ACTUALITATE 2 noiembrie 2022

„Bachata este medicament pentru minte”

de Daniela Luca | 3008 vizualizări

Interviu cu Papp Kriszta-Szandra, o tânără din Sfântu Gheorghe pasionată de unul dintre cele mai senzuale și romantice stiluri de dans

Sunt oameni care strălucesc atunci când fac ceea ce le place, oameni în ochii cărora se citește dăruirea pentru ceea ce îi face să simtă că trăiesc cu adevărat. Papp Kriszta-Szandra dansează oricând și oriunde are ocazia, pentru că asta este ceea ce o face fericită. Tot prin dans l-a cunoscut și pe iubitul ei, iar acum, pe lângă locul de muncă, reușește să împărtășească și cu alții din bucuria mișcării. Predă cursuri de bachata în Brașov și Sfântu Gheorghe. Am întrebat-o pe Kriszta despre mesajul pe care trebuie să îl transmită bachata, despre cum a ajutat-o să treacă peste clipele mai grele, dar și despre ce trebuie să știe cei care vor să intre în lumea acestui dans, iar răspunsurile se regăsesc în următorul interviu. 

Descrie-te, te rog, în câteva propoziții. Cine ești, câți ani ai, unde ai învățat și cu ce te ocupi în viața de zi cu zi. 

– Numele meu este Kriszta și am 27 de ani. Am studiat PR (n.red. relații publice), am absolvit facultatea și masteratul în Brașov. Am avut în plan să plec în străinătate, dar conjuctura m-a făcut să rămân aici și mi-am cam găsit locul. Lucrez în logistică și vânzări ziua, iar seara dansez.

Dansul este pentru tine o pasiune din copilărie sau l-ai descoperit mai târziu?

– Dansul este o pasiune din copilărie. Am încercat mai multe stiluri, începând de mică. Am făcut o pauză în timpul studiilor universitare, apoi am descoperit dansul latino și m-am îndrăgostit. Acum face parte din viața mea de zi cu zi, la propriu. Rar trece o zi fără dans, și și atunci dansez prin casă.

Ce reprezintă bachata pentru tine? Se poate spune că e dansul tău de suflet?

– Bachata este dansul meu de suflet, dar jumătate de suflet, mai este și Kizomba, acolo, în cealaltă jumătate. Bachata înseamnă fericire, relaxare, exprimare, comunicare, zâmbet și emoții. Depinde foarte mult și de muzică. De altfel, e și o varianta de sport, mișcare și, clar, eliberare de stres.

Ce îl face atât de special? 

– Bachata este medicament pentru minte. Melodiile sunt atât de diverse și de faine și prin dans poți exprima atât de multe. Ca stil de dans consider că este printre cele destul de ușor de învățat, apoi depinde de fiecare cât de tare vrea să îl complice, dar ca bază este ușor de învățat și e ritmic.

Cine este partenerul tău de dans?

– Partenerul meu de dans la cursurile din Sfântu Gheorghe e Zsolti, iubitul meu, iar în Brașov predau la anumite cursuri cu Zoli de la Latino Dance Brașov.

– Cum ai reușit să îl convingi pe iubitul tău să danseze cu tine? Sau inițiativa a venit din partea lui?

– El dansa dinainte, ne-am cunoscut prin dans, și, fiind hobby comun, ne-am dedicat amândoi timp mai mult. E foarte fain să putem face asta împreună și să mergem la evenimente din dorința amândurora. Legat de convins partenerii, aș adăuga două lucruri. În cazul bărbaților, nu e deloc penibil și nici feminin, cum am auzit uneori, dar până nu încearcă, sunt slabe șansele să îl convingi opusul. În situația începătorilor sau celor care nu au dansat niciodată, „repetiția e mama învățăturii”, iar ca să repeți, trebuie să începi de undeva, ca să ai ce repeta. La cursuri suntem mulți. Unii nu au dansat niciodată, dar învață repede, alții sunt talentați, dar învață mai greu, și mai sunt cei care nu învață repede și nici nu au dansul în sânge, dar repetând ajung să danseze chiar bine și, cel mai important, să se simtă bine. Nimeni nu trebuie să judece. Fiecare se focusează asupra propriei evoluții și ne distrăm și râdem împreună, indiferent de nivelul de talent sau experiență.

