Avem tot mai puţini șomeri în plată
În județul Covasna numărul actual al șomerilor este de 7.102, județul nostru având astfel unul dintre cele mai scăzute nivele ale șomajului comparativ cu restul județelor. Cei mai mulți șomeri covăsneni sunt cei neindemnizați – 5.778, doar 1.324 aflându-se în prezent în plată, ceea ce clasează județul Covasna pe locul doi în privința județelor cu cei mai puțini șomeri în plată.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că o sută dintre șomerii în plată au studii universitare, 479 studii medii iar restul sunt cu studii profesionale, de ucenicie sau studii incomplete.
Șomajul feminin continuă să fie mai scăzut decât cel masculin, în vreme ce cei mai afectați de șomaj sunt cei cuprinși în categoriile de vârstă 30-49 de ani.
O discrepanță semnalată de Kelemen Tibor se referă la șomajul în plată pe rural și urban: astfel, 60% dintre șomerii județului sunt în zona rurală, dar numai 10% dintre aceștia se află în plată, în vreme ce 60% dintre șomerii aflați în urban se află în plată.
O proporție mare de șomeri neindemnizați se află în zona Baraolt – 1.300, în vreme ce doar 150 de persoane sunt șomeri indemnizați. În zona Întorsurii Buzăului avem 217 șomeri neindemnizați și 73 indemnizați, în zona Sfântu-Gheorghe 650 de șomeri indemnizați și 2.461 neindemnizați (aici intră și 1.000 de șomeri din Valea Cișului și comuna Vâlcele), iar la Târgu-Secuiesc 900 de șomeri sunt neindemnizați și 300 indemnizați. În ceea ce privește sudiile, 81% dintre șomeri fac parte din categoria celor cu pregătire incompletă sau deficitară.
Din păcate însă, odată cu valul de absolvenți din această vară este așteptat ca numărul șomerilor să crească, chiar dacă o parte dintre ei vor dispărea din toamnă, când mulți absolvenți de liceu vor începe cursurile universitare.
Dispar locuri de muncă
Referindu-se la disponibilizări, Kelemen Tibor a declarat că s-au anunțat disponibilizări, printre altele, la ELRO, Hotel Imperial Balvanyos, Poștă și Societatea de Drumuri și Poduri. Astfel, din august vom avea în jur de 500 de noi șomeri indemnizați, în vreme ce oferta locurilor de muncă insistă pe angajări în domeniul construcțiilor și cel al serviciilor, fiind destul de greoaie angajările pentru cei cu studii superioare.
Absolvenţii, o nouă provocare
Kelemen Tibor a ținut să atragă atenția absolvenților că pe baza unui certificat de studii care să certifice studiile finalizate și alte acte precum cartea de identitate, certificatul de naștere și de căsătorie dacă este cazul, o adeverință medicală și alte acte de studii sau calificări, tinerii se pot înregistra la AJOFM în termen de 60 de zile de la absolvire, pentru a fi luați în evidențe și a beneficia de indemnizația de șomaj.
Printre avantajele înregistrării se află și o primă de încadrare în valoare de 500 de lei, odată realizată o angajare, plus faptul că absolvenții pot afla prin contactul direct cu AJOFM de diversele oportunități de calificare.
Se pare că în acest an în județ vom avea aproximativ 1500 de absolvenți, în vreme ce numărul locurilor de muncă oferite de către angajatori în județ este de 5-600 lunar.
Și angajatorii sunt invitați în această perioadă să vină către AJOFM, ei fiind stimulați financiar să angajeze, pe perioada verii, elevi și studenți. Potrivit lui Kelemen, Agenția oferă un stimulent de 250 de lei la salariul elevilor și studenților angajați sezonier.
În ceea ce privește salariul mediu brut, din datele AJOFM reiese că acesta este de 1.100- 1.150 de lei la noi în județ.