Bani de la Stat pentru handicapuri închipuite
Controalele ITM continuă să scoată la iveală nereguli la ajutoarele sociale şi veniturile pentru handicapaţi
O serie de controale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, derulate la peste 40 de primării din judeţ, au scos la iveală faptul că zeci de beneficiari ai venitului minim garantat au fentat legea de-a lungul timpului, având de fapt locuri de muncă, în vreme ce unii care primeau bani de la stat în baza unor certificate care le atestau statutul de persoane cu handicap erau sănătoşi bine-merci, plecaţi la muncă peste hotare.
Controalele ITM Covasna s-au derulat pe întreaga perioadă a lunilor iunie şi iulie şi au vizat, în cazul ajutoarelor acordate în baza venitului minim garantat, 42 de primării din judeţ cu un total de 3.524 de dosare din care s-au verificat 2.021. Dintre acestea, au fost suspendate 157 de dosare, beneficiarii acestora fiind scoşi din dreptul de a mai primi bani „degeaba” de la stat. Printre localităţile cu cele mai multe dosare în neregulă se află Zăbala - cu 59 de dosare, urmată de Valea Crişului - cu 30 de dosare şi Ghelinţa - cu 17 dosare. Probleme şi dosare în neregulă s-au găsit şi la Mereni, Lemnia, Reci, Ghidfalău, Dobârlău şi Boroşneu, ITM aplicând avertismente tuturor primăriilor în cauză.
O situaţie şi mai interesantă este cea a încadrărilor în gradele de handicap - aici au fost controlate 1.006 dintr-un total de 2.272 de dosare aflate în peste 40 de primării, fiind propuse spre reevaluare 40 de dosare.
Cele mai multe persoane cu handicap nedovedit au fost descoperite la Ghelinţa - 13, apoi la Hăghig - 11, Boroşneu - 5, Zagon - 3, Baraolt, Ojdula şi Lemnia - câte 3 şi Ozun şi Arcuş - câte unul.
„Controalele s-au făcut inclusiv la domiciliile celor care beneficiau de sume pentru handicapaţi. Din cercetările pe teren, a reieşit că cei cărora li s-au trimis spre reevaluare dosarele erau de fapt plecaţi la muncă - ba în Ungaria, ba în Spania sau Italia, deci nu era vorba despre oameni care să fie plecaţi în vizită sau în vacanţe. Nu prea ai cum să lucrezi în afara ţării şi să fii beneficiar de venituri pentru handicap”, a declarat directorul ITM Covasna, Silviu Crăciun.
În ceea ce priveşte ajutoarele sociale anulate, beneficiarii acestora fie lucrau la negru, fie nu-şi îndeplineau niciodată cele 72 de ore de muncă în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea. Silviu Crăciun a precizat că ITM va continua controalele şi în perioada următoare.
Sursa foto: Observatorul de Covasna