Bartok și Enescu, "reîntâlnire"la reședința prințului Charles
Marii compozitori Bartók Béla și George Enescu, prieteni în timpul vieții, s-au “reîntâlnit” sâmbătă seara la reședința prințului Charles din Valea Zălanului, prin lucrările lor interepretate în cadrul seriei de concerte SoNoRo Conac.
Evenimenul a adus muzica de cameră în aer liber, în curtea reședinței prințului. Cum prințul Charles vine doar o dată pe an la Valea Zălanului, la sfârșitul primăverii, concertul nu s-a bucurat de prezența Alteței Sale Regale, dar la eveniment au vorbit contele Kalnoky Tibor, curator al Fundației de Wales în România, precum și un reprezentant al principalului sponsor al SoNoRo Conac, Banca Română de Dezvoltare.
Pe lângă Bartók și Enescu, concertul a avut în repertoriu și lucrări de Schubert, Beethowen, precum și ai unor compozitori britanici ca Franck Bridge și Edward Elgar. Au interpretat artiștii Ella Bokor (violoncel), Sabin Penea (vioară) și Sándor Antal (violă), toți trei beneficiar ai burselor SoNoRo-Interferențe, precum și Răzvan Popovici (violă), directorul festivalului SoNoRo. După aplauzele entuziaste, Popovici și Antal au oferit, la bis, o reinterpretare a melodiei mexicane La Cucaracha. “Este o glumă, totuși bisurile sunt, de obicei, pentru a trimite publicul spre recepție”, a spus Popovici, spre amuzamentul spectatorilor.
În public s-au aflat câteva zeci de persoane printre care intelectuali și oameni de afaceri. “A fost o seară frumoasă, emoționantă, într-un loc superb, un contrast, cu muzica clasică în natură, afară, nu în sala de concert”, a declarat Robert Adams, om de afaceri. “A fost minunat, locul a fost primitor, chiar și cu copiii mici de 4 ani (...) Muzica ne-a încântat, mai ales repertoriul ales (...). A fost o seară foarte rafinată, cum mai rar găsești în București”, ne-a spus și Ruxandra Ștețca, arhitect.
Printre cei prezenți s-au numărat și regizorul Cătălin Mitulescu, însoțit de actrița Ada Condeescu. “A fost o adevărata experiență pentru că nu știam de acest concert, am aflat ieri seara, întâmplător, pentru că de mult voiam să vin la SoNoRo să-i ascult (...). Mi se pare că un loc mai frumos în natură și mai adecvat pentru muzică de cameră cu greu găseai altundeva”, ne-a declarat Ada Condeescu.
Seara s-a încheiat cu o recepție cu vinuri românești și o cină la lumina lumânărilor.
Proiectul SoNoRo conac dorește, “prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție șI sprijinire a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României”, potrivit siteului sonoro.ro. Săptămâna trecută, pe 29 iulie, un concert SoNoRo Conac a fost găzduit de biserica reformată din Ilieni. Următorul concert din această serie va avea loc la Biserica Evanghelică din Cisnădioara, județul Sibiu, pe 14 septembrie 2016.