ACTUALITATE 10 aprilie 2020

Bolnavii cronici vor primi tratamentele în clădirea de Pneumologie a Spitalului Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 2877 vizualizări

Pacienții vor fi testați pentru coronavirus

Bolnavii cronici își vor putea primi, din nou, începând de luni, tratamentele, anunță conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Clădirea care a fost identificată pentru a servi acestui scop, departe de COVID-19, este cea de Pneumologie. În plus, pacienții, care oricum se încadrează în grupa de risc la infecția cu SARS-COV-2, vor fi testați.

Începând de luni se reia activitatea în secțiile de Oncologie, Reumatologie, Hematologie. Cu pacienții cronici s-a luat deja legătura telefonic și în cadrul unei ședințe cu directorii de spitale și ai DSP, am luat decizia ca înainte de administrarea tratamentului cu citostatice, cu molecule inovative, respectiv tratamentele biologice ce se fac la secția de reumatologie, pacienții să fie testați, în vederea determinării prezenței virusului în organism. Clădirea în care a fost identificată spațiul corespunzător pentru continuarea acestor tratamente în cazul pacienților cronici este clădirea de Pneumologie”, a spus managerul spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert.

La sfârșitul lunii martie, conducerea Spitalului Județean anunța că, în contextul pandemiei de coronavirus, se va crea un compartiment separat pentru pacienții cronici, pentru a evita expunerea lor la virusul COVID-19. Între timp planurile s-au schimbat mai ales că Spitalul Județean a primit o serie de noi atribuții, care s-au tot schimbat, până când în final a primit destinația de spital suport COVID-19 pentru Brașov.

În planul de măsuri aprobat prin Ordin de Ministru este o dispoziție de reducere a cazurilor cronice. (...) Când am avut cazul de la Obstetrică  - Ginecologie a trebuit să regândim acest circuit. (...) Până când am identificat și am reușit să facem mutările între secții și între clădiri, adică să eliberăm un spațiu foarte ferit a durat cam două săptămâni și jumătate. Dacă cineva primește un citostatic la care se adaugă infecția, este un risc mare și pentru medic și pentru pacient. Trebuie făcut în condiții de siguranță. Și personalul de la Oncologie a fost testat în cadrul campaniei de testare a personalului și va retestat periodic, ca să avem noi siguranța că nu infectăm. Aceste tratamente nu prea funcționează nici în alte centre, tocmai în această idee, pentru că nu se poate crea un circuit total separat de alte circuite”, a explicat managerul spitalului județean.

Numărul pacienților cronici din județul Covasna, aflați în evidențele spitalului județean, se ridică la peste 5.000.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.