ACTUALITATE 23 iunie 2010

Bloc cu risc seismic, consolidat din bugetul de stat

de Covasna Media | 500 vizualizări
Este vorba despre blocul nr. 25 din strada Dealului, iar valoarea investiţiei se ridică la aproape 300.000 de euro Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat un proiect de hotărâre prin care blocul numărul 25 din strada Dealului, cu risc seismic de gradul I, va fi consolidat. Valoarea investiției se ridică la 277.000 de euro cu TVA inclus, pentru finanțarea investiției solicitându-se transfer de credit din bugetul de stat. Consolidarea va cuprinde reparații structurale ale laturii estice a clădirii,

Este vorba despre blocul nr. 25 din strada Dealului, iar valoarea investiţiei se ridică la aproape 300.000 de euro

Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat un proiect de hotărâre prin care blocul numărul 25 din strada Dealului, cu risc seismic de gradul I, va fi consolidat.

Valoarea investiției se ridică la 277.000 de euro cu TVA inclus, pentru finanțarea investiției solicitându-se transfer de credit din bugetul de stat.

Consolidarea va cuprinde reparații structurale ale laturii estice a clădirii, astfel încât să se întărească rezistența acesteia la acțiuni seismice. Proiectul cuprinde mai multe intervenții spre crearea unei rezistențe viabile a clădirii de locuințe, astfel încât după finalizarea lucrărilor aceasta să se încadreze în clasa de risc seismic III, corespunzător construcțiilor la care sunt aşteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța, dar la care degradările pot fi importante.

A trecut prin mai multe cutremure

Blocul din strada Dealului a fost afectat de mai multe cutremure, iar în anii 1990-1991 au fost executate anumite reparații de către IJGCL Sfântu Gheorghe. Marea problemă a fost însă aceea că, la momentul reparațiilor, acestea nu s-au executat decât în interiorul a aproximativ 30 de apartamente din totalul de 69 existente.

În urma unor verificări realizate recent de către o firmă specializată din Braşov, s-a constatat că există încă multe probleme în ceea ce priveşte pereții structurali ai clădirii, ceea ce scade din rezistența şi implicit siguranță, clădirea având fisuri generale la planşee, orientate pe direcția transversală, forfecând totodată rampele din casa scării.

Potrivit raportului ataşat documentației de finanțare a proiectului de reabilitare, structura blocului au fost supusă unor solicitări seismice în anii 1977, 1986 şi 1990, betoanele clădirii fiind de o calitate foarte slabă, realizate prin tehnologia cofrajelor glisante. Raportat la cerințele actuale de proiectare, clădirea blocului de pe strada Dealului este una degradată din punct de vedere al structurii, la capetele exterioare ale planşeelor de balcon existând fisuri, în vreme ce panourile de sticlă armată pot periclita siguranța corporală a persoanelor aflate ocazional în jurul blocului.

În cadrul şedinței CL de la finele săptămânii trecute, consilierii au aprobat indicatorii tehnico-economici necesari paşilor următori care se impun punerii în aplicare a proiectului, astfel încât lucrările la întărirea rezistenței să poată fi demarate în perioada următoare.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigi, 23 iunie 2010
Blocul vis-a-vis de stadion a fost consolidat in 2 ani daca nu ma insel. Blocul din str. Dealului de ce s-a amanat atat de mult?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.