ACTUALITATE 8 august 2022

Bodoc speră la 18,5 milioane de lei prin „Anghel Saligny”

de David Leonard Bularca | 557 vizualizări

Canalizarea, unui dintre cele mai importante proiecte

Comuna Bodoc ar putea primi peste 18,5 milioane de lei prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, pentru două proiecte ce vizează canalizarea din satele Olteni și Zălan și pentru construirea a patru podețe. Totuși, primarul Fodor István așteaptă semnarea contractelor de finanțare, pentru a fi sigur că localitatea pe care o conduce va primi acești bani. 

Cele două proiecte declarate eligibile și sumele la care se ridică acestea sunt: 

  1. Înființarea sistemului de canalizare menajeră în satele Olteni și Zălan, comuna Bodoc, jud. Covasna – aproape 13 milioane de lei;
  2. Construire 4 podețe și consolidare de mal pe pârâul Zălan – peste 5,5 milioane de lei. 

Suma prevăzută pentru realizarea sistemului de canalizare în Olteni și Zălan ar fi suficientă pentru realizarea proiectului. În jur de 1.300 de oameni ar beneficia în urma implementării, spune Fodor István.

„Până acum nu am avut ocazia să depunem nici un proiect, pentru că toate finanțările au fost pentru localități cu peste 2.000 de locuitori. Pentru Olteni și Zălan numai conducta de apă am reușit să o facem, canalizarea nu. La Olteni avem 640 de locuitori și la Zălan 660. Acum este obligatoriu să fie racordați la canalizare, pentru că au apă deja și dacă nu au canalizare o să fie probleme, că nu fiecare cetățean are fosă septică și trebuie să fie obligatoriu toată lumea racordată la canalizare. Mai mult de atât, nu putem face asfaltarea străzilor până nu avem și canalizare. Avem toate avizele pentru canalizare”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul. 

În ceea ce privește realizarea celor patru podețe în comună, edilul a explicat că ele sunt o necesitate pentru oamenii din zonă. 

„Până în prezent am făcut deja trei poduri care chiar erau necesare, pentru că pârâul din Zălan desparte satul în trei părți și, dacă e ploaie, cum a fost și acum o săptămână, avem probleme. Vrem să facem un pod care leagă o stradă mai secundară cu strada principală, că de acolo vin copiii. Avem probleme și când e un incendiu, ajung greu mașinile acolo, că e chiar la capătul satului, sub pădure e zona asta. Încă unul mai jos, nu așa mare. Dar fiecare podeț pe care vrem să îl facem este foarte necesar pentru oameni. Dacă le facem, atunci trebuie să facem și consolidarea de mal între poduri (...). Va fi o lucrare destul de mare. Dacă putem să facem lucrarea asta, atunci chiar că am terminat cu pârâul din Zălan și toți locuitorii o să fie liniștiți că este rezolvată această chestiune”, a mai spus Fodor István.

El a adăugat că, totuși, până nu vede semnat contractul de finanțare, „astea sunt numai vorbe”. 

„După părerea mea... Până nu ai contractul semnat... Astea sunt numai vorbe: că am câștigat atât și atât. Nu prea vreau să promit până nu am contractul semnat, că dacă Doamne ferește se întâmplă ceva și nu va fi așa cum declarăm acum o să ne întrebe oamenii ce am făcut”, a spus, în încheiere, primarul din Bodoc. 

PNI „Anghel Saligny” este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și se derulează în perioada 2021-2028. 

Sursa foto: bodok.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.