ACTUALITATE 13 ianuarie 2012

Când colegii de echipă sunt câinii...

de Székely Emőke | 785 vizualizări

Atelajele canine – sportul pasiune al câtorva covăsneni.

Omul și câinele au o relație aparte de mii de ani, iar pentru unii, câinii sunt nu numai prieteni, ci și coechipieri la concursuri. Atelajele canine au priză la public mai ales în județul Harghita, dar la Campionatul Național și județul Covasna are reprezentanți. Am stat de vorbă cu doi astfel de concurenți, Kovács Attila și Zágoni Zsolt, ambii din Sfântu Gheorghe.

Primul pas – un cățel

Cei doi sportivi din Sfântu Gheorghe concurează în categoria malamut de Alaska. Kovács Attila are trei căței – Nox, Wolfi și Ozi, iar primii doi sunt „coechipierii” lui la competiții, el concurând cu sania trasă de doi câini încă din 2008. Attila spune că primul pas este acela de a cumpăra un câine. „Cei ce își cumpără un malamut nu se pot opri, cu siguranță după un timp îl cumpără și pe al doilea” – este de părere Attila.

Zágoni Zsolt concurează din 2007 cu patru patrupezi: Lord, Eros, Shadow și Naigo. La concursuri este vorba despre cooperare în adevăratul sens al cuvântului, Zsolt spune că este vorba despre o simbioză pe care cei ce nu sunt în temă nu au cum să o înțeleagă.

Nu este un sport tocmai ieftin

Un pui de malamut costă între 300-1.000 de euro, în funcție de linia de sânge, de pedigree. Cunoscătorii spun că malamuții care concurează sunt diferiți de cei pe care unii crescători de animale îi duc la expoziții. Odată ce omul are cățelul, acesta trebuie întreținut. Numai hrana pentru acești căței îi costă pe crescători câteva sute de lei în fiecare săptămână. Nici sania specială nu este tocmai ieftină, costă între 300 și 1.500 de euro. La acestea se adaugă hamuri speciale și alte accesorii fără de care nu se poate concura.

Prezență la Campionatul Național

La fel ca și în alte discipline sportive, și în cazul atelajelor canine se organizează anual un Campionat Național. Acesta se compune din mai multe etape ce se desfășoară în general în județul Harghita. Cei doi concurenți din Sfântu Gheorghe sunt o prezență deja obligatorie la această competiție. Deocamdată nu au reușit să câștige titlul suprem, dar locul doi sau trei, pe care s-au clasat în mai multe rânduri, este unul foarte bun. Prima etapă a Campionatului Național din acest an ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul săptămânii la Borsec, dar din cauza lipsei de zăpadă aceasta a fost anulată. Peste trei săptămâni însă va avea loc etapa de la Tușnad, iar dacă vremea va ține cu organizatorii, turiștii din stațiune vor avea ocazia să îi admire pe câini „la lucru”.

Câinii simt că se apropie un concurs

Zágoni Zsolt ne-a vorbit despre faptul că malamutul este un câine care seamănă mult cu lupul. Trăiește în haită, după legi stricte. „Acest câine este unul foarte puternic, iar fiecare exemplar are personalitatea lui. Înainte de concurs câinii sunt foarte nervoși, simt tensiunea, de aceea se întâmplă deseori să se bată între ei. Nu sunt deloc agresivi cu oamenii, dar între ei se bat. De exemplu, am avut mai demult un exemplar care nu a vrut să accepte faptul că un altul este șeful de haită și a fost sfâșiat de ceilalți câini. Au legi stricte pe care le respectă cu strictețe” – spune Zsolt.

Unde se antrenează?

Sezonul de concurs al malamuților este iarna, dar tot anul aceștia trebuie menținuți în formă. Pe lângă alimentația echilibrată aceștia au nevoie de multă mișcare. Cei doi proprietari îi duc pe câini de obicei pe malul Oltului pentru a-i antrena, iar dacă este zăpadă merg în Munții Bodocului. Și stăpânul trebuie să fie în formă pentru că el trebuie să ajute câinii la concurs, să alerge lângă ei dacă este nevoie, așadar este necesară o condiție fizică bună.

Bani nu vin, doar se duc

Attila și Zsolt spun că acest sport este pentu ei o adevărată pasiune. Deși este nevoie de sume considerabile atât pentru întreținerea câinilor, cât și pentru concursuri, nu ar renunța la această pasiune. Mai mult decât atât, Attila a fost operat anul acesta și are probleme cardiace, dar nici acest lucru nu îl oprește. Totuși, din acești câini s-ar putea scoate ceva bani, cel puțin teoretic. „Vara mai facem câteodată demonstrații, câinii pot trage ușor o mașină, iarna unii proprietari plimbă turiștii cu sania trasă de căței” – povestește Attila. Aceste lucruri însă se întâmplă mai mult în Harghita, unde sunt din ce în ce mai mulți crescători de malamuți, iar unii se axează pe a scoate profit de pe urma lor. Înmulțirea malamuților ar fi de asemenea o sursă de bani, dar cei doi crescători din Sfântu Gheorghe spun că din cauza lipsei de spațiu nu au de gând să se ocupe cu așa ceva.

În Covasna nu sunt asemenea concursuri

Attila și Zsolt s-au gândit să organizeze un concurs de atelaje și în județ, dar spun că organizarea este o muncă foarte mare, este nevoie de sponsori care să îi ajute, de cazare pentru concurenți și bineînțeles de zăpadă multă și de calitate. „Am organizat odată un concurs la Comandău, dar concurenții care au venit din toată țara au spus că nu vor mai veni acolo pentru că a fost foarte frig în camere. Un loc bun ar fi Șugaș Băi sau Pădureni, deocamdată suntem în faza de plănuire, poate vom avea concurs și în județ, rămâne de văzut” – a declarat Zágoni Zsolt.

Cursele se desfășoară după reguli stricte

Szabó József este arbitru acreditat la cursele cu atelaje canine. El ne-a vorbit despre regulamentul acestor concursuri. „Cel mai important rol revine câinelui care conduce atelajul. El este acela pe care ceilalți îl urmează. Lungimea traseului este în funcție de numărul câinilor din atelaj, de la 4 km în cazul a 2 câini la 12 km dacă sania e trasă de 6 patrupede. O regulă de bază este aceea că fiecare sportiv trebuie să termine cursa cu același număr de câini cu care a început, așadar dacă un cățel se accidentează sau obosește excesiv, acesta trebuie dus în sanie” – povestește arbitrul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eu, 13 ianuarie 2012
Super tare:X
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.