ACTUALITATE 30 ianuarie 2017

Balul Portului Popular de la Sita Buzăului face istorie

de Iulia Drăghici - Taraș | 4651 vizualizări

Peste 400 de persoane, îmbrăcate în costum naţional, au petrecut până în zori la Căminul Cultural din localitate

File de istorie. Frumoasă, tradiţională şi curată istorie românească. Aşa poate fi descrisă cea de-a V-a ediţie a Balului Portului Popular de la Sita Buzăului, eveniment la care au participat peste 400 de persoane din zona Buzaielor, dar şi din alte zone ale judeţului sau ale ţării, purtând cu mândrie portul popular românesc. Voia bună şi distracţia au fost la ele acasă. Apetitul oamenilor pentru dansurile populare a făcut ca pe tot parcursul evenimentului ringul de dans să devină neîncăpător. Dansatorii au format cercuri şi cerculeţe, s-au ţinut de mâini şi au sărit în sus, toţi în sincron, ca într-un ritual ameţitor, dătător de bună dispoziţie.

„Este o zi foarte importantă pentru noi, pentru siteni şi pentru toţi cei care sunt astăzi aici. Uitaţi-vă la dumneavoastră. Sunteţi minunaţi! Aceasta este adevărata Românie! În această seară vom dansa româneşte, ne vom simţi româneşte îmbrăcaţi în costum românesc. Este mare lucru!”, a transmis celor prezenţi în debutul evenimentului preşedintele Asociaţiei „Brâul Sitean”, Daniel Neagoe.

Balul portului popular-Sita Buz 2017 (5)După eveniment, acesta ne-a mărturisit: „Cred că poate să fie un moment istoric pentru comuna noastră. (...) Nu sunt sigur, dar cred că în istoria Căminului Cultural nu a mai fost un astfel de eveniment, unde 400 de persoane au fost îmbrăcate în port popular. Puteai să numeri pe degetele de la o mână persoanele care nu erau îmbrăcate deloc în port popular”.

„Din punctul meu de vedere, evenimentul a fost unul foarte reuşit. Şi eu am purtat costumul naţional cu mândrie. Strămoşii noştri îl purtau zi de zi, chiar şi la muncile câmpului. Noi îl mai purtăm de câteva ori pe an, dar este bine şi aşa. Bucuria mea cea mai mare este aceea că oamenii au fost receptivi şi au venit la Bal îmbrăcaţi în costumul naţional”, ne-a spus primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.

Părintele protopop Florin Tohănean a spus în cuvântarea sa cu care a deschis Balul că evenimentul este o dovadă vie a faptului că românii sunt un popor unit. „Am mărturisit câtorva prieteni că m-am uitat de două ori la câteva persoane, pe care le cunosc foarte bine, dar m-am întrebat dacă într-adevăr ei sunt. V-au schimbat aceste veşminte, despre care îmi place să spun că sunt veşminte sfinte pentru că sunt ale moşilor şi strămoşilor noştri. (...) Rădăcinile care ne-au ţinut veacuri de-a rândul pe acest pământ sunt trainice şi faţa lor văzută sunt şi aceste veşminte sfinte pe care le purtaţi astăzi. Să dea Dumnezeu să se păstreze acest obicei frumos, dar şi altele pe care le avem în comunele noastre de pe Buzaie! (...) Este un semn că suntem un popor unit şi dezbinările care se mai ivesc pe ici pe colea le putem trece cu uşurinţă păstrând dragostea unul faţă de altul”.

Balul portului popular-Sita Buz 2017 (2)Petrecerea nu a început până nu s-a cântat Imnul României, însă Hora Unirii a fost cea care a dat cu adevărat startul petrecerii. Oamenii au dat mână cu mână şi cu inimile pline de românism, au învârtit cu poftă Hora Română şi au continuat cu sârba, brâul, chindia, alunelul, chiar şi „tradiţionala” pamporeea.

Costume naţionale, noi sau cu zeci de ani „de viaţă”, îmbrăcate cu mândrie la Bal

Evenimentul a fost unul reuşit pentru că atât organizatorii, cât şi participanţii l-au tratat cu seriozitate şi importanţa care i se cuvine. Nu toţi au avut costume populare păstrate de bunici în lada de zestre, aşa că mulţi nu s-au mulţumit doar să împrumute, ci şi-au comandat straie noi, asigurând astfel o continuare a tradiţiei.

„A fost prima ediţie la care am participat şi chiar ne-am străduit, eu şi soţul meu, să ajungem la timp şi îmbrăcaţi corespunzător”, ne-a spus unul dintre participanţi, Ana-Maria Dobrinaş, educatoare la Grădiniţa din Barcani, menţionând că şi-a achiziţionat costum popular special pentru acest eveniment: „Am cerut ajutorul doamnei Bularca din Sita Buzăului pentru a ne coase costumele populare şi a reuşit să le lucreze în timpul record de două săptămâni. Le-am inaugurat chiar în seara Balului. Am îmbrăcat cu mândrie şi demnitate Portul nostru, am pregătit coşul cu bunătăţi (de-ale gurii), câte ceva de băut şi am plecat la joc! Cel mai mult am apreciat că am întâlnit oameni de toate categoriile: preoţi, părinţi, bunici şi nepoţi şi tineri, dar mai ales vârstnici cu ii vechi, dar cu multă energie ca să „bată” un brâu”, ne-a mai spus Ana-Maria Dobrinaş.

