Bogdan Todoran: „Cred că, în 2023, studiul în străinătate nu este un lux”
E interesant să-i vezi pe „cei mici” cum cresc văzând cu ochii. Și nu mă refer la înălțime, ci la evoluția lor, la felul în care aleg să își desprindă aripile. Te bucuri și te minunezi de ei, pentru că știi că au muncit mult ca să ajungă acolo unde sunt. Povestea lui Bogdan Todoran poate fi o adevărată sursă de inspirație pentru tinerii care aspiră să studieze în străinătate, pentru că este dovada vie a faptului că pasiunea, curajul și dedicația pot transforma oportunitățile în realitate. Are 21 de ani, este student în Irlanda și are în față un viitor promițător. Învață ceea ce îi place cel mai mult, și anume domeniul organizării evenimentelor. Despre modul în care și-a găsit pasiunea, încrederea și înțelepciunea într-o lume în continuă schimbare, despre diferențele dintre sistemul de învățământ din România și cel din Irlanda, dar și cum este viața de zi cu zi în Dublin, citiți în următorul interviu, care face parte din campania ziarului Observatorul de Covasna, intitulată „Tineri fără etichete: 20 de portrete”.
- Cine este acum Bogdan Todoran și cum crezi că ai evoluat în ultimul an?
Sunt o persoană care încearcă să își găsească locul în lume, o persoană care vrea să iasă din tipare și o persoană care are nevoie constantă de schimbare și acțiune în viață. Sunt într-o continuă dezvoltare și încerc să învăț în fiecare zi ceva nou. Ultimul an mi-a dat oportunitatea să descopăr și să încerc cât mai multe lucruri, dar față de anii trecuți, am început să mă gândesc mai mult înainte de a zice „Da” la orice oportunitate și să îmi dau seama de lucrurile care mă vor ajuta pe viitor. Am început să mă concentrez pe mine și pe ceea ce este important, mai mult decât o făceam în trecut.
- Știm că Asociația de Tineret ECOU a făcut parte din viața ta în perioada în care ai fost elev la Colegiul Național „Mihai Viteazul". Câți ani de experiență ai adunat în asociație?
Am acumulat șase ani de experiență activă în ECOU, până la finalul liceului, aceasta fiind poate cea mai mare și cea mai importantă parte din viața mea de atunci.
- Ce a însemnat ECOU pentru tine? În prezent te mai implici în activitatea Asociației de Tineret?
Asociația de Tineret ECOU mi-a arătat o nouă lume, de care m-am îndrăgostit. Cred cu tărie că fără ECOU nu îmi descopeream pasiunile pe care astăzi le dezvolt și trăiesc din ele în fiecare zi. Am experimentat și trăit în această asociație toate rolurile unei organizații și am învățat lucruri pe care școala nu reușește să te învețe, iar de cele mai multe ori, oamenii se lovesc de ele după facultate. Asociația este aproape inactivă în momentul de față. Mai există doar anumite evenimente anuale. Pandemia a avut un efect negativ imens asupra acesteia, dar speranța mea este că în viitor voi avea timpul și energia necesară să dăruiesc înapoi comunității din Sfântu Gheorghe ceea ce ea mi-a oferit prin ECOU.
- Există ECOU și după ce au plecat la studii cei care au fost la conducere? Dacă da, sub ce formă?
Există comunitatea de Alumni ECOU, unde foști membri ai Asociației au un loc pentru a împărtăși idei, gânduri sau alte amintiri. Pe lângă asta, fiecare facultate are asociații unde studenții se pot implica, dar personal nu m-am implicat la facultate în asociații de voluntariat pentru că este o altă cultură în Irlanda și adaptarea la aceste asociații necesita timp, iar concentrarea mea a fost pe cariera profesională.
- Cum ai ales Irlanda ca destinație pentru studii?
