„Blocatarii” din Întorsura Buzăului, obligați să înființeze asociații de proprietari
Furnizarea utilităților publice de apă și canalizare depinde de îndeplinirea acestei obligativități
Proprietarii locuințelor din blocurile de la Întorsura Buzăului sunt obligați prin lege să înființeze asociații de proprietari și locatari până cel târziu în primăvara anului viitor, dacă vor să mai beneficieze de apă și canalizare. Anunțul aparține Primăriei Întorsura Buzăului, ca urmare a unei informări transmise de Operatorul Regional Gospodărie Comunală SA Sfântu Gheorghe.
Noua modificare legislativă vine cu o serie de prevederi atât pentru proprietarii de locuințe, cât și pentru autorități, potrivit unei adrese trimise de Operatorul Regional Gospodărie Comunală din județul Covasna în 13 august.
„În data de 30.07.2018 a apărut, în M.O. nr.660, partea I, legea care modifică legea nr. 230/2007. Conform noilor prevederi ale legii, care intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în M.O., adică la 28 septembrie 2018, se instituie o multitudine de obligații, atât pentru autoritățile administrației publice locale, care sunt obligate să înființeze compartimente specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari, cât și pentru asociațiile de proprietari și locatari.
Întrucât termenul de intrare în vigoare a Legii este foarte aproape, sunteți rugați să întreprindeți toate demersurile necesare intrării în legalitate a locatarilor din condominiile din localitatea Dvs., întrucât aceștia nu s-au constituit în asociații de proprietari, astfel că, odată cu intrarea în vigoare a legii sus menționate nu mai avem bază legală pentru furnizarea serviciilor de utilități publice de apă și canalizare, lucru subliniat în art. 94, 95 și 96 alin. 5 din Lege, care instituie interdicția facturării individuale, fără branșament comun, fără înființarea, în cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a Legii, a asociațiilor de proprietari.
De asemenea, conform noilor prevederi legale, proprietarii spațiilor cu destinație de locuință sau cu altă destinație, din condominii, sunt cei care vor fi obligați la plata restanțelor la cotele de întreținere, în caz de încheiere a unor contracte de comodat, închiriere, ș.a.m.d..
Conform art. 11, alin. 2, consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz”, arată documentul semnat de directorul general al operatorului Gospodărie Comunală S.A, ing. Fejér Alexandru.
Veste a fost primită cu oarecare entuziasm de reprezentanții autorității locale.
„Constituirea în asociație este un factor important și extraordinar de bun pentru că astfel, proprietarii vor beneficia de foarte multe facilități. Totodată, va fi mai greu pentru cei care vor să fugă de răspundere”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul din Întorsura Buzăului, Ștefan Platon.
„Nu are rost să ne ascundem, dar blocurile din Întorsura arată deplorabil”
Potrivit autorităților, la Întorsura Buzăului un singur bloc are asociație de locatari, ceea ce înseamnă că noua modificare legislativă are impact asupra unui număr mare de persoane. Așa cum era de așteptat, părerile cetățenilor cu privire la obligativitatea de a se constitui în asociații de locatari sunt împărțite. Unii o consideră oportună și necesară, alții se tem că nu vor putea să funcționeze sub această nouă structură.
„Nu sunt foarte în temă cu ceea ce înseamnă o asociație de locatari, dar din ceea ce știu, consider că înființarea uneia ar fi un lucru foarte bun. Pe scurt, nu ar mai exista restanțieri, iar ceilalți locatari nu ar mai suferi din cauza lor. Ideea unei asociații, mie îmi sună: „unde-s mulți, puterea crește” și probabil că de asta avem nevoie. Să fim uniți/ conduși (poate e prea mult spus) /organizați, în ceea ce privește spațiul din jurul blocurilor, casele scărilor și aspectul clădirilor. Nu are rost să ne ascundem, dar blocurile din Întorsura arată deplorabil. Sunt ca niște puzzle-uri vechi. Momentan mă confrunt cu o problemă, dorim izolarea acoperișului, la blocul unde locuiesc, tanti X nu vrea să contribuie, deși locuiește la etajul 4. Dacă există deja o asociație, situația ar fi fost alta. Pe de altă parte sunt îngrijorată de mentalitatea oamenilor și este nevoie de persoane care să direcționeze eforturile pentru organizare, dar asta presupune și fonduri și voluntariatul nu prea este o opțiune”, ne-a spus Alina din Întorsura Buzăului.
„Blocatarii” se simt discriminați de autorități
În același timp, sunt proprietari de locuințe care se tem de noua „surpriză” legislativă, mai ales că nu există foarte multe detalii cu privire la subiect, spun aceștia.
„De când am auzit prima dată de această lege, m-am interesat și eu ce înseamnă aceasta asociație de locatari... nimeni nu știe prea multe. Am întrebat prin „vecinii” din localități mai mari și am aflat că are părți pozitive, dar și negative. Cele pozitive sunt cunoscute de toți (reparații infrastructură, termoizolare, etc., în mod legal), în schimb nu sunt de acord cu principiul plăților: se emite o factură pe numele asociației, se împarte pe locatari și noi plătim asociației care plătește mai departe firmelor prestatoare. Au fost foarte multe cazuri în care președintele asociației și contabilul/casierul (pe care îi plătim noi, membrii) au făcut diverse fraude, furt, au dispărut cu banii încasați. Cine își permite în ziua de azi? Suntem o localitate săracă, oamenii sunt simpli, mulți „blocatari” sunt în vârstă, cu pensii mici și cu greu își duc traiul lună de lună. Nu știu în ce măsură vor putea întreține o astfel de asociație. Eu aș fi de acord, dar contractele cu Termo, Salubrizare, Gospodărie, etc. să fie individuale, nu pe asociație. Primăria dorește o astfel de lege pentru că sunt mulți rău-platnici. Prin intermediul unei asociații, primăria, respectiv alte firme, pot da în judecată asociația pentru recuperarea prejudiciului, dar în acest moment suportăm toți, toată asociația, ceea ce nu mi se pare corect deloc. Așa că e cu două tăișuri. Dar atâta timp cât legea intră în vigoare și vom fi obligați, chiar nu contează părerea noastră mai ales că primăria (primarul și consilierii) de mult timp nu mai sunt atenți la nevoile „blocatarilor” pe motiv că „oricum nu avem voturi de pe urma lor” și multe vorbe urâte au fost aruncate la adresa noastră, vorbe care nu fac deloc o imagine bună celor care sunt în fruntea orașului. Cei puși acolo, fie prin vot, fie prin numire politică, trebuie să apere interesele tuturor locuitorilor, trebuie să ajute la dezvoltarea întregului oraș, iar orașul suntem toți, inclusiv cei de la bloc, iar dacă niciun consilier, nici primarul nu mai locuiesc la bloc, asta nu înseamnă că trebuie să fim tratați diferențiat. Până la urmă este și aceasta o formă de discriminare”, ne-a spus și Magda.
Legea e lege, nu e tocmeală, spune o vorbă populară. Astfel, indiferent de cât de mare sau de mic va fi efortul de înființare a asociațiilor de locatari, până în primăvara lui 2019 acestea trebuie să funcționeze.