Ana Maria Popica, o talentată interpretă de muzică populară din zona Buzaielor, a fost prezentă, ca de fiecare dată, la Balul Portului Popular, eveniment care o face să se simtă mândră că e de-a locului. „Această seara este una aşteptată de mulți dintre locuitorii Buzaielor şi cred că nu numai! Eu personal m-am simţit mândră şi fericită să particip la un aşa eveniment. S-a simţit implicarea şi sufletul depus de organizatori şi de formaţia care a cântat (n.red. Grup 89). Muzica extraordinară, oamenii plini de bucurie, jocul şi voia bună au făcut ca atmosfera să fie una tradițională şi primitoare! Aceştia sunt oamenii din zona noastră: frumoşi, veseli, dornici de distracție şi cu chipuri pe care nu citeşti tristețe! Sunt mândră că m-am născut într-o zonă valoroasă, plină de oameni harnici şi plini de viață! Acest eveniment înseamnă pentru mine o dovadă semnificativă că nu ne-am pierdut credința în oameni, în Dumnezeu, în tradiție şi tot ceea ce este mai frumos şi mai drag sufletului”, ne-a spus aceasta.

Balul portului popular-Sita Buz 2017 (3)„Particip an de an cu încântare la acest eveniment, iar anul acesta am rămas impresionată de numărul mare de participanţi. An de an suntem tot mai mulţi. Este nevoie de astfel de evenimente care să ne aducă aminte că suntem români, că ne iubim ţara, tradiţia şi portul popular. Am observat oameni veseli, degajaţi, oameni care aveau timp să povestească, să râdă împreună, oameni care nu-şi doreau să plece acasă (printre aceştia mă număr şi eu)! Straiele populare, mâncarea tradiţională, jocul popular, felul în care a fost pregatită sala au creat o atmosferă de sărbătoare, o atmosferă pur românească. Pentru mine, Balul Portului Popular înseamnă întoarcerea la simplitate, la tradiţie, la frumos. Felicit din suflet organizatorii!”, ne-a spus Otilia Buzea, o altă participantă la eveniment.

Zeci de copii îmbrăcaţi în costume naţionale au „furat lumina reflectoarelor”

Printre cei peste 400 de participanți s-au numărat și zeci de copii, de la bebeluși la școlari, îmbrăcați, de asemenea în straie populare. Părinții și-au scos copiii frumoşi în lume și i-au învățat despre puterea oamenilor uniți. Evenimentul cultural de la Sita Buzăului şi-a îndeplinit cu succes rolul de a le insufla celor mici, dar nu numai, dragostea pentru România frumoasă şi curată. Cu siguranță, de această dată mai mult ca niciodată, oamenii au reușit să îi redea portului naţional adevărata frumuseţe.

„Această sală, pe care noi o considerăm ca fiind mare, se dovedeşte neîncăpătoare, iar acest lucru ne bucură. Aş dori să vă mulţumesc tuturor nu numai pentru prezenţă, ci şi pentru costumele populare pe care le purtaţi. Mi-aş dori din suflet, ca peste ani, aceste costume să ajungă la copiii voştri, urmaşii noştri”, a spus şi primarul din Sita Buzăului în debutul evenimentului, precizând de asemenea că gestul părinţilor care şi-au adus copiii îmbrăcaţi în costume naţionale este unul demn de apreciere.

„Fiind educatoare, m-am bucurat foarte mult să văd copii îmbrăcaţi în costume populare, copii ai căror părinţi nu au ţinut cont că anul viitor vor avea nevoie de altele pentru că măsurile nu se vor mai potrivi. Bucuria şi mândria pe care am simţit-o a fost imensă”, ne-a mărturisit educatoarea din Barcani, Ana-Maria Dobrinaş.

Potrivit acesteia, Balul Portului Popular a inspirat-o să îşi dorească să iniţieze un eveniment cu aceeaşi temă dedicată copiilor de la grădiniţă, dar iniţiativa se află încă doar la stadiul de idee:  „Mi-aş dori să facem un bal al nostru în care copiii să înveţe despre tradiţii şi să le rămână întipărită importanţa portului popular şi pe care să-l numim: Micul Port Popular”, ne-a dezvăluit Ana–Maria Dobrinaş.

Acum, Sita Buzăului se pregăteşte de Şezătoare

Edilul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica ne-a mai dezvăluit că autorităţile locale se pregătesc acum de un alt eveniment cu mare „priză” la publicul sitean şi anume Şezătoarea. Noutatea de anul acesta ar putea fi organizarea a două şezători, în loc de una ca până acum: una la Căminul Cultural central din Sita Buzăului şi alta la Căminul din satul Ciumernic. Tot de la primar am aflat că cea dintâi este programată să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, în jurul zilei de 25.

Balul Portului Popular din Sita Buzăului a fost organizat anul acesta de Asociația Culturală „Brâul Sitean”, în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local şi  Căminul Cultural din Sita Buzăului.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.