ACTUALITATE 6 iulie 2016

Bac 2016. Matematica şi istoria, vedetele zilei de miercuri

de Iulia Drăghici - Taraș | 972 vizualizări

Examenul de bacalaureat, care îi ţine în suspans atât pe absolvenţii de liceu, cât şi pe părinţii şi profesorii acestora, a mai încheiat miercuri o etapă, şi anume aceea a probei obligatorii a profilului. Elevii care au absolvit profilul real au susţinut proba la matematică, iar cei care au finalizat studiile liceale la un profil uman, proba la istorie.

„Proba s-a desfăşurat fără incidente în judeţul Covasna”, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aceeaşi sursă arată că 1190 de elevi din judeţ au dat examen miercuri, din totalul de 1238 de candidaţi înscrişi, absenţi fiind 48.

Matematică

La proba de matematică, subiectul are un grad de dificultate diferit, în funcţie de specializarea candidatului: matematică-informatică (M1), științele naturii (M2), tehnologic (M3) şi pedagogic (M4).

„La matematică pot spune că a fost acceptabil. Adică nu a fost foarte greu. Cu puţină atenţie şi concentrare, poate oricine să treacă cu bine. În general până acum probele pe care le-am susținut, la limba română, respectiv la matematică au fost mult mai abordabile decât mă aşteptam. Credeam, sincer, că o să fie ceva foarte greu, dar dimpotrivă, a fost super bine”, ne-a spus Ioana Solomon, elevă a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, admisă la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, ca urmare a obţinerii notei 10 la Concursul profesional de chimie „Candin Liteanu”.

„După părerea mea, proba de astăzi a fost foarte accesibilă. Sincer, mă așteptam la un grad de dificultate mai mare. Recunosc că am şi exersat la matematică înainte, iar domnul profesor a jucat un rol important, mereu fiind dispus să-mi explice exercițiile neînțelese şi să mă ajute să rezolv orice problemă”, ne-a spus şi Gheorghiţa Banciu, colega Ioanei Solomon. În ceea ce priveşte probele de până acum ale Bacalaureatului, Gheorghiţa Banciu ne-a spus: „A fost uşor, doar că la română nu am fost atentă eu. Nu mă așteptam să fie aşa uşor. Tot auzeam în jurul meu de la cei mai mari că este un examen foarte dificil, însă nu mi s-a părut deloc aşa”.

Istorie

Proba scrisă la istorie le-a cerut elevilor să răspundă la mai multe cerinţe legate de Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi relaţiile cu celelalte puteri, la subiectul II au avut de analizat un text al lui I.A. Pop, „Istoria românilor”, şi ultimul subiect a însemnat elaborarea unui eseu de circa două pagini despre evoluţia României postbelice.

„A fost mult mai ușor decât mă așteptam. Subiectele au fost în așa fel structurate încât au cuprins perioade lungi de timp și au fost foarte accesibile, în sensul că puteam să dăm răspunsuri foarte diverse, de la alianțe ale secolului V la prevederi ale constituţiilor totalitare ale sec XX. Până acum, Bacalaureatul a fost destul de ușor ca și grad de dificultate. Doar că unele subiecte au fost în așa fel realizate încât să-ți pună mintea la contribuție și să ai mare grijă la ce răspunsuri dai și aici cred că au fost niște minusuri în ceea ce mă privește pentru că emoțiile și-au spus cuvântul”, ne-a spus eleva umanistă de la „Mircea Eliade”, Gheorghiţa Boriceanu.

Şi directoarea adjunctă a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, profesoara de istorie Maria Băilă, ne-a precizat că subiectul la această materie a fost unul mediu ca dificultate: „Subiectele au un grad de dificultate uşor spre mediu şi cu siguranţă nu se adresează doar olimpicilor. Toţi elevii au posibilitatea să obţină note care să îi ajute să promoveze examenul de bacalaureat sau chiar să îşi mărească media generală. Rezolvarea celor trei subiecte necesita o maximă atenție din partea elevilor pentru înțelegerea textelor la prima vedere şi a cerinţelor”.

Ultima probă scrisă, vineri

Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, cea la proba la alegere a profilului şi specializării, va avea loc vineri, 8 iulie. Candidaţii au avut de ales, în funcţie de cele două criterii, între următoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate în 12 iulie, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi între orele 16 şi 20. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi prezentate în 16 iulie.

Regulamentul spune că un absolvent de clasa a XII-a este declarat promovat la examenul de bacalaureat dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei minime de 6 la probele scrise.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.