ACTUALITATE 4 iulie 2018

(Update) Beke István și Szőcs Zoltán, condamnați la câte cinci ani de închisoare

de Iulia Drăghici - Taraș | 11321 vizualizări

Sentința este cu executare și definitivă 

VIDEO cu preluarea celor doi pentru transportarea la Penitenciarul Codlea. 

Liderii grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, Beke István și Szőcs Zoltán au de executat câte cinci ani de închisoare, potrivit deciziei de miercuri a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceștia au fost inițial condamnați de Curtea de Apel București la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc.

„Să-i bată Dumnezeu nu o dată, de o sută de ori! Să le plângă copiii cum plâng ai noștri pentru tatăl lor, știind că-i nevinovat! Este achitat pe fond pentru terorism, și condamnat pentru petarde. Azi,în Apel la Înalta Curte se acceptă solicitarea parchetului privind schimbarea încadrării juridice, este achitat pentru operațiunile legate de materialele pirotechnice, și condamnat la 5 ani de închisoare. Țara de rahat, cu justiție de rahat!”, a scris soția lui Beke István, Beke Igyarto Csilla, miercuri, într-o postare pe Facebook. 

Instanța supremă a admis, miercuri, apelul DIICOT împotriva deciziei Curții de Apel București din acest caz, iar după rejudecare și schimbarea încadrării faptelor celor doi, a decis condamnarea acestora la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Aceștia au fost condamnați pentru act de terorsim în sensul de plănuire a unui atentat care pune în pericol securitatea naţională sau atentatul contra unei colectivităţi şi acte de diversiune respectiv pentru instigare la această faptă.

Instanța supremă a menținut toate celelalte dispoziții ale primei decizii, respectiv și aceea de desființare a grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania.

Decizia de miercuri este definitivă, iar cei doi urmează să fie încarcerați.

„Sunt și mă simt nevinovat! După cum cred eu, problema stă în felul în care oamenii percep noțiunea de naționalist. Extremist, fascist, rasist, xenofob, toate aceste cuvinte sunt băgate într-o singură oală, aceea de naționalist. (...) Totul e o minciună! Nu există nicio convorbire compromițătoare, nu aveam gândul de a pune bomba de 1 Decembrie. La mine acasă, în oraș, între conaționalii mei, lângă statuia lui Gábor Áron – simbolul secuimii –, lângă firma mea, lângă muzeul particular al părinților? Trebuie să fii dement ca să te gândești la așa ceva! Nu mai zic să faci așa ceva”, spunea, în mai 2017, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Observatorul de Covasna, Beke István.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din "atentat împotriva unei colectivităţi", în forma tentativei, în infracţiunea de acte de terorism, în baza art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

Potrivit art. 32 alin 3 litera a, constituie acte de terorism producerea, dobândirea, deţinerea, transportul, furnizarea sau transferarea către alte persoane, direct ori indirect, de arme chimice sau biologice, dispozitive explozive de orice fel, precum şi cercetarea în domeniu ori dezvoltarea de asemenea arme sau dispozitive.

Astfel ÎCCJ a hotărât condamnarea lui Beke István la pedeapsa de 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, scăzând din pedeapsa principală durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, care a însumat 6 luni.

Acesta a fost achitat pentru tentativă al infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe Szőcs Zoltán, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptei din „atentat împotriva unei colectivităţi”, în instigare, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

De asemenea, Szőcs Zoltán a fost achitat pentru instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Beke István, cetăţean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar şi l-au reţinut pe Szőcs Zoltán, preşedintele grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, care a fost acuzat de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit DIICOT, în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public.

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke István, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puţin 3 - 4 petarde simultan” şi că mai trebuie „doar o baterie”. Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gábor Áron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

Anchetatorii au descoperit că Beke István este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke István, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

Sursa: ÎCCJ, Agerpres, Libertatea. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.