ACTUALITATE 3 februarie 2023

Avocatul Poporului a propus modificarea unei legi după o sesizare primită din Covasna

de David Leonard Bularca | 974 vizualizări

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, a cerut Ministerului Sănătății să modifice Legea 46/2003, în care se specifică faptul că datele despre un pacient aflat într-un spital sunt confidențiale, inclusiv rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul și tratamentul primit (chiar și după decesul persoanei), dacă pacientul nu și-a dat acordul clar că datele pot fi furnizate și altor persoane. Un caz care a avut loc anul trecut la nivelul județului Covasna a arătat că legea ar trebui îmbunătățită, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna. 

„În data de 6 iunie 2022, o petentă s-a prezentat la Biroul Teritorial Brașov și ne-a expus faptul că a solicitat unității sanitare, Spitalul Județean de Urgență "Dr. Fogolyán Kristóf" din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, comunicarea tratamentului administrat fiului său, a diagnosticului, copia Foii de Observație, însă i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său

Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, județul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeași zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc.”, se arată în comunicatul de presă. 

Astfel, angajații instituției Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Brașov, au ajuns la concluzia că Legea 46/2003 nu ia în calcul situația în care pacienții nu își pot da acordul explicit asupra acestui aspect. 

„În acest sens, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 171 din 14 decembrie 2022, prin care a solicitat ministrului Sănătății să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepții de la dispozițiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepție care să reglementeze situația în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-și exprima consimțământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie”, conform sursei citate anterior.

Ministerul Sănătății a informat Avocatul Poporului, pe 27 ianuarie 2023, că s-a aprobat nota privind inițierea unei Ordonanțe de Urgență pentru completarea Legii 46/2003 și că s-a introdus în circuitul intern al Ministerului procedura de avizare a proiectului de Ordonanță de Urgență. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.