Ai avut momente când dansul te-a ajutat să treci mai ușor peste situațiile grele din viața ta? 

– Da, am avut câteva momente în care dansul m-a ajutat foarte mult sau mi-a ridicat moralul. Dacă am o zi mai grea sau nu sunt binedispusă, merg să dansez, e imposibil ca după dans să mai fiu indispusă.

Ce comunică sau ar trebui să comunice dansul bachata? Pot oamenii face schimb de energie prin acest dans mai intens decât prin altele?

– Dansul comunică ceea ce comunică dansatorii. E ca un schimb de cuvinte, depinde de ce își transmit, depinde de melodie, de cum interpretează dansatorii melodia. E o formă de exprimare dansul. Dacă melodia este lentă , dansul poate fi emoționant, pasional sau senzual. Dacă melodia este rapidă, dansul devine mai antrenant, ești tot un zâmbet. Este vorba de conexiunea dintre cei doi dansatori și da, este un schimb de energii.

Dansul ajută la construirea unei identități sociale și, în special, îmbunătățește comunicarea interpersonală. De ce crezi că se întâmplă astfel? 

– Bachata este un social dance, se dansează în perechi, deci tu ca participant la acel dans ai o identitate, poți chiar să jonglezi cu ea. Poate că dansul scoate din tine caracteristici pe care altfel nu prea le etalezi. Sau poate că ești timid, introvertit, și totuși prin dans poți să comunici atât de multe, să faci oamenii să zâmbească prin energia pozitivă pe care o oferi, prin zâmbet, prin plăcerea de a dansa. Prin dans socializezi în alt fel.

Ai participat și la competiții de dans? 

– Nu am participat la competiții, nici nu cred că voi participa. Prefer partea de social dance, festivalurile de dans, și am descoperit că ador să predau. Pe asta mă axez.

De cât timp ai început să predai și unde te pot găsi cei care vor să descopere acest dans?

– Predau de aproximativ 3 ani. Am început doar cu lady styling și de 2 ani în perechi. În Sfântu Gheorghe cursurile sunt la El Santo, în fiecare miercuri, în curând și luni, și mai dansăm în unele weekenduri la party.

Cei care vor să încerce trebuie să vină cu un partener sau pot veni și singuri? 

– Poate să încerce oricine, indiferent de vârstă și fără partener. Majoritatea vin neînsoțiți, avem la început o parte de solo, iar când e partea de dans în perechi, facem mereu schimb de parteneri. 

Care a fost cea mai specială formă de apreciere pe care ai primit-o de la cursanții tăi? Poate îți amintești de vreun caz mai special. 

– Interesantă întrebare, chiar m-a făcut să zâmbesc. Am primit complimente și observații extrem de drăguțe, atât de la fete, cât și de la băieți, dar aș aminti două cazuri interesante: un tip mi-a spus că sunt în top 3 instructoare internaționale cu care a dansat vreodată (celelalte 2 fiind un exemplu pentru mine și eu fiind departe de a fi internațională) și o tipă cu care am dansat ca leader, adică eu eram „băiatul”, pentru că mai facem schimb de roluri în social dance, a zis că sunt cel mai tare băiat la dans.

Ce planuri ai pentru viitor? 

– Pe viitor îmi doresc să reușesc să împărtășesc bucuria dansului cu multă lume, să văd cât mai multe persoane încântate că au descoperit dansul și mulțumite de evoluția lor și să mergem în grupuri cât mai mari la evenimente și festivaluri, toate astea în timp ce îmi păstrez jobul și nu uit unde locuiesc.

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.