ACTUALITATE Acum 12 ore, 28 minute

Brazii de Crăciun colectați de TEGA se transformă și în acest an în material combustibil

de Daniela Luca | 253 vizualizări

TEGA S.A., compania de salubritate din Sfântu Gheorghe, colectează anual aproximativ 200 de tone de brazi de Crăciun și îi transformă în material combustibil ecologic. Colectarea brazilor se face exclusiv în mediul urban, în condițiile în care în zonele rurale aceștia sunt utilizați ca lemne de foc.

Locuitorii caselor din Sfântu Gheorghe pot arunca brazii împreună cu deșeurile biodegradabile, iar cei care locuiesc la bloc îi pot depozita la punctele de colectare. TEGA roagă populația să așeze brazii astfel încât să nu blocheze căile de acces.

„De obicei, brazii de Crăciun sunt scoși din case începând cu sărbătoarea Bobotezei – se pare că foarte multe locuințe, atât apartamente cât și case, păstrează bradul până atunci, pentru că înainte de această dată găsim foarte puțini brazi. Locuitorii din Sfântu Gheorghe s-au obișnuit cu faptul că transportăm brazii, ceea ce nu este o cantitate mică – într-o zi obișnuită colectăm 4-5 camioane pline. Brazii de Crăciun sunt mărunțiți în punctul nostru de colectare din str. Energiei, după care sunt valorificați ca material combustibil”, a declarat directorul TEGA S.A., Máthé László.

Alternative ecologice de încercat în gospodărie

Dacă cei care stau la bloc nu au altă soluție decât să arunce brazii la gunoi, cei care locuiesc la case și au avut anul acesta brazi naturali, tăiați, trebuie să știe că există câteva modalități simple și utile prin care îi pot refolosi.

Bradul poate fi reciclat și astfel poate deveni foarte folositor în gospodărie, iar în acest fel banii cheltuiți la cumpărarea pomului nu vor fi o pierdere totală, se arată pe Agrointel.ro.

Cei creativi își pot pune imaginația la încercare și să realizeze câteva elemente decorative. De exemplu, pot transforma bradul în borduri naturale pentru grădină. Curtea va căpăta un stil rustic cu ajutorul doar al unui fierăstrău sau a unei drujbe mici.

Bradul de Crăciun poate deveni un sprijin bun în grădină pentru susținerea unor legume precum roșiile sau castraveții.

Odată ce se descompune, bradul tocat se va transforma în nutrienți pentru sol. Fie că sunt mărunțite cu ajutorul unui topor sau a unui tocător special, trunchiul și acele bradului pot fi transformate în compost. Împrăștiat în grădină, acesta va bloca dezvoltarea buruienilor. 

Pentru a apăra plantele de îngheț și de greutatea zăpezii, ramurile bradului pot fi așezate deasupra acestora. Astfel se formează un mic acoperiș care protejează culturile perene.

După zilele în care a stat în casă, trunchiul și crengile bradului sunt bine uscate. Acestea pot fi folosite pentru a aprinde focul în sobă sau pentru a face focul pentru grătar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.