Călin Popescu Tăriceanu, în campanie la Sfântu Gheorghe
Președintele Senatului s-a întâlnit cu primarii din județ şi cu liderii UDMR
Al doilea om din stat, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, s-a aflat miercuri într-o vizită în județele Harghita și Covasna, unde s-a întâlnit cu reprezentanții administrațiilor locale, precum și cu cei din conducerea UDMR. Tăriceanu a spus că scopul vizitei sale a fost acela de a le vorbi primarilor despre cel de-al doilea tur de scrutin, în care el îl susține necondiționat pe candidatul PSD Victor Ponta. Alături de el s-a aflat și președintele UDMR, Kelemen Hunor, însă acesta a spus că poziția Uniunii rămâne neschimbată, electoratul să voteze după convingere.
Susținere pentru Ponta
Călin Popescu Tăriceanu a prezentat un rezumat al discursului său pe care l-a susținut primarilor din cele două județe și a explicat punctul lui de vedere cu privire la cine ar trebui să fie președintele României. „Am încercat prin această întâlnire să le prezint primarilor care este poziția mea și anume aceea de a-l susține necondiționat pe Victor Ponta, dar am abordat și alte subiecte, cum ar fi economia sau regionalizarea. În ceea ce privește alegerile, motivația pe care am dat-o în sprijinul afirmației mele este una politică, de raportare la electoratul care a votat USL în 2012, vot care ne creează o obligație, fiind vorba despre un contract între noi și alegători. USL s-a destrămat în forma în care a luat înființare, dar obligațiile rămân și trebuie să le ducem la bun sfârșit. Ca atare am convenit cu Victor Ponta să refacem USL, cred că în România este nevoie de un echilibru între politicile de stânga și cele de dreapta, și prin urmare acesta este primul lucru pentru care am spus că îl susțin pe Victor Ponta. În al doilea rând îl susțin pentru că am temerea că practicile regimului Băsescu vor continua prin alegerea lui Iohannis, ceea ce eu nu pot accepta” – a declarat Tăriceanu.
Regionalizarea – subiect mereu la modă
Printre subiectele abordate de Călin Popescu Tăriceanu s-a numărat și cel al regionalizării. „Nu trebuie să creăm o nouă treaptă administrativă care să însemne mai multă birocrație, însă crearea unor regiuni care să poată atrage mai mulți bani și să se dezvolte mai bine, ar fi benefică. Rămâne de văzut însă cât de dispuși sunt cei din Guvern și cei din consiliile județene să cedeze din prerogative” – a spus Tăriceanu adăugând că deocamdată nu vede prea mare disponibilitate din partea niciunei părți. De asemenea, Tăriceanu a evitat să se pronunțe cu privire la autonomia pe criterii etnice, însă a spus că în opinia lui în zona Covasna și Harghita toți cetățenii ar trebui să știe atât limba română cât și limba maghiară. „Atât românii cât și maghiarii de aici ar trebui să fie bilingvi, și vreau ca această comunitate să fie liberă și realizată” – a spus Tăriceanu.
Alături de UDMR
Președintele Senatului a spus că își dorește ca UDMR să facă parte din viitoarea coaliție de guvernare. „Cred că într-o Românie modernă comunitatea maghiară trebuie să fie reprezentată în instituțiile importante, nu numai în Parlament, ci și în Guvern. Vreau ca maghiarii să nu se simtă marginalizaţi în propria țară, ci să fie integraţi și să fie responsabili. Am convingerea că idealurile pentru care militează trebuie să fie respectate și îndeplinite. Vreau așadar ca UDMR să ne fie parteneri la guvernare, și spun asta pentru că am avut o bună colaborare în trecut, pentru că astfel există un mai bun echilibru pe scena politică și cea de guvernare, dar mai presus de toate pentru că vreau ca maghiarii să ia parte alături de majoritate la procesul decizional din România” – a declarat Tăriceanu. Punctul de vedere al acestuia în ceea ce privește buna colaborare din trecut a fost împărtășit și de președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că pe vremea când au fost la putere, iar Călin Popescu Tăriceanu era prim ministru, s-a născut textul legii minorităților naționale, lege care de altfel nu a fost aprobată nici până azi.
Poziția UDMR rămâne neschimbată
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că are încredere în Tăriceanu, iar baza acestei încrederi este experiența din trecut. Cu toate acestea, liderul Uniunii a spus clar că „poziția UDMR față de cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale rămâne neschimbată, alegătorii să pună ștampila după convingeri proprii”. Kelemen a fost întrebat și despre unele pliante care au apărut miercuri și pe care scrie că UDMR nu îl va vota pe Iohannis. „Ne delimităm de aceste flyere, nu le-am comandat și nu le-am distribuit. Am formulat o plângere Poliției, dar și Biroului Electoral Central cu privire la acest aspect. Nu știm cine le-a făcut, dar nu putem accepta o asemenea modalitate de campanie, suntem foarte revoltați. Ceea ce este cert este că UDMR nu are nicio legătură cu aceste pliante” – a declarat Kelemen Hunor.