ACTUALITATE 18 ianuarie 2011

Cabanele și vânatul aduc venituri în bugetul Direcţiei Silvice Covasna

de Monica Vrânceanu | 607 vizualizări
Direcția Silvică (DS) Covasna a structurat construcțiile pe care Statul le are în întregul județ în două direcții, astfel încât 104 au fost amortizate integral sau casate, în vreme ce altele, aproximativ 30, sunt încă folosite, unele dintre ele fiind date în chirie și pentru altele așteptându-se cumpărători. Directorul DS, Ioan Cosnean, a explicat că pe suprafețele retrocedate a fost declanșată o procedură de evaluare

Direcția Silvică (DS) Covasna a structurat construcțiile pe care Statul le are în întregul județ în două direcții, astfel încât 104  au fost amortizate integral sau casate, în vreme ce altele, aproximativ 30, sunt încă folosite, unele dintre ele fiind date în chirie și pentru altele așteptându-se cumpărători.

Directorul DS, Ioan Cosnean, a explicat că pe suprafețele retrocedate a fost declanșată o procedură de evaluare a construcțiilor, la solicitarea proprietarilor de terenuri.

”Este vorba despre 104 cabane și construcții administrative. Trebuie spus însă că nu este vorba despre cabane turistice, ci despre foste adăposturi pentru muncitori forestieri, anexe, grajduri, magazii, diverse clădiri. Mai există de asemenea și construcții în funcțiune, 24 la număr, care se află tot pe suprafețe retrocedate. Pentru valorificarea acestora există opt solicitări, iar aici trebuiesc parcurși anumiți pași, căci dacă la cele casate dezmembrarea s-a putut face pe plan local, în acest caz este necesară parcurgerea unor pași ce implică inclusiv acordul Regiei Naționale a Pădurilor”, a explicat Ioan Cosnean.

Șeful DS Covasna a arătat că se dorește o privatizare cât mai rapidă a acestor construcții, deoarece sunt în zone unde Direcția nu se mai poate ocupa de administrarea lor, iar întreținerea este foarte greoaie.

La vânat de urs și cerb în Covasna

În ceea ce privește vânzarea construcțiilor, Ioan Cosnean a arătat că prioritate are proprietarul terenului, dacă e vorba de construcții aflate pe suprafețe retrocedate. Dacă suprafețele nu sunt însă retrocedate din motive obiective, dar construcțiile se află pe zone retrocedate și există solicitări de cumpărare, se scot construcțiile la licitație, urmând ca terenul pe care se află să fie apoi concesionat.

”Sunt și construcții care arată bine în sensul tehnic, fiind bine întreținute, iar unele având dotări speciale - numărul acestora este de șase. Aceste construcții sunt folosite, Direcția având contracte de închiriere, libere pentru practicarea silvo-turismului. Astfel, vorbim despre clădiri închiriate pe perioadă lungă pe care încasăm bani și implict sunt întreținute”, a mai spus Ioan Cosnean.

Referindu-se la situația vânătorii din județ, șeful DS Covasna a arătat că încă există interes pentru acest gen de activitate, vânătorii fiind interesați de județul Covasna, chiar dacă traversăm o perioadă de criză economică.

”Direcția Silvică colaborează foarte bine cu o societate de vânătoare care se ocupă de aducerea de vânători și organizarea acțiunilor de vânătoare, având contractate cantități din specii de vânat disponibile în județul nostru. S-au adus vânători, societatea are legături bune în diverse zone ale Europei, iar vânătorii vin aici în special pentru vânatul mare - urs, cerb, mistreț și mai puțin pentru vânatul mic”, a arătat Cosnean, potrivit căruia din această activitate, Direcția obține anual câteva sute de mii de euro.

Încă un an până la finalizarea retrocedărilor forestiere

În altă ordine de idei, Direcția Silvică Covasna preconizează că abia peste un an se va putea vorbi, la nivelul județului nostru, de finalizarea dosarelor de retrocedări pe terenuri forestiere. Potrivit directorului Ioan Cosnean, în ultima perioadă s-au înregistrat foarte mulți pași înainte în ceea ce privește retrocedările pe legile proprietății, însă chiar dacă nu au mai rămas suprafețe foarte mari, va mai dura încă până la finalizarea tuturor dosarelor. Până în prezent, în întregul județ a fost validat spre retrocedare un total de 139.000 hectare și s-au pus în posesie 130.000 de hectare de teren forestier.

Ioan Cosnean a declarat că încă de la începutul anului 2010 s-a constituit la nivel județean o comisie cu reprezentanți ai DS, Comisiei Județene pentru retrocedări și Prefecturii Covasna, aceasta dorind o mobilizare în sensul finalizării a ceea ce a mai rămas din retrocedarea terenurilor forestiere.

”Am încercat o organizare a problemelor, am numit prin decizie responsabili de la DS și ocoale silvice care să țină împreună cu comisiile locale o evidență a retrocedărilor, lucru care în mare s-a și făcut. În 2010 s-au pus în posesie 3200 de hectare de fond forestier, în vreme ce 2800 de hectare au fost puse la dispoziție, iar diferența vine din punerea în posesie a suprafețelor validate înainte de 2010”, a explicat Ioan Cosnean.

În acest context, Cosnean a arătat că poate suprafețele pe care s-a lucrat anul trecut nu par o mare realizare dacă se ia în considerare validarea celor 139.000 hectare și punerea în posesie 130.000 de hectare, dar a subliniat că la o analiză detaliată este vorba totuși de o realizare, mai ales că s-au pus pe rol toate problemele nerezolvate în cei 20 de ani de retrocedări.

Proces îngreunat de măsurători și pretenţii

Printre problemele apărute la retrocedări, Ioan Cosnean a amintit de greutatea măsurătorilor din punct de vedere al plății acestora - în vreme ce legea le prevede, plata lor revine proprietarilor, care nu întotdeauna au bani în acest sens, drept pentru care procedura se îngreunează. O altă problemă apărută de-a lungul vremii este aceea că, în vreme ce legea arată clar că se retrocedează pe același amplasament, multă lume a solicitat retrocedările în zone mai convenabile sau a cerut păduri mature, care generează venituri mai mari și mai rapide.

Ioan Cosnean a ținut totodată să răspundă unor acuzații prin care DS era acuzată de defrișări de păduri înainte ca acestea să fie retrocedate.

”Nu suntem vinovați, nu am tăiat păduri. În procesul de administrare a pădurilor sunt prevăzute și tăieri. Unde sunt suprafețe de retrocedat sunt și reglementări, așa că dacă s-au făcut tăieri pe suprafațe, de la validare până la punerea în posesie, proprietarul a primit contravaloarea profitului obținut din pădurea respectivă”, a arătat Cosnean, atrăgând atenția că tăierile nu se fac la întâmplare, pădurile fiind verificate de Inspectoratele Teritoriale de Tegim Silvic și Vânătoare și amintind totodată că pădurile care se taie trebuie împădurite în cel puțin doi ani.

”Pentru acest an, dată fiind și suprafața mică de pe care s-a tăiat, împăduririle sunt pe măsură. Practic vorbim despre regenerarea pădurilor pe cale naturală din puieți care apar din sămânţa din copaci și prin puieți plantați, DS Covasna regenerând în jur de 150 de hectare pe an”, a spus Ioan Cosnean.

Potrivit șefului DS Covasna, județul Covasna este privilegiat față de alte județe, 50% din  suprafața sa fiind acoperită de păduri, fie acestea ale Statului sau retrocedate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.