ACTUALITATE 19 februarie 2012

Avocatul Poporului în vizită la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 362 vizualizări

Prefectul județului Covasna, György Ervin, a participat la Sfântu Gheorghe, alături de oficialități din județ, la întâlnirea „Avocatul poporului – un mandat nou, a nouă viziune”, la care au participat avocatul poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, adjunctul acestuia, prof. univ. dr. Valer Dorneanu, dar și reprezentanta biroului teritoriul din Brașov, Cătălina Matei.

Turneu de popularizare a instituţiei

„Din păcate instituţia nu este îndeajuns de cunoscută – aceasta este vina noastră. Prin acest turneu în judeţe se urmăreşte tocmai popularizarea Avocatului Poporului, pentru ca oamenii să ştie că au un for unde se pot adresa cu încredere, dacă consideră că drepturile lor au fost încălcate. Vox populi vox dei, aceasta este deviza noastră şi o luăm în serios. Scopul nostru este apărarea drepturilor oamenilor în faţa autorităţilor administraţiilor publice. Cu toate acestea noi nu suntem „inamicii” autorităţilor publice, ci partenerii lor, datoria noastră este ca, prin semnalarea anumitor disfuncţionalităţi, să facem ca democraţia să funcţioneze cât mai aproape de normal”, a declarat Gheorghe Iancu.

Avocatul Copilului

Profitând de faptul că la întâlnire au fost prezenți și câțiva parlamentari, Gheorghe Iancu a spus că trebuie grăbită procedura prin care instituția Avocatul poporului să se întregească. Pe lângă cei patru adjuncți de până acum se va numi și un al cincelea, Avocatul Copilului. Gheorghe Iancu a spus că a scăzut numărul petițiilor legate de cazurile care implică minori, dar acest lucru nu se datorează faptului că ar fi mai mai puține astfel de cazuri, în care copiii sunt abuzați, ci pentru că instituțiile competente ale statului au început în sfârșit să își facă datoria.

Audiențe la Sfântu Gheorghe

Începând cu luna martie, cetățenii se pot adresa Avocatului poporului prin angajații Biroului teritorial Brașov. Reprezentata acestuia, Cătălina Matei, a declarat că vor fi ajutați de un translator pentru ca și persoanele de etnie maghiară să își poată spună păsurile în limba lor maternă. Aceasta a mai spus că se vor axa pe mediere, încercând să îi determine pe oameni să își rezolve problemele pe cale amiabilă.

Zece mii de petiții anual

Instituția Avocatul Poporului primește anual în jur de zece mii de petiții în cele 15 Birouri Teritoriale pe care le are. Gheorghe Iancu este de părere că acest număr nu este foarte mare, dar la acesta se adaugă și autosesizările pe care le face instituția. Ca exemplu, avocatul poporului a dat cazul fostului premier Emil Boc. „Nu contează că este vorba de fostul prim ministru sau de altcineva. După ce am văzut imaginile cu Emil Boc fără haine, am sesizat imediat CNA pentru că este vorba de încălcarea gravă a drepturilor omului. Vrem să fim aproape de cetățean, indiferent cine este acesta” – a declarat Gheorghe Iancu.

Discriminare în Covasna și Harghita?

Discriminarea românilor în judeţul Covasna, impunerea condiţiei de cunoaştere a limbii maghiare în cazuri ne prevăzute de lege, cheltuirea din fonduri publice a unor sume de către autorităţile administraţiei publice locale pentru activităţi şi manifestări destinate exclusiv minorităţii maghiare, amplasarea de panouri publicitare scrise exclusiv în limba maghiară – au fost câteva dintre problemele identificate ca ilegale de către preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Ioan Lăcătuşu, și de către deputatul PSD Covasna, Horia Grama. După un scurt schimb de replici, Gheorghe Iancu le-a cerut reclamanților să formuleze toate nemulțumirile pe hârtie, și a promis că va cerceta fiecare caz în parte.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.