ACTUALITATE 20 decembrie 2010

Brazii de import, mai ieftini decât cei autohtoni

de Covasna Media | 947 vizualizări
În pragul sărbătorilor de iarnă aproape toată lumea aleargă să cumpere brad de Crăciun şi să studiaze ofertele apărute pe piaţă. În municipiul Sfântu Gheorghe au apărut deja brazii naturali, iar magazinele au pregătit oferte la brazii artificiali. Spre deosebire de un brad românesc de 1,5 metri care costă minim 50 de lei, un brad importat din Ungaria, de un metru, are preţul de pornire de la 20-25 de lei. Comercianţii

În pragul sărbătorilor de iarnă aproape toată lumea aleargă să cumpere brad de Crăciun şi să studiaze ofertele apărute pe piaţă. În municipiul Sfântu Gheorghe au apărut deja brazii naturali, iar magazinele au pregătit oferte la brazii artificiali.

Spre deosebire de un brad românesc de 1,5 metri care costă minim 50 de lei, un brad importat din Ungaria, de un metru, are preţul de pornire de la 20-25 de lei. Comercianţii spun că preţurile diferă deoarece bradul românesc este de esenţă mai tare şi ţine mai mult decât unul de import.

„Bradul românesc are crengile mai rare, dar un miros de răşină mai puternic decât unul de import. Nici nu ştiu dacă este brad cel de import deoarece seamănă cu un molid dar cine îi aduce îi vinde sub numele de brad. Cel adus de import nu depăşeşte 1,2 metri şi are crengile şi acele mult mai dese decât cel românesc dar românii îl preferă totuşi pe cel tăiat din România chiar dacă este puţin mai scump. Mi-e teamă să nu rămân cu cei din import pe stoc şi să am pagubă prea mare”, a declarat un comerciant de brazi din Piaţa centrală.

O alternativă la bradul natural este cel artificial

Magazinele şi supermarketurile se întrec în oferte la brazii artificiali, preţuri mai mici şi o varietate mult mai mare. Un brad artificial are un preţ acceptabil, după părerea cumpărătorilor, având în vedere că poate fi folosit mai mulţi ani la rând. Preţul de pornire al unui brad artificial porneşte de la 25 de lei dar poate ajunge foarte uşor şi la 200 de lei. Aceştia sunt albi, argintii sau poleiţi cu sclipici auriu, dar sunt prefe raţi mai mult cei verzi.

„Am cumpărat numai un brad artificial anul acesta şi pentru miros cred că voi apela la o sticluţă cu esenţă de răşină sau îmi voi trimite soţul în pădure să aducă o crenguţă de brad. Aşa scap mult mai ieftin şi ştiu că îl am şi la anul. Până acum am avut numai brazi naturali dar aceştia după un timp de usucă şi încep să le cadă acele. Economia este cuvântul de bază în familia noastră”, a declarat Balogh Marta.

„Nu îmi plac brazii artificiali, nu simt spiritul crăciunului în casă şi cu greu mi-am convins soţia să cumpărăm unul natural. Vrem să păstrăm această tradiţie an de an şi să nu recurgem la unul artificial. Personal mi se pare o mare prostie să cumperi brad artificial doar pentru a avea unul de rezervă pentru Crăciunul următor deoarece nu se ştie ce ne rezervă viitorul”, a spus Bogdan Daniel.

Elena Mogoş ne-a declarat că de când au apărut brazii artificiali pe piaţa românească a cumpărat mai mulţi pentru că are o locuinţă destul de mare şi doreşte să împodobească unul în fiecare cameră.

„Am cumpărat mai mulţi brazi artificiali de un metru înălţime şi îi pun în camere la copii. Pentru soţul meu voi cumpăra şi unul natural pe care îl vom pune în sufragerie. Mi se pare foarte frumos ca în fiecare cameră să fie spiritul Crăciunului nu numai în camera de zi. Bineînţeles cadourile vor fi prezente sub bradul natural dar acest lucru nu înseamnă că voi renunţa la cei artificiali”, a explicat aceasta.

Au început şi furturile de brazi din pădure

Foarte mulţi concetăţeni preferă o altă metodă de a procura brazi pentru Crăciun, metoda fiind furtul de brazi din pădure.

La sfârşitul acestei săptămâni poliţiştii au întreprins mai multe acţiuni de verificare a maşinilor care circulau pe drumurile forestiere din extravilanul localităţilor din judeţ. Un astfel de control a scos la iveală furtul a 17 brazi din pădurile din apropierea comunei Ojdula prejudiciul fiind de aproximativ 10.000 de lei. Conducătorii autoutilitarei nu au putut arăta documente de provenienţă a acestora, iar brazii au fost ridicaţi de poliţiştii în vederea confiscării.

Poliţiştii împreună cu angajaţii Ocoalelor silvice fac verificări dese şi sunt cu ochii pe potenţialii infractori care regurg la tăierea ilegală a arborilor pentru vânzarea acestora comercianţilor de brazi sau pentru a îi vinde către cunoscuţi sau vecini.

Pedeapsa pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat împreună cu tăiere ilegală de arbori poate ajunge de la 3 până la 15 ani de închisoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vasy, 20 decembrie 2010
Ce reclama ieftina le face brazilor din ungaria,normal ca un pitic de brad la 1M costa 25 lei,insa unu de 1,5M costa tot 50 lei.....vrajeala de 2 bani.Ai nostri autohtoni sunt mai frumosi si mai buni.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.