ACTUALITATE 4 februarie 2011

Campanie de educare privind perioada de împerechere a câinilor

de Monica Vrânceanu | 1058 vizualizări
Asociația Nez Perce și Adăpostul de Câini Comunitari de la Câmpu Frumos vor lansa săptămâna viitoare o campanie de conștientizare și educare a populației, referitoare la câinii lăsați nesupravegheați în perioada de împerechere. Directorul Adăpostului de la Câmpu Frumos, Horia Kraus, a declarat că începând cu această perioadă și până în luna martie inclusiv, câinii devin mai agresivi ca urmare a intrării femelelor la

Asociația Nez Perce și Adăpostul de Câini Comunitari de la Câmpu Frumos vor lansa săptămâna viitoare o campanie de conștientizare și educare a populației, referitoare la câinii lăsați nesupravegheați în perioada de împerechere.

Directorul Adăpostului de la Câmpu Frumos, Horia Kraus, a declarat că începând cu această perioadă și până în luna martie inclusiv, câinii devin mai agresivi ca urmare a intrării  femelelor la ciclu, iar urmările pot fi foarte grave, dacă oamenii nu știu să gestioneze problema.

În acest sens, cei de la Adăpost au ridicat două aspecte: cel al câinilor cu stăpân, pe care aceștia din urmă îi lasă de multe ori nesupravegheați pe considerentul ”câinele meu e deștept și revine singur acasă” și cel al câinilor comunitari, adunați în diverse zone ale orașului și hrăniți chiar de locuitori, dar pentru care nimeni nu-și asumă responsabilitatea.

Câinii pot deveni foarte agresivi

Potrivit lui Horia Kraus, această perioadă a căldurilor la câini a dus la formarea a mai multor haite în Sfântu Gheorghe, oamenii fiind speriați și apelând constant la Adăpost și Poliția Locală pentru a face ceva. Din această cauză, Horia Kraus a atenționat că proprietarii de câini trebuie să aibă grijă de aceștia, să nu-i lase să scape sau să-i lase nesupravegheați, deoarece câinii pot deveni foarte agresivi și un real pericol.

„Masculii sunt atrași de la mare distanță , ei părăsindu-și teritoriul pentru perioade de 5 sau 15 zile chiar și, încercând să-i domine pe ceilalți masculi, pot deveni agresivi. Comportamentul  acesta își are rădăcinile în sălbăticie, la lupi, dar acolo există o ierarhie clară care nu lasă să se ajungă la lupte. În cazul câinilor însă, accesul la femelă se face haotic”, a explicat Horia Kraus.

Medicul veterinar al Adăpostului, Kondor Attila, a arătat că ciclul sexual al femelelor canine durează aproximativ șase luni,  din care perioada căldurilor este de 14-21 de zile, în funcție de unii factori printre care și temperatura sau mărimea câinelui. Perioada fertilă este de 2-4 zile, aceasta fiind de fapt și cea în care femelele emit feromoni și diverși hormoni în sânge care atrag câinii chiar și pe o distanță de 5 kilometri, aceștia având un simț olfactiv extrem de dezvoltat.

”La cățelușa tânără, primele călduri apar la șase luni, în funcție de talia pe care o are, cățelușa devenind neliniștită și căutând masculul. Femelele din rase mici pot fi împerecheate după șase luni, iar celelalte după 12 luni”, a explicat medicul veterinar.

Câinii pot fi sterilizaţi temporar

Acesta a arătat că atât femelele cât și masculii pot fi sterilizați, fie temporar fie definitiv. Sterilizarea temporară se face cu medicamente și injecții și este mai ieftină pe termen scurt, în vreme ce cea definitivă poate ajunge și la 300 de lei, însă nu mai impune cheltuieli ulterioare și este ireversibilă.

În acest context, Kondor Attila a explicat că nu există niciun pericol ca prin sterilizare un exemplar canin să-și piardă din agresivitate sau vitalitate, acestea ținând de fapt de personalitate. Kondor a precizat totodată faptul că sterilizarea nu rezolvă decât problema înmulțirii, deoarece câinii pot dezvolta în continuare paraziți și pot fi purtători de boli, prin urmare cei cu stăpân trebuie supravegheați, în vreme ce în cazul celor comunitari trebuiesc găsite permanent soluții, inclusiv eutanasierea pentru cei care sunt agresivi sau purtători de boli grave.

Câinii dispar pe capete în perioada împerecherilor

Potrivit directorului Adăpostului de Câini, Horia Kraus, cel mai alarmant aspect sesizat însă în această perioadă este faptul că 80% din câinii văzuți în haită sunt câini cu stăpân.

”Am avut în ultimele zile cele mai multe pierderi de câini - doar la noi au fost anunțate șapte și unii ofereau chiar recompense bune, dar am mai văzut și afișe prin oraș care anunţau dispariția unor câini. Se întâmplă pentru că este perioada de călduri, iar stăpânii nu-i supraveghează așa cum trebuie. Trebuie înțeles că orice câine care se plimbă în spațiul public fără a fi supravegheat de stăpân este considerat comunitar, chiar dacă are zgardă sau medalion. În aceste condiții, un astfel de câine poate fi ridicat și adus la Adăpost, unde dacă nu este revendicat se poate ajunge chiar și la eutanasiere”, a explicat Horia Kraus.

Potrivit acestuia, chiar dacă haitele de câini s-au înmulțit în tot orașul, cele mai problematice zone rămân cartierele Orko și Ciucului, iar în primul dintre acestea nici măcar nu se poate pătrunde pentru un control al câinilor din cauza atitudinii pe care o au locuitorii. În plus, tot o problemă reprezintă și câinii din jurul blocurilor, aceștia fiind hrăniți de locuitori și protejați atunci când cei de la Adăpost vor să-i ia, însă pentru care nimeni nu-și asumă responsabilitatea.

Lege locală de responsabilizare

În acest context, Horia Kraus a arătat că legea permite aplicarea de amenzi celor care abandonează câinii, iar în acest context se dorește dezvoltarea unei legi locale, în colaborare cu Consiliul Local, astfel încât oamenii să devină mai responsabili nu doar în ce privește viața animalelor ci și siguranța umană.

Cei de la Adăpostul de Câini au mai tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește cazurile de rabie canină, atenționând că anual avem în zona Sfântu Gheorghe 10-15 astfel de cazuri. Potrivit lui Horia Kraus, zonele rabigene sut Ilieni, Arcuș, Coșeni, iar un câine turbat poate pune în pericol viața a zeci de oameni dacă ajunge să-i muște, mai ales că serul antirabic vine în cantități mici, iar în absența acestuia se ajunge la o moarte groaznică.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vasy, 4 februarie 2011
Cat costa aceasta campanie-praf in ochi...30000-40000 lei ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.