Inamicul gunoaielor din Râul Olt: bariera de colectare a deșeurilor va fi remontată
O barieră care va colecta deșeurile din Râul Olt va fi montată în zona Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe (în spatele magazinului Merkur). Bariera a fost montată în această zonă prima dată în 2021, însă în urma cantității mari de deșeuri strânse a fost nevoie ca ea să fie ridicată temporar pentru a fi îmbunătățită. Bariera o să fie din nou amplasată printr-un parteneriat între Fundația Comunitară Covasna și Asociația „Mai mult verde”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, reprezentanta asociației, Marta Popescu.
Asociația „Mai mult verde” își dorește să atragă atenția asupra deșeurilor din ape și, cu acest scop, în 2021 a venit cu ideea instalării acestei bariere pe Râul Olt, în zona Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe.
„Am apelat și la ajutorul produselor tehnologice, dar cel mai bun exemplu care funcționează foarte bine este această barieră plutitoare. Prin partenerii noștri locali, Fundația Comunitară Covasna, am ajuns și la Sfântu Gheorghe. În 2021, am instalat această barieră într-o zonă în care se adună des deșeuri, pe Olt. Bariera a funcționat bine, însă din cauza deșeurilor a cedat”, a spus, pentru redacția noastră, reprezentanta asociației, Marta Popescu.
Acum bariera, a fost îmbunătățită și va fi din nou montată, deșeurile din Râul Olt să poată fi astfel mult mai ușor strânse.
„Anul acesta noi o repunem. Este o variantă îmbunătățită. Are 20 de metri și este amplasată de pe un mal pe celălalt. Este montată în aceeași zonă. A fost un nivel foarte ridicat de precipitații și nu am putut să o instalăm până acum, așa că acum, la sfârșit de aprilie, reușim să facem acest lucru”, a declarat Marta Popescu.
„Cu apele curate”
De altfel, în cadrul programului inițiat în 2019, la nivelul județelor Covasna și Harghita, au avut loc o serie de acțiuni de ecologizare. Punctul culminant al acțiunii a fost în septembrie 2019, când sute de voluntari au strâns deșeurile de pe malurile Râului Olt.
„Programul se numește «Cu apele curate» și a fost inițiat în 2019 de «Mai mult verde» și Lidl România ca un apel la implicare adresat membrilor comunităților locale și autorităților din orașe. Am început cu 10 orașe de pe Dunăre, în urma unui studiu al Universității din Viena, care aproxima că sunt 4,2 tone de plastic care curg zilnic prin Dunăre spre Marea Neagră”, a explicat reprezentanta Asociației „Mai mult verde”.
Astfel, organizatorii și-au dorit să prevină și să crească gradul de conștientizare atunci când vine vorba despre deșeurile din ape.
„Am început cu acțiuni de combatere a poluării existente, prin acțiuni de ecologizare și cu o serie de intervenții pentru a preveni, cum putem să avem mai puține deșeuri care ajung în ape. A fost o campanie de informare și conștientizare, dar am și amenajat malurile astfel încât oamenii care merg acolo să aibă, pe lângă infrastructura de agrement, și infrastructura de colectare separată”, a mai spus Marta Popescu.
Locul unde a fost amplasată bariera și în trecut a fost ales astfel încât zona să fie ușor accesibilă mașinilor de salubritate, care pot, din când în când, să preia gunoaiele care se adună acolo.