Brazii de Crăciun riscă să ajungă la gunoi înainte să fi intrat în casele oamenilor
Comercianții din piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe spun că nu fac față ofertelor din magazine
Erau mai mulți comercianți decât cumpărători la târgul de pomi de Crăciun din piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe, duminică, în jurul prânzului. Cu toate că oferta este foarte bogată și se găsesc brazi de toate dimensiunile și la prețuri diferite, lumea nu prea se înghesuie. Majoritatea vânzătorilor ne-au spus că afacerile lor sunt puse în pericol din cauză că tot mai multe magazine mari au început să vândă brazi, iar oamenii preferă să cumpere de acolo, pentru că le este mai la îndemână. Pomii tăiați pentru a aduce bucurie în casele oamenilor ar putea să își găsească sfârșitul la gunoi, înainte să ajungă să fie împodobiți, pentru că, spun comercianții, nu se așteptau ca vânzările să fie atât de mici.
În timp ce discutam cu vânzătorii, rar se zărea câte un cumpărător interesat să ia acasă un pom de Crăciun. Comercianții spun că sunt dezamăgiți pentru că, deși unii au scăzut prețurile, tot nu le ies socotelile și nici nu au speranțe că în Ajun va veni mai multă lume.
Pe Attila, un comerciant de brazi din Harale, l-am găsit cioplind, cu multă iscusință, un trunchi de brad ca să încapă în suportul metalic. Ne-a spus că deține o pepinieră de nouă ani, iar de șase ani vinde brazi în piață. În ultimii doi ani, de când marile lanțuri de magazine au început să comercializeze din ce în ce mai mulți pomi, vânzările au scăzut, spune bărbatul.
„Din cauză că a apărut Dedeman la noi în oraș, am fost nevoiți să scădem prețurile. Din an în an ne merge din ce în ce mai prost. Dacă în anii trecuți dădeam un brad de un metru jumate cu 150 de lei, anul acesta îl dau cu 80, dar și așa vindem puțin. Lumea ce nu înțelege este că brazii aduși din Danemarca sunt tăiați de trei săptămâni, iar eu îi tai cu câteva zile înainte să îi vând, deci ai noștri, cei locali, sunt rezistenți, țin foarte mult și nu li se scutură acele. Foarte mult depinde de când a fost tăiat bradul”, ne-a spus vânzătorul.
Un alt comerciant, din Ghelința, ne-a spus, de asemenea, că vânzările nu se compară cu cele din alți ani, pentru că lumea preferă să cumpere de la magazinele mari.
„Plus mai e și criză. Lumea nu are bani. S-au înmulțit și comercianții. Se găsesc brazi la orice pas. Noi vindem de patru ani aici în piață. Am păstrat aceleași prețuri ca în anii trecuți. Brazii mei stau și o lună și nu le cad acele, pentru că sunt tăiați acum”, ne-a spus László Kerekes.
„Munca grea nu e răsplătită în România, doar șmecheria”
Pe lângă brazii autohtoni, de la pepinierele din județ, se găsesc și cei aduși din import. Un vânzător din Lunga spune că lucrează la o pepinieră în Danemarca, iar de câțiva ani aduce pomi și în România. Avea mâinile roșii de la frigul care i-a intrat și sub hainele groase, iar palmele îi erau pline de bătături, semne ale muncii grele. În ochi i se citea deznădejdea, chiar dacă încerca să o ascundă după câte un zâmbet. În cele trei zile de când e în piață, a vândut doar câteva zeci de brazi.
„Cred că e ultimul an când mai vindem la Sfântu Gheorghe. Suntem de trei zile aici și dacă am dat în total 30 de bucăți, e bine. Unii au vândut ieri doar doi brazi, deci nu merită. Un brad pe care îl vindeam anul trecut cu 150, anul ăsta nici cu 100 nu îl dau din cauza supermarketurilor. Lumea vine, se uită, se gândește mult și apoi pleacă. Aproape că nu am mai văzut o stradă pe care să nu se vândă și brazi aici în oraș. S-au înmulțit cei care doar cumpără de la alții și vând mai scump. Noi suntem specialiști, pentru că lucrăm în străinătate la o pepinieră. Îi îngrijim, stăm în frig și în ploaie toată ziua. Lumea nu realizează ce înseamnă să crești un brad și de aceea nu pun preț pe munca noastră. Munca grea nu e răsplătită în România, doar șmecheria. Noi am pleca cu totul din țară, pentru că nu prea are viitor, dar nici afară nu e ușor, pentru că ești străin acolo” , ne-a spus comerciantul din Lunga.
Unii dintre cei care preferă să simtă miros de brad în casă ne-au spus că anul acesta se limitează la un pom mai mic, pentru ca să le ajungă bani și pentru celelalte cheltuieli.
„Noi preferăm brazi naturali, pentru că fără un brad adevărat nici atmosfera de sărbătoare nu e aceeași. Dar și alegerea bradului perfect este o aventură pe care ne place să o trăim împreună cu familia. Prețurile sunt cam ca anul trecut, din ce am observat. Pentru că alimentele s-au scumpit foarte mult, anul acesta nu mai luăm un brad mare, dar vrem să îl avem în casă pentru miros și pentru atmosferă”, ne-a spus Boglárka, o femeie din Sfântu Gheorghe, în timp ce aștepta să fie ambalat bradul pe care l-a ales.
TEGA S.A., firma care administrează piața din Sfântu Gheorghe, le amintește celor care cumpără brazi naturali să îi amplaseze după Sărbători lângă punctele de colectare în cazul blocurilor de locuinţe, iar în cazul caselor particulare brazii trebuie puși lângă sau în containerele cu deșeurile biodegradabile.