ACTUALITATE 4 iulie 2016

Bacalaureat 2016 la Limba şi literatura română

de Iulia Drăghici - Taraș | 962 vizualizări

Prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie/iulie 2016, cea la Limba şi literatura română, s-a desfăşurat luni, 4 iulie.

Pentru absolvenţii profilului real, primul subiect s-a axat pe rezolvarea cerinţelor pornind de la textul „Madona” de Tudor Muşatescu. Subiectul al doilea le-a cerut elevilor să scrie un text despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor, iar pentru eseul de la subiectul al treilea, aceştia au avut de abordat viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.

Absolvenţii profilului uman au primit, la subiectul I, un text la prima vedere din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu. Al doilea subiect a cerut un text argumentativ de maxim 300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. Ultimul subiect a fost despre caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Şefa de promoţie de la „Mircea Eliade”, Anca Pogoran, s-a declarat încrezătoare după proba de luni. „Proba de azi la română, ca și dificultate pot spune că a avut un nivel mediu, din punctul meu de vedere. Ultimul subiect, „tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat”, a fost o surpriză plăcută, la care nu ne așteptam. Şi eu și colegii mei chiar am apreciat faptul că la subiectul II, la textul argumentativ, am primit o temă pe înțelesul nostru, despre jocurile pe calculator, ceva ce întâlnim în viaţa noastră de zi de zi și nu o temă „pretențioasă”, cum a fost cea de la simulare”.

„Nu prea pot să mă pronunţ încă, până nu văd rezultatele. A fost destul de accesibil, dar să vedem! Eu am emoţii mari la matematică”, a spus Andreea Hermenean, elevă în clasa a XII-a C1 la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

„Proba de anul acesta la Limba şi literatura română a fost satisfăcătoare pentru profilul nostru, însă câteva subpuncte ale subiectelor au fost menite să ne pună la încercare. Cunoştinţele acumulate de-a lungul celor patru ani de liceu, fără îndoială, ne-au ajutat”, a spus şi Teodora Boricean, absolventă a profilului uman de la acelaşi liceu întorsurean.

1.187 de elevi la proba de Limba şi literatura română

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, la această probă s-au prezentat 1.187 de elevi, fiind absenţi 54 de elevi din cei 1241 înscrişi la examen. Niciun elev covăsnean nu a fost eliminat de la această probă, care s-a desfăşurat fără incidente.

Marţi, în 5 iulie, se desfăşoară proba scrisă la Limba maternă, miercuri, 6 iulie, proba obligatorie a profilului şi vineri, 8 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate în 12 iulie, iar în 16 iulie vor fi prezentate rezultatele finale, după contestaţii.

Regulamentul spune că un absolvent de clasa a XII-a este declarat promovat la examenul de bacalaureat dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei minime de 6 la probele scrise.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.