Bilanţ al ISU Covasna pe anul 2013
Pompierii şi paramedicii covăsneni au avut anul trecut peste 2.200 de intervenții, în scădere faţă de anul 2012
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” Covasna a prezentat vineri în sala de ședință a Consiliului Județean Covasna raportul de activitate pe 2013. La eveniment au participat mai mulți oficiali, printre care prefectul Dumitru Marinescu, subprefectul Georgeta Gheorghiu, vicepreședintele Consiliului Județean, Nagy József, precum și alți membri ai Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență.
Numărul intervențiilor a scăzut
ISU Covasna a gestionat anul trecut 2.240 de intervenții, numărul acestora fiind în scădere față de anul 2012, când angajații ISU au avut 2.540 de asemenea evenimente. Defalcat pe tipuri de intervenții vedem o scădere atât la incendii, cât și la intervenții SMURD: în 2013 au fost 116 incendii (față de 167 în 2012), 37 de incendii de vegetație (față de 106), 1.919 cazuri asistate de SMURD (față de 2.016 în 2012). „Scăderea numărului de intervenții SMURD se datorează faptului că avem un dispecerat comun cu Serviciul Județean de Ambulanță, colaborăm foarte strâns, și vedem exact în timp util de competența cui ține intervenția” – a declarat șeful ISU Covasna, col. György Alfons. De altfel, cei de la SMURD au asistat medical 1.818 persoane în 2013, iar pompierii au salvat bunuri în valoare de 43,5 milioane de lei, animale, dar și 3 adulți. În ceea ce privește incendiile, 70 au fost la locuințe, 11 la mijloace de transport, iar majoritatea acestora au fost provocate de instalații electrice defecte, coșuri de fum defecte sau necurățate, cenușă, jar, scântei la sistemele de încălzire sau fumat.
3 cazuri pe zi la SMURD Sfântu Gheorghe
Defalcat pe puncte de lucru, numărul intervențiilor SMURD arată în felul următor: Sfântu Gheorghe a avut 1.157 de cazuri anul trecut, adică 3 intervenții pe zi, Târgu Secuiesc 526 de intervenții, adică 1,4 intervenții pe zi, iar Întorsura Buzăului 214 cazuri, aproximativ o intervenție la fiecare două zile. În ceea ce privește zona Baraolt, György Alfons și-a exprimat din nou dorința de a avea un detașament în acest oraș, întrucât ar fi nevoie de acesta. „Sper să găsim o soluție și să înființăm un detașament de pompieri și la Baraolt, această zonă este departe, așadar mașinile noastre de intervenție ajung relativ târziu, media de deplasare fiind de 40 km/oră” – spune șeful ISU. Atât prefectul Dumitru Marinescu, cât și vicepreședintele CJ, Nagy József, au spus că vor sprijini acest plan, întrucât este vorba de o necesitate în zona Baraolt.
Iar pentru că în aceste zile se împlinesc doi ani de la operaţionalizarea Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Covasna, vineri a avut loc în faţa Prefecturii o expoziție a celei mai noi tehnici de luptă aflată în dotarea pompierilor şi paramedicilor covăsneni.
Activitatea pirotehnică
În anul 2013 pirotehniștii de la ISU Covasna au găsit, apoi distrus un număr de 29 de elemente de muniție de război, găsite în diferite zone ale județului, cu 7 mai multe decât anul precedent. Este vorba de grenade, proiectile și alte elemente neexplodate în cel de al Doilea Război Mondial. Acestea au fost distruse în cadrul a trei acțiuni de detonare care au avut loc la poligonul din Sfântu Gheorghe. În ceea ce privește activitatea de prevenire, ISU Covasna a emis anul trecut un număr de 116 avize și documentații de specialitate. Și la acest capitol s-a înregistrat o scădere față de anul precedent, inspectorul șef adjunct din cadrul ISU, Liviu Șimonca, fiind de părere că scăderea se datorează faptului că tot mai puțini oameni se încumetă să construiască.
Dotări
La capitolul autospeciale noi, ISU Covasna stă bine pentru că în ultimii ani au ajuns în județ mai multe autospeciale atât pentru pompieri, cât și pentru SMURD. Vicepreședintele CJ, Nagy József, a spus că în ultimii trei ani la ISU Covasna au ajuns 11 autospeciale de pompieri și 5 de SMURD, iar la finele anului trecut au mai ajuns 3 autospeciale, de asemenea noi. „În bugetul pe 2014 Consiliul Județean Covasna a alocat suma de 180.000 de lei pentru sprijinirea ISU. Astfel vom cumpăra un autoturism Duster, precum și o șenilă. De asemenea, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primul concurs de pompieri voluntari în județul Covasna, motiv pentru care vom organiza un eveniment aniversar la Leț” – a declarat Nagy József.
Pentru anul 2014 cei de la ISU și-au propus ca pe lângă activitățile specifice să construiască în parteneriat cu primăriile din Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe garaje necesare pentru autospeciale. Colonelul György Alfons spune că la Întorsura Buzăului și Sfântu Gheorghe lucrurile se mișcă în acest sens, autoritățile locale rezolvă problemele birocratice necesare, însă nu la fel se întâmplă la Târgu Secuiesc, unde planul de a avea un garaj pentru autospeciale stagnează.