Avertizați după ce au parcat pe spațiul verde în Rezervația Naturală Reci
Șase avertismente au fost întocmite în acest sfârșit de săptămână de jandarmii covăsneni pe numele șoferilor care au parcat mașinile pe spațiul verde din Rezervația Naturală Reci, anunță Jandarmeria Covasna, într-un bilanț al acțiunilor derulate în weekend.
„În perioada 10-12 iulie 2020, jandarmii covăsneni au asigurat un climat de ordine și siguranță publică în mun. Sfântu Gheorghe, stațiunea Covasna, dar și în județ, desfășurând 12 misiuni și aplicând o sancțiune contravențională în valoare de 250 lei, conform Legii 55/2020 pentru nepurtarea măștii în localuri publice și 6 avertismente în baza legii 54/2012 privind desfășurarea activității de picnic, șoferilor care au intrat cu autovehiculele personale în Rezervația Naturală Reci, parcând pe spațiul verde”, se arată în informarea publicată luni pe pagina de Facebook a Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna.
În același context, jandarmii au informat că din misiunile lor nu au lipsit nici cele de îndepărtare a urșilor și au transmis o recomandare importantă cetățenilor: „De asemenea s-a intervenit cu un echipaj al jandarmilor montani, pentru izolarea zonei și îndepărtarea turiștilor la semnalarea în zonă a unui urs. Rugăm pe această cale toți turiștii să nu încerce să hrănească animalele sălbatice și în același timp să nu se abată de pe traseele montane marcate, animalele sălbatice evitând de obicei locurile frecventate de oameni”.
Reamintim cu această ocazie faptul că Rezervația naturală „Mestecănișul de la Reci”, care se află în custodia Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont Covasna, este, potrivit site-ului RomâniaSălbatică.ro, „cea mai întinsă arie protejată din județul Covasna și este caracterizată de o mare complexitate floristică, faunistică și geologică. Frumusețea rară a sitului este dată de pădurea de mesteceni, farmecul mlaștinilor și varietatea de plante și animale care trăiesc aici. De asemenea, substratul geologic compus din nisipuri aluviale este unul unic în România, unde dunele de o culoare roșiatică pot ajunge până la 6 m altitudine”.
Și conducerea Salvamont Covasna a făcut nenumărate apeluri către cei interesați să viziteze zona, să o facă fără mijloace motorizate, pentru că nu este doar ilegal, ci dăunează foarte mult florei și faunei.
Sursa foto: Facebook/ Centrul Jud. ptr. Protecţia Naturii și Salvamont/Természetvédelmi Központ