Avem prea puțini asistenți maternali
Ziua asistenților maternali, părinții de împrumut ai copiilor abandonați, a fost sărbătorită ieri în judeţul Covasna
Zeci de asistenți maternali, însoțiți de micuții pe care îi au în grijă, s-au întâlnit joi la Tabăra Benedek dinspre Vâlcele, în cadrul celei de-a zecea ediții a Zilei Asistentului Maternal. Oamenii s-au întâlnit într-un cadru prietenos, iar Ziua Asistentului Maternal, organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, a cuprins, printre altele, și prezentări legate de Inteligența emoțională la copii și Limbajul iubirii la copii.
„Ziua asistentului maternal e preluată din alte țări și credem că e un prilej de a ne întâlni cu asistenții maternali, de a discuta problemele și de a le aprecia munca”, a declarat directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.
Mai e nevoie de asistenți maternali
Potrivit acesteia, la nivelul județului nostru există în prezent 309 copii de care se ocupă 151 de asistenți maternali. Vass susține că cea mai presantă problemă cu care se confruntă sistemul asistenților maternali este tocmai lipsa acestora.
„Nu zic că e în creșetere abandonul copiilor în spitale, dar totuși acesta există. Conform legii, copiii sub 2 ani nu pot fi plasați în sistem rezidențial, ci numai în asistență maternală. Tocmai de asta avem probleme în a plasa din spital un copil abandonat acolo. Numărul asistenților maternali a scăzut – în 2007 aveam 174 de asistenți maternali, acum avem numai 151. Foarte mulți asistenți s-au pensionat și nu există un interes foarte mare pentru această meserie – poate tocmai pentru că foarte mulți și-au dat seama că este o meserie cu o responsabilitate foarte mare, deoarece ei sunt cei care, pe o perioadă determinată, preiau atribuțiile unei familii naturale. Ei sunt cei care oferă un model de familie, pregătesc copilul pentru reintegrare în familia naturală și totodată ei sunt cei care trebuie să pregătească copilul pentru adopție”, a explicat Vass, potrivit căreia ar mai fi nevoie de cel puțin 20 de asistenți maternali în județul nostru.
Părinții de împrumut se atașează de copiii luați în plasament
Reprezentanții Direcției susțin că pentru calificarea de asistent maternal este necesară parcurgerea mai multor faze, inclusiv de evaluare psihologică și evaluare a situației locative. În plus, asistenții maternali sunt pregătiți, în cadrul unui curs de calificare, cu privire la necesitatea de a privi această meserie strict ca pe o meserie. Acest lucru însă nu îi împiedică pe asistenți să se atașeze de copiii aflați în îngrijire, chiar dacă ei știu că într-o zi respectivii copii ar putea fi reintegrați în familiile naturale sau adoptați. În ceea ce privește adoptarea unor copii din sistem chiar de către asistenții maternali care i-au avut în grijă, cei de la Direcție spun că au existat astfel de cazuri, dar mai rare. Cu toate acestea, atașamentul nu poate fi controlat și apare inevitabil, mai ales atunci când unii copii petrec ani întregi în astfel de familii. Este și povestea a patru copii care au ajuns de la vârste mici în îngrijirea unei familii din Ilieni și care se află acolo și acum, la trecerea de la adolescență spre maturitate.
„Fac treaba asta de 18 ani. I-am luat din dragoste – soțul meu și cu mine nu am avut copii proprii, am crescut deci patru copii în acești 18 ani și cu toții sunt la noi și acum. Copiii sunt deja mari, au 19, 17, 16 și 15 ani. Suntem ca o familie… nu e greu, doar financiar este uneori greu, deoarece copiii cresc și au nevoi tot mai mari. Financiar este foarte greu, dar sufletește, cred că mi-aș da viața pentru ei… Ne vom gândi la ei tot timpul, vom avea grijă de ei și când vor ieși din sistem, dar din familie nu vor ieși”, ne-a declarat doamna din Ilieni, asistent maternal de ani de zile. Potrivit acesteia, nimic nu i-ar putea îndepărta pe copii de familia sa, mai ales că pe unul din ei îl are în grijă de la câteva săptămâni. Asistentul maternal ne-a mai spus că părinții naturali ai celor patru copii – proveniți din familii diferite, nici nu s-au interesat vreodată de aceștia.
Un alt domn, dintr-un sat de lângă Târgu Secuiesc, este assitentul maternal al unui tânăr de 20 de ani, suferind de epilepsie. Omul are șase copii ai săi, pe care i-a crescut, i-a educat, i-a trimis la facultăți și îi are azi aproape. Cu toate acestea, se dedică acum unui copil aflat în sistemul DGASPC.
„Când copiii mei au plecat la facultăți, m-am trezit într-o casă plină de liniște. Mi-am zis că decât să stau așa, fără copii, mă calific în meseria de asistent maternal. Soția mea a vrut și ea, dar neștiind bine românește, nu a putut susține examenul. Am reușit eu și am luat acest copil, care de aproape zece ani e în îngrijirea mea. Suferă de epilepsie, dar am fost mereu la tratamente, e mai bine acum… Când va împlini 21 de ani, ar urma să iasă din sistem și l-ar trimite la un centru special. Nu vreau asta, va rămâne în familia noastră și vom avea în continuare grijă de el, fără niciun ban”, ne-a spus bărbatul, care a mai avut un copil în grijă, însă a trebuit să-l redea celor de la Direcție, deoarece nu s-a descurcat cu îngrijirea acestuia din cauză că băiatul suferea de hiperactivitate.
Salarii și norme de hrană mici
În ceea ce privește salariul unui asistent maternal, acesta este de bugetar, fiind angajat al DGASPC. Pe lângă salariu, asistentul maternal primește cei 42 de lei – alocația de stat pentru fiecare copil, 10 sau 7 lei pe zi pentru hrana copiilor (în funcție de vârsta acestora) și o sumă lunară pentru alte cheltuieli. În plus, periodic se primesc bani pentru îmbăcămintea copiilor, iar dacă este vorba despre necesități speciale sau tratamente pentru copiii dați în plasament la asistenți maternali, Direcția acoperă aceste cheltuieli. Din datele DGASPC, nici jumătate dintre copiii care ajung la asistenții maternali nu se mai întorc apoi în familiile naturale și asta nu neapărat pentru că părinții nu și-ar dori asta, ci pentru că nu reușesc să îndeplinească niște condiții minime prin care să le asigure celor mici existența și un trai normal.