ACTUALITATE 13 decembrie 2010

Băsescu a revenit în Covasna

de Monica Vrânceanu | 115 vizualizări
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a aflat vineri într-o scurtă vizită în staţiunea Covasna, unde a participat la congresul Mişcării Creştin-Democrate din cadrul UDMR Președintele Traian Băsescu s-a aflat, vineri, în stațiunea Covasna, unde a participat la cel de-al treilea Congres al Mișcării Creștin-Democrate – platformă din cadrul UDMR. Traian Băsescu a sosit la Covasna în jurul dimineții, venind direct la congresul Mișcării Creștin Democratre a UDMR, condusă de Kovacs Kalman. La sosire, șeful statului a fost întâmpinat de lideri ai UDMR, prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a aflat vineri într-o scurtă vizită în staţiunea Covasna, unde a participat la congresul Mişcării Creştin-Democrate din cadrul UDMR

Președintele Traian Băsescu s-a aflat, vineri, în stațiunea Covasna, unde a participat la cel de-al treilea Congres al Mișcării Creștin-Democrate – platformă din cadrul UDMR. Traian Băsescu a sosit la Covasna în jurul dimineții, venind direct la congresul Mișcării Creștin Democratre a UDMR, condusă de Kovacs Kalman.

La sosire, șeful statului a fost întâmpinat de lideri ai UDMR, prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, precum și de președintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu. La Congres au mai luat parte fostul preşedinte al Parlamentului Ungariei, Szili Katalin, Puskas Balint, judecător al Curţii Constituţionale, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, vicepreședintele PDL – George Scripcaru, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Ajuns la Covasna, președintele Traian Băsescu a declarat că dacă în anii trecuți a devenit un

oaspete obișnuit al județului, în ultima vreme nu a mai venit aici, cauza principală fiind perioada de criză pe care o traversează țara noastră. În ceea ce privește prezența sa la Congresul celor din UDMR, șeful statului a declarat că a dat curs invitației de a participa la acesta din respect pentru partenerii de guvernare și valorile creștin-democrate.

Valorile – definitorii pentru viitor

În deschiderea discursului său, Traian Băsescu a mulțumit pentru invitația de a participa la Congres, apreciind că acesta este un moment important din viața UDMR, deoarece prefigurează competiția internă ce va avea loc cu ocazia alegerilor din UDMR, ce se vor desfășura în luna februarie a anului viitor.

„Mișcarea Creștin-Democrată este probabil curentul politic intern care legitimează pe deplin prezența UDMR în familia populară europeană (Partidul Popular European - n.r.), în familia creștin-democrată europeană. Nu întâmplător, cred, acest Congres reunește reprezentanți ai creștin-democrației maghiare de pe tot teritoriul țării. Faptul că evenimentul are loc la Covasna, are și el simbolistica sa - aici este un nucleu de creștin-democrație maghiară”, a spus Traian Băsescu.

În acest context, președintele a apreciat că valorile creștin-democrate sunt cele care pot da

repere consistente Europei, arătând că acestea sunt responsabilitatea, justiția socială, solidaritatea, valorile familiei, angajarea societății civile, respectul pentru drepturile și libertățile omului, justiția socială. Potrivit lui Traian Băsescu, aceste valori ghidează Europa, creștinismul fiind cel care a dat valorile democrației. Astfel, Traian Băsescu a declarat că exprimarea valorilor reprezintă cea mai puternică expresie a nevoilor actuale, fiind foarte multă nevoie de setul de valori al creștindemocrației. „Dacă valorile sunt ușor de exprimat, punerea lor în practică este deja aproape o altă dezbatere. Este evident că suntem într-o Europă aflată în criză și într-o Românie aflată și ea în criză - economică și financiară, socială, politică și, de ce nu, dacă ne referim la Europa, în criză de identitate. Cine poate reda identitatea Uniunii Europene dacă nu valorile pe care creștin-democrații le afirmă?

Avem o Uniune Europeană cu multe state, națiuni, tradiții, obiceiuri (...). În acest mozaic extraordinar de larg, singurul lucru care ne poate da identitate puternică este setul de valori creștin-democrate”, a explicat Traian Băsescu. Președintele a arătat că cea mai puternică criză a Uniunii Europene este cea a soluțiilor, deoarece după criza financiară și economică, statele europene au „turnat bani în criză“, însă aceasta nu a dispărut.

„Atâta timp cât nu se intră în intimitatea cauzei pentru care Europa este în criză, nu vom găsi soluții adevărate (...). Nu să turnăm bani în criză este soluția, ci să ne întrebăm cum am ajuns aici“, a mai spus în acest sens șeful statului, apreciind că „Europa socială este un eșec“.

PDL-UDMR, singura soluţie viabilă

Traian Băsescu a declarat că drumul României îl reprezintă restabilirea valorilor, a justiției sociale și a echității, arătând că aceasta este calea pe care PDL și UDMR o urmează. În acest sens, Traian Băsescu a vorbit și despre necesitatea unei justiții perfect funcționale în care cetățenii să aibă încredere, apreciind că pe aceste fundamente trebuie reconstruită România.

„Ca responsabil de crearea tuturor alianțelor - PDL cu PSD, PNL, pot spune că am ajuns cam

târziu la singura formulă viabilă - PDL-UDMR ca formațiuni politice care au aceleași valori politice pe care le promovează.

Împreună, cred eu, vom reuși să așezăm România pe un făgaș bun, pe care să se creeze România viitoare”, a explicat președintele.

