ACTUALITATE 20 martie 2012

Caravana câinilor ardeleni prin Germania

de Székely Emőke | 577 vizualizări
Directorul Adăpostului de la Câmpul Frumos, Horia Kraus, vrea să exporte câinii în Germania, unde aceștia vor fi adoptați. Dacă noi nu îi vrem, alţii îi vor. Cam așa se caracterizează problema câinilor de la Adăpostul din Câmpul Frumos. Directorul acestuia, Horia Kraus, are de gând să

Directorul Adăpostului de la Câmpul Frumos, Horia Kraus, vrea să exporte câinii în Germania, unde aceștia vor fi adoptați.

Dacă noi nu îi vrem, alţii îi vor. Cam așa se caracterizează problema câinilor de la Adăpostul din Câmpul Frumos. Directorul acestuia, Horia Kraus, are de gând să exporte câinii în Germania, unde aceștia vor fi adoptați.

Caravana va porni în toamnă

Adăpostul canin de la Câmpul Frumos este mai nou împărțit în două părți. Câinii mai iscusiți sunt antrenați separat pentru că ei vor ajunge cu puțin noroc la stăpâni din Germania. Președintele asociației Nez Perce, Horia Kraus, ne-a declarat că este vorba de un program care se află abia la început. „Dacă văd că nu primesc sprijin suficient de aici, trebuie să mă îndrept către occident. Am luat legătura cu autoritățile din Germania în vederea deschiderii unui punct de lucru al Asociației Nez Perce în Germania. Vom demara un proiect care se numește „Caravana Câinilor Transilvăneni în Germania”. Am achiziționat un site nemțesc unde voi încărca pozele unor câini și le voi scrie și poveștile. Cu ajutorul unui post de radio din Germania, care ne va face reclamă, sperăm ca patrupezii noștri să fie adoptați de către nemți” – ne-a declarat Horia Kraus. El spune că dacă totul merge conform planului, primii câini vor porni către occident la toamnă. Noii stăpâni vor trebui să plătească doar costurile de transport și contravaloarea vaccinurilor administrate.

„Germanii nu înțeleg ce este la noi”

Germanii nu înțeleg cum stă treaba la noi cu câinii vagabonzi. Horia Kraus spune că aceștia nici nu își pot închipui cum poate fi lăsat un câine să umble pe stradă. „Se întâmplă și la ei ca un câine să scape din curte și să fie prins ulterior, dar nemții nu își pot închipui cum poate un om să lase un câine pe stradă. Degeaba le explicam eu, pur și simplu nu înțeleg. La fel cum nu au înțeles nici faptul că în cei trei ani de activitate a adăpostului am avut de-a face cu 1.300 de câini. Au crezut că am greșit cifra și că de fapt au fost 130” – spune el.

„Nu mă mai lupt cu Primăria”

Primăria Sfântu Gheorghe acordă lunar suma de 12.000 lei pentru Adăpostul de Câini. Kraus spune că acești bani nu îi ajung atâta timp cât cheltuielile de salarizare sunt de 6.000 de lei, iar numai pe medicamentele pentru câini se duc 3.000 de lei lunar. El spune că degeaba le explică consilierilor că această problemă a câinilor trebuie rezolvată prin amenzi usturătoare date proprietarilor iresponsabili. „I-am invitat în mai multe rânduri pe consilieri să vină la adăpost, să vadă ce facem noi acolo, nu au venit. Vorbesc, dar de fapt nu știu despre ce este vorba, și să afirmi că e mai bine ca un om să fie mușcat de câine pentru că tratamentul este mai ieftin decât să fie ținut câinele la adăpost, mi se pare o declarație iresponsabilă și total deplasată. Am învățat că trebuie să caut surse de bani în altă parte, nu la Primărie” – spune Kraus.

Câinele, prietenul copiilor

Őzike și Maxi sunt deja vedete în rândul copiilor. Acești doi câini cutreieră școlile împreună cu îngrijitorii lor de la Asociația Nez Perce și se împrietenesc cu copiii. „Cu câinii vagabonzi prin școli” este unul dintre programele de succes iniţiate de către Asociaţia Nez Perce anul trecut, privind câinii vagabonzi şi educaţia copiilor în acest sens. Programul îşi propune să aducă în orele de curs ale preşcolarilor, respectiv şcolarilor claselor primare din şcolile din Sfântu Gheorghe, câini de la Adăpostul de la Câmpul Frumos. Horia Kraus spune că programul se bucură de un real succes, lucru îmbucurător, dat fiind faptul că cei mici poate vor privi altfel problema câinilor fără stăpân. Programul va continua și în perioada următoare, iar Kraus spune că bucuria din ochii copiilor îl face să uite de toate greutățile.

Cine mușcă?

Pericolul de rabie se pare că este o problemă la ordinea zilei în județul Covasna. Nu demult o pisică din zona Târgu Secuiesc a fost depistată cu rabie, iar directorul medical din cadrul Spitalului Județean, Albert Almos, a atras atenția asupra acestei probleme. Horia Kraus afirmă că la adăpost niciunul dintre cei 1300 de câini aduși până acum nu a suferit de rabie. „Am avut un caz în care câinele era cu suspiciune de rabie, dar în cele din urmă s-a dovedit că suferea de epilepsie. În ceea ce privește mușcatul, câinii fără stăpân nu atacă decât dacă sunt provocați. Acestora le este frică de oameni. Din experiența mea de până acum vă pot spune că oamenii care au fost mușcați au fost de fapt atacați de câini cu stăpân” – afirmă Kraus. El atrage atenția asupra faptului că de cele mai multe ori nu animalele sunt vinovate, ci oamenii. „Am avut un caz recent în care un bărbat s-a plâns că a fost mușcat de mai mulți câini. A ajuns la spital, iar când unul dintre colegii mei s-a dus să îl întrebe ce s-a întâmplat, bărbatul a mărturisit că de fapt a fost băut și a aruncat cu o sticlă către câini” – povestește Horia Kraus.

Bătrâna și câinele ei

Horia Kraus vorbește de câini cu sufletul, motiv pentru care ajunge să ne împărtășească experiențe demne de filmele hollywoodiene. Așa este și povestea incredibilă a unei bătrâne și a câinelui ei. Totul a început cu șase luni în urmă, când bătrâna de peste 70 de ani a fost nevoită să se mute de la casă la bloc și nu a mai putut ține câinele de care s-a atașat. Cei de la Asociația Nez Perce au dus câinele la adăpost și de atunci bătrâna vine săptămânal să își vadă amicul patruped. „Bătrâna ne aduce portocale și cafea la plic, își ia câinele, se plimbă o oră, după care de fiecare dată vine și ne roagă să nu îi eutanasiem câinele. Cum să adormi un astfel de câine? Cine are suflet să facă așa ceva când vezi cât de atașată este femeia de câine, și invers? Dar asta mulți nu înțeleg” – oftează Kraus.

Horia Kraus a renunțat recent la revista pe care a înfiinţat-o acum trei ani, Hallo, pentru a se putea ocupa mai mult de câini. De asemenea el va urma cursurile unei școli speciale în Germania, iar după absolvire va deveni terapeut de câini. El crede în proiectele pe care le derulează și pe care continuă să le viseze aici, la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.