ACTUALITATE 12 august 2015

Când și cât citesc locuitorii din Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara Dragu | 584 vizualizări

Vara este pentru mulți anotimpul plimbărilor, al vacanțelor și al odihnei. Pentru iubitorii de carte este însă un bun prilej de lecturi liniștite, care să ofere prilejul de a călători în lumi greu de imaginat de către oricine. An de an, Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe își îmbunătățește oferta de carte în încercarea de a veni în întâmpinarea cât mai multor preferințe, însă nu toți abonaţii optează pentru lectură în sezonul cald.

Conform datelor transmise de Bibliotecă, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat 38.451 de tranzacţii de împrumut individual. Numărul împrumuturilor variază de la o lună la alta. În lunile de primăvară, toamnă şi iarnă înregistrează, de obicei, cele mai mari valori, şi scade într-o oarecare măsură în lunile de vară. În prima jumătate a anului, maximul s-a înregistrat în martie, cu un număr de 7.098 de împrumuturi individuale.

În ceea ce priveşte preferinţele cititorilor, ele variază în funcţie de categoria de vârstă a celor interesaţi, dar şi în funcţie de diferite perioade ale anului, respectiv de anotimpuri. Literatura pentru copii şi tineret înregistrează un aflux constant al cititorilor şi nu doar pe planul lecturilor obligatorii.

Cei mici preferă la început, până la vârsta şcolară, cărţile cu un material vizual mai bogat, elevii mai mari înclină spre cele care fac apel la imaginaţia lor. La compartimentul Împrumut pentru adulţi, sunt căutate, în general, noutăţile editoriale din beletristica de astăzi, acest lucru fiind influenţat în mod pozitiv şi de prezenţa periodică la bibliotecă, în cadrul unor întâlniri cu cititorii, a unor autori contemporani importanţi. Cititorii atrași de gadgeturi și tehnologie solicită destul de mult e-book-uri și CD-uri, de toate felurile.

La mare căutare sunt și lecturile recreative, cum ar fi romanele poliţiste, de dragoste, de tip fantasy, precum cărțile utilitare, care oferă sfaturi, recomandări, informaţii de interes general în variate domenii ale vieţii cotidiene (psihologie aplicată, medicină, ezoterism, grădinărit etc.).

Pe timp de vară sunt populare mai ales manualele de limbi străine și ghidurile turistice, iar în timpul anului şcolar şi universitar există o cerere considerabilă pentru tratatele de marketing, management, economie, psihologie sau filozofie.

De menționat este faptul că în prima jumătate a anului, colecţia bibliotecii a fost îmbogățită cu 1.886 de documente de bibliotecă, achiziționate sau primite ca donaţie, în valoare totală de aproape 20.000 de lei. Din totalul documentelor intrate în colecţia Bibliotecii în perioada menţionată, 1.407 sunt în limba maghiară, 413 în limba română și 66 în alte limbi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.