Traian Băsescu a mai adăugat că un alt element necesar revenirii României este solidaritatea pe care românii nu o au din cauză că nu mai au încredere.

Statul comunist a dispărut

Referindu-se la mentalitatea potrivit căreia Statul este responsabil pentru fiecare cetățean în parte, Traian Băsescu a arătat că această idee nu este una corectă, deoarece fiecare este

res ponsabil pentru el însiși.

„Statul nu mai are resursele comunismului, când toate proprietățile și veniturile veneau la Stat și acesta își asuma responsabilitatea pentru fiecare cetățean. Acum pământurile nu mai sunt la Stat, 70% din economie e în sistemul privat. Cine vrea comunism, întoarcerea la cozi, la ordonarea vieții de zi cu zi de către un guvern politic, nu poate fi partenerul nostru, al celor care reprezentăm o mișcare politică de centru dreapta, hotărâtă să pună în valoare

omul și nu Statul (...)”, a explicat Traian Băsescu, subliniind că fiecare trebuie să-și asume responsabilități, atitudinea de responsabilitate fiind cheia succesului pentru viitor.

Revenire lentă, dar sigură din 2011

În acest context, Traian Băsescu a mulțumit UDMR pentru reponsabilitatea pe care și-a asumat-o alături de PDL și celelalte minorități, pentru a trece România prin criză.

„O spun aici, între prieteni și oameni responsabili: România a depășit momentul critic. Partidele de la guvernare au reușit să restabilească echilibrele macroeconomice.

Urmează 2011, un an în care trebuie să consolidăm stabilitatea economică și să generăm relansarea creșterii economice ca sursă de bunăstare. Revenirea va fi lentă dar temeinică de data aceasta, nu o creștere a nivelului de trai bazată pe consum excesiv și pe bula imobiliară care aducea venituri extrem de mari (...). Vom avea o dezvoltare bazată pe investiții, o creștere bazată pe propria noastră dezvoltare”, a mai arătat președintele.

Acesta a exprimat că România are 32 de miliarde de euro din fonduri europene, care trebuiesc cheltuite până în 2015, un guvern care vrea să modernizeze România și care nu vrea săi mintă pe români și care intenționează să implice mai mult societatea civilă în reconstrucția României.

„Privesc cu optimism la România și la Europa de mâine, pentru că am convingerea că politicienii europeni vor realiza că simpla înglodare în datorii nu mai funcționează”, a spus Traian Băsescu, arătând că multe din statele europene s-au înglodat în datorii, ceea ce a dus la o teorie eronată a Uniunii Europene, bazată pe consumul excesiv și pe convingerea că s-ar putea cheltui mai mulți bani decât se pot produce.

Președintele Traian Băsescu s-a interesat și de starea infrastructurii covăsnene, precum și

de Spitalul de Cardiologie din Covasna, despre care declara în urmă cu câtva timp că este un

obiectiv important în contextul unităților sanitare din România.

Cât timp Traian Băsescu s-a aflat la Congresul creștindemocraților din UDMR, soția sa, Maria Băsescu, a vizitat o casă de copii din Covasna, unde le-a dus celor mici mai multe cadouri, fără a se permite însă accesul presei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
Jeno, 14 decembrie 2010
Pentru Marian:Asta cu alesul e tardiva.Ce facem noi cetatenii comunei primitive Valea Crisului.Fara canalizare,apa si cu drumul mai ales.E dezastru!
pita-gora, 14 decembrie 2010
Despre UDMR nu pot spune decat ca e cel mai nereformat, cel mai aproape de modelul comunist din tot ce exista pe piata.Aici Tokes are dreptate desi nu-mi face placere sa-l pomenesc. Si n-ar fi ajuns citeste integral
GIGI, 14 decembrie 2010
GASCA DE PROFITORI. FAC INVESTITII LA PRETURI DE TREI ORI MAI MARI DECAT CEL DE PE PIATA. LICITATIILE SI CLIENTELA POLITICA.
gigi, 14 decembrie 2010
Statul comunist a disparut. Din pacate nu au disparut si comunistii odata cu acesta.
un cetatean, 14 decembrie 2010
Marian,ai un pic de drepate si te respectam ca esti pe acest forum,esti un adevarat prieten de conversatie,si poate cine va vrea sa citeasca aceste comentarii din site,va intelege,eu imi doresc ca citeste integral
Marian, 13 decembrie 2010
Pentru Jeno: aveti un primar infractor nene,sa nu te plangi de drumuri,primarasul tau e un infractor care incalca legea la fiecare pas pe care-l face,baga mai multi bani in portofel decat ti-ai putea citeste integral
Jeno, 13 decembrie 2010
Dar la Valea Crisului de ce n-a venit,ca aici e singura primarie PDL-ista din judet.Sau isi rupea masina in doua!?
vasy, 13 decembrie 2010
lili....... AMIN .
lili, 13 decembrie 2010
Dl Basescu, ca toata suflarea PDLista o ia pe aratura. Romania e cea mai lovita de criza, cea mai saraca tara membra UE, a luat cele mai dure masuri asupra unei popuatii si asa sarace, vai de mama ei citeste integral
capcaunul, 13 decembrie 2010
pfai ,si nu puteati sa anuntati din timp ,nu?! aveam niste oua ce stau de o luna in frigider ,pentru ocazii speciale,iar acesta era cel mai special dintre toate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.