin apropiat?

Avem în plan instalarea unei reţele de internet fără fir (tip wireless). Vrem de asemenea să accesăm fonduri europene pentru informatizarea spitalului şi dorim implementarea unui program pilot de telemetrie medicală.

(Interviu realizat de Vlad Andrei Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eugen, 6 noiembrie 2010
La cate lucruri apocaliptice se spun despre sistemul sanitar din ROMANIA acest articol este o bucurie si o speranta.Merita felicitari atat Monica Sporea care menegeriaza cu devotament si daruire acest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.