Building Arguments, un proiect pentru extinderea dezbaterilor la nivel național
Sfântu Gheorghe este un oraș cunoscut deja pentru succesele repetate pe care le-a înregistrat de-a lungul timpului în cadrul competițiilor de dezbateri, atât la nivel regional, cât și la nivel național și internațional.
Pornind de la succesele înregistrate în anii precedenți de reprezentanții municipiului, dar și de cei din județ, anul acesta vor avea loc noi acțiuni de extindere și consolidare a mișcării de dezbateri în România, în cadrul proiectului „Building Arguments – Consolidarea asociațiilor de dezbateri din România”. „Misiunea noastră în următorii ani este să aducem educația deliberativă în cât mai multe straturi ale sistemului de învăţământ atât ca metodă de predare, cât și ca materie de studiu, continuând astfel pregătirea elevilor ca cetățeni activi pentru democrație participativă, toleranți față de drepturile minorităților”, a spus președinte ARDOR Emanuel Beteringhe, reamintind performanțele obținute de români în campionate mondiale de dezbateri.
Astfel, în cadrul proiectului „Building Arguments – Consolidarea asociațiilor de dezbateri din România”, se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Masterclass Debate Pădureni care reunește peste 70 de participanți din toată țara, mai exact 40 de elevi și 30 de profesori. Aceștia vor participa la mai multe sesiuni de training susținute de 12 dintre cei mai importanți oameni din domeniul dezbaterilor de la noi, care se bazează pe o bogată experiență acumulată într-o serie multiplă de dezbateri interne și internaționale: Ioana Aciocoiței, Bogdan Colceriu, Radu Cotarcea, Bianca Dragomir, Liviu Gajora, Simina Gheorghincă, Adi Ghițe, Ștefan Ionescu, Emil Mesaroș, Călin Mureșanu, Ioana Stupariu, Nae Șovăială.
Masterclass Debate Pădureni, care anul acesta se desfășoară în perioada 10-16 august, deschide în același timp noi oportunități, prin parteneriatul încheiat cu Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR și Fundația Noi Orizonturi în cadrul proiectului „Building Arguments”. În premieră, în ediția de anul acesta vor avea loc și sesiuni de pregătire dedicate exclusiv profesorilor, denumite TOT – „training of trainers”.
Organizatorii promit ca în programul taberei să includă și o serie de activități recreative cum ar fi fotbalul în nocturnă, drumeții montane, plajă și baie în lacul Pădureni, foc de tabără, „mafia” și boardgames.
Partenerii proiectului „Building Arguments” urmăresc totodată extinderea rețelei cu încă două ONG-uri, promovarea opționalului de dezbateri prin acreditarea la Casa Corpului Didactic a unui curs de formare a profesorilor și dezvoltarea unei echipe de 9 formatori naționali, precum și creșterea autonomiei și a capacității de sustenabilitate a cluburilor de debate prin competențe specifice. Alte obiective pe care speră să le atingă până în 2016 sunt formularea unei strategii comune de dezvoltare a rețelei pentru următorii 5 ani și refacerea identității vizuale și verbale a ARDOR.