ACTUALITATE 16 aprilie 2024

Bariera care colectează gunoaiele de pe Olt, va fi administrată de autorități

de Iulia Drăghici - Taraș | 1099 vizualizări

Bariera plutitoare de pe Olt, care ajută la strângerea deșeurilor din apă, va intra, oficial, în administrarea Primăriei Sfântu Gheorghe. Asociația „Mai mult verde” a donat-o autorităților locale. Acestea din urmă au promis că Tega va colecta regulat deșeurile adunate acolo, iar primăria se va asigura că bariera funcționează la parametri normali. 

Anunțul predării barierei în administrarea primăriei a fost făcut luni, într-o conferință de presă. Au luat parte, printre alții, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, directoarea Fundației Comunitare Covasna Bereczki Kinga, președinta Asociației „Mai mult verde”, Marta Popescu și directorul Tega, Máthe László. 

Cu toate că nu este clar care este cantitatea de gunoaie strânsă cu acest dispozitiv de când a fost instalat, pentru că nu s-a ținut cont de cuantificare, cei implicați în demersul de montare și supraveghere a barierei au subliniat că Sfântu Gheorghe a fost, până acum, un model de bune practici în colaborarea dintre autorități și organizațiile non-guvernamentale. 

Ce se întâmplă mai departe contează mult și de răspunsul local. Bariera este una dintre soluțiile identificate de noi după ce am testat mai multe variante și intră în categoria de prevenție, pentru că aceste deșeuri nu curg mai departe, în alte localități și apoi în Dunăre. Dar da, ce e mai important este ce se întâmplă după și faptul că primăria și firma de salubritate se implică, este foarte important pentru noi. (...) Acum, cu mare drag o lăsăm orașului. Sperăm să funcționeze și poate peste câțiva ani nu o să mai fie nevoie de ea”, a declarat, în acest context, Marta Popescu. 

Pentru a intra oficial sub responsabilitatea autorităților, urmează ca în baza actului de donație, aceasta să fie acceptată oficial, prin votul Consiliului Local.

Tega periodic va verifica și va colecta ceea ce se adună. Bineînțeles, primăria va urmări starea ei și dacă va fi nevoie atunci intervenim să reparăm, să asigurăm funcționarea permanentă. Va face parte din sistemul de salubrizare al orașului”, a spus și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Și până acum se întâmpla cam același lucru, cu mențiunea că nu era predată în patrimoniul primăriei și, de multe ori, cetățenii erau cei care anunțau Fundația Comunitară când era cazul ca autoritățile să intervină și să adune deșeurile strânse la barieră. 

Noi nu avem capacitate de monitorizare permanentă. Este important că se implică primăria”, a spus și Bereczki Kinga, de la Fundația Comunitară Covasna, organizație care a susținut demersul de la început. 

Bariera este amplasată în zona străzii Lunca Oltului, în spatele magazinului Merkur, din 2021. Din cauza cantității mari de deșeuri, după doi ani a trebuit înlocuită și adaptată nevoilor zonei. 

Asociația „Mai mult verde” a amplasat, până acum, în total, șapte astfel de bariere în țară. Acestea au colectat aproape 60 de tone de gunoaie plutitoare în perioada 2020 - 2024. 

O barieră ca cea de la Sfântu Gheorghe costă aproximativ 6.000 de euro. Modelul a fost comandat din Norvegia, de Asociația „Mai mult verde”. 

Reprezentanții organizației au spus că în planurile de viitor se găsește montarea a încă trei astfel de bariere la nivel național. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.