Prima opțiune a fost Marea Britanie, dar după Brexit a devenit mai complicat să studiezi acolo, din punct de vedere financiar și logistic. Am ales Irlanda pentru că este o țară în care se vorbește engleza nativ. Dublin este un oraș foarte interesant și cu o putere economică foarte mare, ceea ce este de ajutor când vorbim de calitate și oportunități atunci când studiezi.
- Știm că ai avut experiență în domeniul organizării evenimentelor și înainte să aplici la această universitate. Cât de mult te-a ajutat acest aspect atunci când ai dat admiterea?
La această facultate (Technological University Dublin) nu am dat admitere pentru secția de Event Management. Toată experiența mea în organizarea evenimentelor și nu numai, m-a ajutat foarte mult în timpul facultății la cursuri, la practică și la examene. Nu este vorba doar de ceea ce știi sau nu să faci, este vorba de experiențele pe care le-ai trăit și cum te raportezi la cele noi. Se observă diferența la o persoană care a avut experiențe în voluntariat sau alte activități.
- Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?
Foarte multe oportunități, susținere din partea profesorilor și a staff-ului, modern, practic. Dacă ești implicat și interesat, ai o oarecare siguranță că vei avea un loc de muncă stabil la finalul facultății, ceea ce în România este valabil doar pentru anumite facultăți. Specialitatea pe care o urmez acum nu exista în România la momentul la care eu am terminat liceul, dar au început să apară. Cred că România mai are câțiva ani de zile până va ajunge să poată oferi studenților ceea ce țările din vestul Europei oferă.
- Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
Sunt de părere că, făcând anumite sacrificii, orice persoană poate găsi o facultate potrivită în străinătate unde se poate auto susține financiar. Poate că Dublin nu este un oraș bun pentru asta deoarece este foarte scump, dar există multe țări în Europa care sunt accesibile. Majoritatea țărilor au un tip de bursă sau ajutor pentru studenți în diferite feluri. Programul facultăților în general îți permite să ai un job part-time. Toți colegii mei lucrează și își plătesc singuri facultatea, așa este cultura lor. Eu am primit bursă și am lucrat, iar dacă am avut nevoie am fost susținut de familie. Cred că, în 2023, studiul în străinătate nu este un lux și oricine poate merge, trebuie doar dorință și dedicație.
- Dincolo de cursuri, cum ți se pare viața de zi cu zi în Dublin?
Dublin este un oraș interesant, cu o cultură vastă. Nu este un oraș mare comparativ cu alte capitale, dar totodată nici viața de zi cu zi nu este la fel de interesantă. Recomand oricărei persoane să viziteze orașul pentru că are anumite lucruri unice. Personal, nu aș locui acolo după facultate.
- Ai în plan să te întorci acasă după finalizarea studiilor?
Da. În momentul de față lucrez cu mai multe companii din România, dar și din afară țării și aș vrea să pot să fac asta în continuare de oriunde în lume. O să mă întorc acasă la finalul facultății, după care voi vedea cum decurg lucrurile, dar aș vrea să rămân în România și să îmi creez idealul de aici.
- Ce sfaturi ai avea pentru cei care vor să studieze în străinătate, în special în Irlanda?
Valabil în orice țară din lume: este foarte importantă documentarea pe toate planurile, pentru a fi cât mai pregătit pentru ceea ce urmează. Nu este ușor, dar câștigul este enorm. Câștigul personal este foarte important, nu doar ceea ce înveți. Pentru mine cel mai mare câștig din toată experiența asta a fost să îmi dau seama că pot să mă descurc oriunde și că nimic nu mă poate opri să îmi îndeplinesc visul. Am plecat singur în Dublin, după care m-am mutat un semestru în Barcelona prin programul Erasmus, iar acum urmează să merg înapoi în Dublin. Am stat la cămin, am stat în gazdă, am stat în chirie și m-am adaptat la orice situație a intervenit. Acestea sunt experiențele care te ajută să îți formezi caracterul necesar pentru a trece prin orice în viață. Este foarte important să îți placă ceea ce faci și ceea ce studiezi.