ACTUALITATE 20 noiembrie 2014

Black Friday – ţeapă sau reduceri?

de Székely Emőke | 174 vizualizări

Vineri e ziua marilor reduceri de preț în România, iar covăsnenii nu se dau la o parte de la promoţii

La fel cum s-a întâmplat cu Valentine’s Day sau Halloween, am preluat de la americani și Black Friday, vinerea în care prețurile, cel puțin teoretic, se topesc, și se dă startul cumpărăturilor pentru sezonul de iarnă. În mod tradiţional, Black Friday are loc în ultima vineri din luna noiembrie, anul acesta fiind vorba de data de 28, însă magazinele din ţara noastră au căzut de acord ca în acest an să facă reducerile cu o săptămână mai repede, adică astăzi, 21 noiembrie.

Magazinele din țară au realizat repede că pot face bani frumoși în această zi, motiv pentru care s-au adaptat rapid și s-au aliniat cerinței. La fel este și la Sfântu Gheorghe, unde reprezentanțele unor lanțuri de magazine vor avea pe rafturi marfă la preț redus, și dacă e reducere, e și coadă, așadar dacă porniți la cumpărături, nu strică să vă înarmați și cu nervi tari.

Electronice și electrocasnice

Reprezentantul unui magazin de electrice și electronice din Sfântu Gheorghe ne-a spus că experiența anilor trecuți arată că la Sfântu Gheorghe au mai mulți clienți bărbați de Black Friday. „Anul trecut am avut foarte mulți clienți bărbați care au cumpărat tot felul de gadgeturi, jocuri, dar și televizoare sau aparate foto sau video. Femeile au fost mai puține și s-au axat pe aparatele mari, gen frigider sau mașină de spălat. Anul acesta vom avea oferte în toate categoriile de produse și ne așteptăm la vânzări record” – spune vânzătorul. Acesta a adăugat că cele mai bune oferte se epuizează repede, așadar cei care doresc să fie siguri că prind produsul dorit sunt așteptați la magazin de dimineață. Anul trecut la primele ore era deja coadă la magazinele de profil din Sfântu Gheorghe, și nu e exclus ca și anul acesta să fie la fel.

Reducere și la haine

Și proprietarii magazinelor de haine practică reduceri de Black Friday. Vânzătoare la un magazin de haine și accesorii, Gál Timea ne-a declarat că de vinerea neagră reducerile pe care le aplică încep de la 30%. „Le recomand femeilor în primul rând să profite de Black Friday pentru că astfel își pot completa garderoba cu haine pe care altfel poate nu le-ar cumpăra. Reducerile sunt substanțiale, iar marfă este destulă, de la haine lejere la rochii de gală” – spune vânzătoarea. Fiind vorba de Sfântu Gheorghe, „orașul second hand”, aceste reduceri nu prea atrag clienții. „Nu mă interesează reducerile la haine, mai bine caut în second hand și găsesc haine de firmă la prețuri mici” – spune o mamă de 28 de ani. De aceeași părere este și o altă femeie care ne-a spus că în loc să cumpere chinezării la reducere, mai bine intră la second hand și își alege haine de firmă.

Unii fac economii pentru Black Friday

Am întâlnit și persoane care fac economii de câteva luni pentru ca atunci când se deschid ușile magazinelor de Black Friday să fie primii care își cumpără produsul dorit la reducere. Marian, un bărbat de 43 de ani din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că își dorește de multă vreme un televizor mare, și de aceea după ce s-a întors din concediul estival a început să economisească bani. „Știam de la început că vreau să cumpăr televizorul de Black Friday. Am urmărit oferta de anul trecut, și pe un site de specialitate am văzut că au fost prețuri foarte bune. Așa am decis să pun și eu ceva bani la saltea pentru un televizor LCD mare. Mă costă în jur de 5.000 de lei, și sper ca de Black Friday să îl cumpăr cu o reducere de cel puțin 1.000 de lei” – a declarat bărbatul. Acesta a mai spus că și-a cumpărat diferite produse și la edițiile trecute ale Black Friday și că este mulțumit de prețurile practicate în această zi.

Alții sunt supărați

Cei care se uită des pe site-urile magazinelor de electronice și electrocasnice văd exact prețurile produselor. Ei sunt cei care observă faptul că unii comercianți umflă prețul produselor cu ceva vreme înainte de Black Friday pentru ca apoi să le scadă, însă rămâne la latitudinea cumpărătorului să decidă dacă această practică este sau nu reducere de preț în adevăratul sens al cuvântului. „Din păcate, aşa cum noi românii am reuşit să "stricăm" toate sărbătorile pe care le-am importat, de la Halloween până la Valentine's, aşa am stricat şi "sărbătoarea reducerilor". La americani, cei care au inventat Black Friday, reducerile chiar există, şi sunt aşteptate de luni de zile de către clienţi. La noi este încă un prilej pentru comercianţi să mai jecmănească buzunarele românilor, mărind preţurile în săptămânile premergătoare marii zile, şi apoi scoţându-ne ochii cu nişte aşa zise reduceri. Uneori ajungem chiar ca de Black Friday să plătim mai mult pe un produs decât în urmă cu o lună, deşi chipurile e la preţ redus” – ne-a declarat un tânăr din Sfântu Gheorghe. Un altul ne-a dat și exemplu concret. „La un magazin din Sfântu Gheorghe un aparat foto costa acum o lună 1.400 de lei. În urmă cu două săptămâni prețul a crescut la 1.800 de lei, pentru ca apoi să văd reclama de Black Friday, în care produsul o să coste 1.500 de lei. Cei care vor să cumpere ceva la reducere cred că ar face bine să o facă în străinătate, nu aici. Și mă refer la magazinele online străine, unde într-adevăr sunt reduceri” – spune bărbatul din Sfântu Gheorghe.

Sfântu Gheorghe a intrat așadar în febra Black Friday, ziua marilor reduceri, care pare a fi din ce în ce mai cunoscută de localnici. Atenție însă la oferte și la eventualele păcăleli! Inspectorii OPC au primit mai multe reclamații și în anii trecuți, și îi îndeamnă pe clienți să fie precauți în ceea ce privește magazinele online de unde fac cumpărături.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.