ACTUALITATE 21 noiembrie 2013

Bărbații din Őrkő vor soluții, nu vorbe

de Székely Emőke | 151 vizualizări

La şcoala din cartier a avut loc o discuție pe tema planificării familiale

În urmă cu câteva zile a avut loc o discuție pe tema planificării familiale între câteva femei de succes din Sfântu Gheorghe și elevele tinere din cartierul Őrkő. Inițiatoarele proiectului, viceprimarul Sztakics Éva, directoarea Liceului Teoretic „Székely Mikó”, Kondor Ágota, și profesoara de biologie Csia Kinga, s-au deplasat la Școala „Néri Szent Fülöp” și le-au vorbit copilelor din clasele IV-VIII nu în calitate de persoane oficiale, ci ca femei, despre importanța metodelor contraceptive și responsabilitatea pe care o presupune rolul de mamă.

Fetelor le-a plăcut discuția, dar nu putem spune același lucru și despre bărbații din această comunitate, care și-au dat glas nemulțumirilor. „Nu avem nevoie de astfel de lucruri sexuale, ci de rezolvări concrete ale problemelor pe care le avem. Fetele noastre se mărită la vârsta de 12-13 ani pentru că acasă văd totul. Familiile trăiesc într-o singură cameră, și toată lumea vede totul. Rezolvarea nu vine din discuții, ci din construirea de noi camere la case, pentru ca aceşti copii să aibă locul lor separat” – este de părere un bărbat din Őrkő.

Furus István, un tânăr școlit din comunitate, spune că el nu are nimic de obiectat în această privință, mai mult decât atât, susține că discuții de acest fel ar trebui inițiate și pentru băieți, care deseori nu știu să se comporte. Tânărul a terminat 12 clase, apoi și-a întemeiat o familie. „Încerc să fiu un exemplu în această comunitate, să îi îndemn pe copii să învețe pentru că este singura lor șansă de a ieși din sărăcia cruntă în care trăiesc. Mă lovesc însă deseori de refuz, oamenii îmi spun că școala nu are niciun rost pentru că tot un măturător de stradă ajungem chiar dacă avem școală, sau nu” – ne-a declarat Furus István.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.