Campanie de strângere a maidanezilor din Sfântu Gheorghe
Primarul Antal Árpád e mulțumit de noua lege a câinilor comunitari
Adăpostul de câini de la Câmpul Frumos funcționează în opinia primarului Antal Árpád la 80% din capacitate, motiv pentru care în următoarele zile angajații adăpostului, împreună cu cei de la Poliția Veterinară și un medic veterinar, vor strânge câinii de pe străzile orașului. Acțiunea vine în contextul noii legi a maidanezilor, care este în opinia primarului una bună din mai multe puncte de vedere.
Birou de gestionare a câinilor
Edilul din Sfântu Gheorghe salută inițiativa legislativă intens discutată în ultimele zile, și spune că printr-o campanie de informare, precum și prin colaborare între administrațiile publice, problema câinilor maidanezi poate fi rezolvată în 6 luni. „Legea spune că administrațiile publice locale trebuie să înființeze birouri de gestionare a câinilor, precum și adăposturi pentru câini. În cazul primăriilor din comune acest lucru poate fi o problemă, de aceea ne-am gândit la o colaborare cel puțin cu administrațiile publice din jurul orașului pentru că degeaba curățăm orașul, dacă vor veni la noi câinii din Ilieni sau Reci” – afirmă Antal. Acesta a precizat că la biroul de gestionare a câinilor vor exista două registre: unul pentru câinii vagabonzi, și altul pentru câinii cu stăpân. Astfel primăriile vor ști exact câți câini se află în localitate, și vor putea interveni punctual pentru rezolvarea diferitelor cazuri.
14 zile e prea puțin
În ceea ce privește termenul prevăzut de lege pentru adopții, Antal spune că cele 14 zile i se par prea puține pentru a da spre adopție un câine. Un lucru bun este însă în opinia primarului că legea le permite administrațiilor publice să extindă termenul în care un câine poate fi adoptat. „În ultimii ani la Sfântu Gheorghe au fost adoptați 500 de câini. Termenul de 14 zile însă mi se pare scurt, de aceea printr-o hotărâre de Consiliu Local vom mări această perioadă undeva între 40 și 60 de zile” – a declarat Antal Árpád. Trebuie știut însă că niciun câine nu poate părăsi adăpostul fără a fi sterilizat, indiferent dacă este maidanez sau câine cu stăpân care a fugit de acasă. De asemenea, toți câinii care nu sunt de rasă vor trebui sterilizați. „Vrem să ajutăm populația, de aceea ne gândim la o strategie prin care să finanțăm măcar în proporție de 50% sterilizarea câinilor cu stăpân, dar care nu sunt de rasă” – este de părere primarul.
Amenzi prea mari
Antal a spus că deși legea i se pare bună, amenzile i se par prea mari. De exemplu, un stăpân de câine poate fi amendat cu suma de 10.000 de lei în cazul în care nu adună excrementele câinelui de pe stradă, sau 5.000 de lei în cazul în care patrupedul nu este declarat și trecut în registrul special despre care deocamdată nu se știu prea multe. Antal spune că probabil acesta va fi la Colegiul Medicilor Veterinari sau la DSVSA.
O altfel de adopție
La Sfântu Gheorghe va fi implementat și un altfel de sistem de adopție a câinilor, sistemul în stil internat. „Una sau mai multe persoane pot adopta un câine și în cazul în care nu au unde să îl țină. Astfel vor merge la adăpost, vor alege câinele, care va locui în continuare acolo, însă costurile ce țin de câine vor fi suportate de stăpân. Acesta va fi liber să meargă când dorește la adăpost, să plimbe câinele, apoi să îl ducă înapoi. Înțelegem că legea ne permite să omorâm câinii, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie neapărat să îi eutanasiem. Încercăm să găsim soluții mai omenești” – spune primarul.
Vor mai trece câteva luni până când legea maidanezilor va intra în vigoare cu normele de aplicare. Rămâne însă o altă problemă la care autoritățile locale vor trebui să găsească o soluție: câinii de la stână. Antal spune că vor adopta o hotărâre de Consiliu Local care va reglementa și acest lucru, cel mai probabil ciobanii vor trebui să doteze câinii cu chipuri, și astfel, în cazul în care acești câini vor ataca oamenii, ciobanii vor putea fi trași la răspundere.