ACTUALITATE 7 iulie 2014

Bac 2014. Rezultate mai bune decât anul trecut

de Székely Emőke | 577 vizualizări

56,49% dintre candidaţii din judeţ au absolvit cu brio examenul maturității. O elevă de la CNMV din Sfântu Gheorghe a obţinut 10 pe linie la Bacalaureat

Spre deosebire de anii trecuți, absolvenții claselor a XII-a nu s-au îmbulzit la avizierele școlilor pentru a vedea notele la Bacalaureat, și asta pentru că mulți au decis să se uite la note direct de acasă, acestea fiind postate pe site-ul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna (IȘJ).

Rezultate mai bune decât anul trecut

Potrivit datelor furnizate de IȘJ, la nivelul județului Covasna promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 56,49%, mai mare decât anul trecut, când rata de promovabilitate a fost de 43,5% după rezolvarea contestațiilor. La nivelul județului s-au înscris la examen 1.523 de elevi, din care s-au prezentat la examen 1.441, iar un elev a fost eliminat din centrul de examen de la un liceu din Târgu Secuiesc după ce a încercat să copieze la proba de Limba și Literatura Română. În județ au promovat examenul un număr de 814 elevi, din care unul singur a obținut media 10. Statisticile mai arată că cele mai multe medii au fost între 7-8, 278 la număr, medii între 6-7 au obținut 215 de elevi, între 8-9 au obținut 234 de elevi, iar 86 de elevi au obținut medii între 9-9,99.

Potrivit statisticii, elevii de la clasele cu predare în limba română au avut rezultate mai bune decât cei de la secţiile maghiare, aproape 64% fiind declaraţi admişi, faţă de 53% la secţiile maghiare, diferenţa fiind făcută în cea mai mare parte de notele la Limba română. La seral, promovabilitatea a fost de 60%, iar la zi de 58,74%.

CNMV – din nou pe locul I în judeţ

Așa cum a fost și anul trecut, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe este pe primul loc în ceea ce privește procentul de promovabilitate la Bac. Aici 90% dintre elevi au absolvit cu brio acest examen. Pe locul 2 în acest clasament se situează Liceul Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, cu o rată de promovabilitate de 89,19%, iar pe locul 3 se clasează Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, unde 84,62% dintre elevi au reușit să treacă de Bac. La polul opus se află Liceul Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe, unde promovabilitatea a fost de 7,41%, mai exact, doar 2 elevi au reușit să promoveze. Al doilea cel mai slab procentaj s-a înregistrat la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, unde procentul de promovabilitate a fost de 13,89%, adică un număr de 5 elevi au luat examenul. La fel ca în anii trecuți, liceele cu profil teoretic au obținut rezultate mai bune, iar cele tehnologice au tras în jos statistica pe județ. Astfel la liceele tehnologice promovabilitatea a fost de 23,56%, la cele vocaționale de 55,31%, iar promovabilitatea la liceele teoretice a fost de 72,92%.

Conducerea CNMV este mulțumită

Directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Luminița Costea, ne-a declarat că este mulțumită de rezultatele obținute. „Și anul acesta avem cel mai înalt procentaj de promovabilitate, ceea ce ne bucură. Rezultatele sunt bune mai ales prin prisma faptului că la intrarea în clasa a IX-a nu avem concurență, nu avem din ce selecta, practic intră cine dorește. Îmi pare rău pentru cei 6 elevi care nu au reușit să obțină media 6, deși la toate materiile au luat cel puțin 5. Probabil că trebuiau să învețe puțin mai mult, și sper de asemenea că vor lua examenul la toamnă. Anul acesta am avut și elevi din promoțiile anterioare, care au reușit să ia examenul acum, bravo lor” – ne-a declarat Luminița Costea.

Singura medie de 10 tot la CNMV

Eleva Patricia Silvia Mihalca este singura absolventă din județul Covasna care a reușit să obțină 10 pe linie la Bac. Eleva a terminat liceul la clasa de Filologie de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, iar directoarea adjunctă a liceului, Maria Băilă, a spus despre ea că a fost o elevă conștiincioasă pe tot parcursul anilor de liceu, fiind olimpică la Limba și Literatura Română, a citit mult și merită pe deplin felicitată. Maria Băilă a adăugat că succesul înregistrat de CNMV la Bacalaureat se datorează deopotrivă seriozității și muncii elevilor și a cadrelor didactice care au ținut ore suplimentare de pregătire pentru elevi. „Munca, seriozitatea şi dăruirea sunt definiţia succesului nostru, seriozitatea copiilor şi a cadrelor didactice care şi-au făcut cu conştiinciozitate datoria” – spune Maria Băilă.

Examen în condiții bune

Inspectorul școlar responsabil cu desfășurarea examenului de Bacalaureat, Farkas Csaba, spune că Bac-ul s-a desfășurat în condiții bune peste tot în județ, și în afară de cazul elevului eliminat la Târgu Secuiesc nu au avut loc alte incidente. „Elevii s-au prezentat la examen îmbrăcați corespunzător și s-au comportat exemplar” – a spus el, adăugând că unii absolvenți nu s-au prezentat decât la examenele la care au fost pregătiți corespunzător, și astfel în decursul mai multor sesiuni reușesc să obțină diploma de Bacalaureat.

Cei care consideră că au fost nedreptățiți au depus luni contestații. Acestea vor fi soluționate în zilele următoare, urmând ca rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat să fie afișate pe data de 11 iulie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Eugen, 8 iulie 2014
Nu-mi place cum puneti problema! L. Română, cu toata dragostea, NU este unicul criteriu al unei profesii. Si daca semianalfabetii, ajung in inaltele structuri ale statului, ce punem? O mitraliera? citeste integral
Asa o fi, 8 iulie 2014
o camera montata la bacalaureat a mai redus din numarul de facultati tip Spiru Haret,unde studiau semianalfabetii si chiar etnici maghiari ce nu legau doua vorbe in limba romana (angajati din citeste integral
Eugen, 8 iulie 2014
Era mai corect daca se facea raportul intre absolventii din acest an si promovatii dintre acestia. Absolventii 2014 care nu s-au prezentat la examen ar trage statistica in jos (probabil) . Chiar si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.