EDITORIAL. Căpuşe şi cătuşe
„Sunt mândru de poporul român” – zice preşedintele Popularilor Europeni, francezul Joseph Daule. Germanii sunt şi ei mândri că un etnic de-al lor a fost ales preşedinte al României. Ecourile uriaşei răsturnări de situaţie de la alegerile din 16 noiembrie au ajuns în întreaga lume, mărturisind o surpriză plăcută pentru toate ţările interesate de rolul pe care-l joacă România în această parte de lume. Judecând cinstit, cei mai surprinşi am fost noi, românii, nu ştiu câţi au pariat pe scorul cu care a câştigat Iohannis... Am auzit totuşi că s-a găsit un nebun care a făcut un profit de vreo 11.000 de lei la pariuri mizând pe Iohannis!
Ce e şi mai interesant în toată povestea asta este că Iohannis a fost votat majoritar de o generaţie care va mai avea multe de spus şi de făcut pentru România. Votanţii „neamţului” sunt în majoritate tineri şi activi, adică oameni între 18 şi 55 de ani, ceea ce te duce automat cu gândul la un viitor deschis, luminat de o stea care până acum ne-a fost ascunsă. De-aici vine, de fapt, optimismul aproape general. De-aici şi de la constatarea că tinerii ăştia nu sunt deloc dezinteresaţi de starea naţiunii, de politică, de viaţa lor şi a părinţilor sau copiilor lor. De asemenea, generaţia asta, numită „facebook”, „internet” sau oricum altfel doriţi, nu este una incultă, necitită, izolată între pereţii unei camere pline de tablete şi calculatoare. Uite că tinerii care socializează pe Net ştiu să se-adune, să comunice, să schimbe impresii şi să protesteze sau să se bucure în stradă când e cazul, când simt ei că pericolul este iminent. Tinerii ăştia chiar gândesc, şi pe deasupra o fac cu capul lor, nu cu al altora, ceea ce e nemaipomenit. Este cea mai bună veste pe care alegerile astea ne-au dat-o.
România pare să se fi trezit din somnul cel de moarte instalat pe nesimţite în sufletele oamenilor de la Revoluţie încoace, românii s-au scuturat de căpuşele şi cătuşele minţii şi încearcă să-şi găsească un drum pe care n-au prea apucat să meargă. Nu va fi deloc uşor, rezistenţa baronilor şi a politicienilor corupţi din toate partidele se va face simţită foarte curând. PSD-ul ocupă în continuare majoritatea scaunelor de pe partea stângă a scenei politice, dreapta încă îşi caută liderii, vom vedea cine va conduce noul PNL, cum se va împărţi „norocul” între atâţia orgolioşi şi ce rol vor avea aceştia în reformarea dreptei. Deocamdată, Iohannis a salvat democraţia românească, realizând echilibrul de putere atât de necesar într-o ţară predispusă unui autoritarism discreţionar. La guvernare, însă, rămân şi vor rămâne încă multă vreme nişte partide de stânga nereformate, periculoase prin puterea pe care o au baronii locali corupţi. Liviu Dragnea sintetiza „pro domo” situaţia: electoratul a împărţit Puterea, nouă ne-a dat guvernarea, lor preşedintele. Părea satisfăcut de împărţirea asta, normal, banii negri şi afacerile necurate la guvern se fac, nu la Preşedinţie. Aici e, într-adevăr, o problemă pe care românii încă n-au rezolvat-o, dar pe care s-au aşezat bine de tot, după cum se vede, DNA-ul şi celelalte instituţii anticorupţie ale statului. Asupra bunului mers al acestora trebuie vegheat inclusiv de la Preşedinţie, societate civilă şi tot ce mai înseamnă corp sănătos al naţiei. Altfel, Iohannis va fi încă un preşedinte izolat, care la final se va declara învins de sistem.
Până acolo, însă, rămân de rezolvat probleme curente, cum ar fi: remanierea guvernamentală, bugetul pe 2015 (aici vor fi mari lupte şi dispute, pomenile electorale vor trebui onorate, altfel PSD e în găleată...), calmarea luptelor interne din PSD, găsirea unui şef la PNL după plecarea lui Iohannis la Cotroceni... Şi câte şi mai câte, vom avea despre ce vorbi în săptămânile şi lunile care vor urma. Cea mai mare curiozitate a mea va fi dacă noul PNL va insista să-şi atragă „sateliţi” în Parlament pentru a debarca guvernul Ponta, slăbit după pierderea alegerilor prezidenţiale. E o situaţie ciudată, un „drole de guerre” cum ar zice francezul, pentru că unii şi-ar dori să plece Ponta şi să vină ceilalţi la guvernare, alţii nu... Dacă mă-ntrebaţi pe mine, la ora asta PNL nu este deloc pregătit să guverneze, sunt pline puşcăriile de miniştri liberali corupţi, imaginea nu e prea bună, puţină modestie şi încă măcar jumătate de an de opoziţie virulentă nu strică nimănui. Victoria lui Iohannis nu este victoria partidelor de dreapta, dacă Blaga, Orban şi ceilalţi se culcă pe urechea asta vor face cea mai mare greşeală, pe care o vor plăti, din nou, la alegerile parlamentare din 2016.