ACTUALITATE 23 octombrie 2013

Caii cu anemie infecțioasă, amenințare pentru restul animalelor

de Monica Vrânceanu | 697 vizualizări

Sute de cabaline au fost sacrificate în județ de-a lungul anilor din cauza acestei boli

Anemia infecțioasă la cai rămâne în continuare epidemia majoră a animalelor din întreaga țară, iar situația e identică și în județul Covasna. Din această cauză, Uniunea Europeană a elaborat în urmă cu câțiva ani o decizie prin care nu pot ieși din țară decât caii de concurs, într-un regim special, boala fiind contagioasă și mortală.

Totul a început în 2006, când la nivel național au fost mii de îmbolnăviri cu anemie infecțioasă. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, la acea dată în județul nostru au fost identificate 300 de cazuri cu anemie infecțioasă la cai. Animalele au murit sau au fost sacrificate, iar apoi, în timp, proprietarii au fost despăgubiți.

Comerțul necontrolat îngreunează identificarea bolii

Astăzi, la șapte ani de la acel moment, numărul cailor cu anemie infecțioasă sacrificați în județ a ajuns la 18, scăzând deci de la an la an. Cu toate acestea, boala rămâne și continuă să amenințe cabalinele, iar o principală piedică în eradicarea acesteia o reprezintă vânzările necontrolate.

Pentru identificarea bolii se efectuează Testul Cogis, universal acceptat. Proprietarii de cai trebuie să îl facă în perioada de iarnă-primăvară, tuturor exemplarelor peste șase luni. Marele impediment este acela că nu toate animalele sunt înregistrate și microcipate, așa cum ar trebui să fie și cum prevede legea”, ne-a declarat directorul adjunct al DSVSA Covasna, Nemes Emeric.

Implicarea tuturor factorilor responsabili ar schimba situația

Potrivit acestuia, există și organe de control care pot acționa asupra celor care nu își înregistrează și microcipează caii – DSVSA, Poliția și Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie. Teoretic e posibil, practic însă, accesul la animalele neînregistrate e mai greu, mai ales când vorbim despre comunitățile de romi, fie acestea din orașe ori din mediul rural.

„Personalul DSVSA pe această problemă e reprezentat de cei cinci medici veterinari zonali, care se ocupă de câte peste zece localități – e cam greu să o facă și pe asta tot timpul. Dar Poliție e peste tot, plus că Poliția știe mișcările din localități, cunoaște cetățenii, îi vede cu caii, cu noile achiziții. Cred că ei ar trebui să ne susțină oarecum mai mult în aceste demersuri, deoarece tocmai aceste mișcări necontrolate, cumpărarea de cai de cine știe unde, din alte județe, neînregistrarea lor, duc la imposibilitatea de a eradica boala”, a mai spus Nemes.

Procesul de eradicare a bolii este împiedicat, astfel, și de comunitățile de romi, care atunci când se descoperă cazuri de anemie infecțioase la cai nu înțeleg și nu vor să renunțe la animalele care, până la urmă, le asigură traiul. De aceea, în acțiunile de acest gen, DSVSA a cerut în trecut și sprijinul Jandarmeriei, existând și cazuri în care specialiștii Direcției au fost atacați ori bruscați.

În ceea ce privește despăgubirile, acestea se acordă în sume „la prețul pieței”, ceea ce e oarecum discutabil, căci prețurile diferă de la o zonă la alta.

Anemia infecţioasă a cailor se transmite prin sângele celor infectaţi (prin intermediul căpuşelor, ţânţarilor, muştelor etc.), care transmit boala celor sănătoşi din vecinătăţi, ajungându-se astfel la extinderea infecţiei. Animalele bolnave nu se pot trata, caii infectaţi neprezentând niciun semn clinic în prima fază a bolii, în vreme ce în câteva luni, timp în care poate infecta ceilalţi cai din jur, apar semnele de oboseală, ameţeli şi moarte fulgerătoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.