ACTUALITATE 9 iulie 2018

VIDEO „Avem nevoie de ajutor ca să reconstruim tot ceea ce apa a distrus”

de Iulia Drăghici - Taraș | 8185 vizualizări

Interviu cu Bogdan Barbu, primarul din Dobârlău, comuna din județul Covasna cea mai afectată de inundațiile din 30 iunie

Nici o viață întreagă, cu atât mai puțin o săptămână, nu e de ajuns să șteargă din inimile sătenilor din Lunca Mărcușului oroarea care s-a abătut asupra lor începând de sâmbătă, 30 iunie a.c. Viitura, provocată de ploile abundente, care au dus la crearea de breșe în digul de pe Râul Tărglung, a afectat peste 60 de locuințe și a produs pagube însemnate. Și cu toate că pericolul încă nu a trecut, oamenii din Dobârlău au câștigat ceva prețios de pe urma acestei furii a naturii nemaiîntâlnită în toată istoria comunei: au aflat că nu sunt singuri și că celor din jur le pasă de ei. Pornind de la autoritățile locale, în frunte cu primarul, dar și cu autoritățile județene și continuând cu sutele de oameni implicați în campanii umanitare pornite în județ, țară și străinătate, o oază vie de speranță a răsărit peste sat și comună, în ciuda nămolului care nu se mai dă plecat din case, curți și străzi.

La o săptămână după dezastru, am fost la Dobârlău să îl întâlnim pe primarul care a ținut, cât a putut, piept naturii și care nu și-a dezamăgit locuitorii, cum se aude de alți primari din localități învecinate. L-am găsit în Lunca Mărcușului, împărțind, alături de preotul din sat, ajutoarele depozitate la Căminul din Mărcuș, bunuri venite de peste tot din țară, dar și din străinătate. Bogdan Barbu, primar la primul  mandat, nicicând nu și-ar fi închipuit că la vârsta lui, de 31 de ani, îi va fi dată una dintre cele mai grele sarcini care îi revine unui om, darămite unui edil: să își salveze locuitorii din calea apelor furibunde. Cum a fost trăită drama din perspectiva tânărului edil, ce se va întâmpla cu banii care urmau să fie cheltuiți la zilele comunei, ce mesaj are primarul pentru cei care i-au ajutat și îi vor ajuta, dar mai ales care sunt necesitățile actuale, aflați din interviul următor.

Care e situația actuală?

Avem 62 de case direct afectate, unde efectiv a intrat apa. În momentul de față totul este sub control. Nu mai este nimeni în pericol, toți concetățenii mei sunt în siguranță. Nu mai există absolut niciun fel de pericol. Acum facem curățenie și ne mobilizăm pentru a-i ajuta pe acești oameni cu alimente, cu apă. De acum ne vom mobiliza și pentru a aduce materiale de construcții și tot ce mai e nevoie să redăm locuințelor starea inițială.

Au mai fost probleme în comună din cauza inundațiilor și digurilor în zonă?

Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile este ceva istoric, nu s-a mai întâmplat niciodată. Niciodată! Nimeni nu s-a gândit că va fi o asemenea viitură. Este ceva incredibil. Viitura a format o breșă în digul de la pârâul Dobârlăiș, în partea stângă, după care în partea dreaptă și la o oră s-a format încă o breșă în Râul Tărglung. Pur și simplu de acolo a plecat tot. A fost un haos incredibil.

Care a fost primul semnal că problema asta urmează să fie ceva nemaiîntâlnit?

Mi-am dat seama în momentul în care s-a format prima breșă că nu mai avem ce să facem și că trebuie să evacuăm imediat toate persoanele. Am anunțat Prefectura și toate instituțiile de stat abilitate și am început la evacuarea persoanelor. Am început singuri în primă fază, iar într-un scurt timp au apărut ajutoarele de la instituțiile de stat, aici vorbesc de pompieri, poliție, jandarmerie. Nu pot să vă explic cât de rapid au apărut aici și cât de prompt au acționat.

Oamenii cum au reacționat când au auzit prima dată că trebuie să își părăsească locuințele?

Cea mai mare parte au înțeles gravitatea situației. Au fost câțiva care nu au vrut să iasă și au spus că ei se vor urca în podul caselor, după care ne-au sunat ei să mergem să îi luăm. Deci și-au dat seama că nu este de glumă.

Este vreo lecție de viață pe care ați învățat-o în urma acestei situații nefericite?

Nu știu dacă pot numi vreo lecție, dar așa ceva nu s-a mai întâmplat și sper să nu se mai întâmple niciodată în comună. Cert este că am văzut că furia naturii este ceva ce nu putem opri. În momentul în care va veni o nouă viitură de la Săcele de la baraj, pentru că ați văzut că viitura nu a fost doar la noi, a fost o problemă generală, la Budila, Săcele, Tărlungeni și pe aici și nu cred că e o problemă care ține doar de comuna noastră, toți avem de suferit. Dar ce am făcut acum, așa vom face și data viitoare. Mai mult de atât, cred eu că nu se poate face. Am făcut tot ceea ce era omenesc posibil. Am ajutat și am stat non-stop pe diguri și am ajutat și toate persoanele afectate și sper eu că am fost pe măsură și că i-am ajutat cât și cum a trebuit.

Sunteți un primar tânăr, în vârstă de 31 de ani, la primul mandat. Cum a fost această experiență la nivel personal?

Nu am avut timp să mă gândesc nici la vârstă, nici că sunt la primul mandat. Nu am făcut decât să mă implic din prima clipă, să fac tot ceea ce este posibil. Am vrut doar să îmi văd oamenii sănătoși și să nu cumva să avem vreo pierdere omenească sau alte probleme.

Ce ar trebui să știe acum oamenii despre ce presupune funcția aceasta de primar, care, uite, vine și cu astfel de provocări?

Nu e o funcție ușoară, dar eu oricum îi sfătuiesc pe toți ce care vor, în special pe tineri, să vină și să ne implicăm împreună.

Când s-a abătut dezastrul asupra comunei erați chiar în ajunul Zilelor Comunei, sărbătoare care evident s-a amânat. Cât ați fi cheltuit pe acest eveniment și ce se va întâmpla acum cu fondurile?

Da, ne pregăteam de a doua ediție. Din păcate nu am știut că acest lucru se va întâmpla. Noi am prevăzut ziua comunei în buget de la începutul anului.  Asta a fost să fie. Am anulat-o și o vom ține anul viitor. Anul acesta în niciun caz nu o vom mai ține, mai ales că dorim ca acei bani să îi redirecționăm către persoanele afectate. Având în vedere că avem o comunitate mică, noi suntem uniți: toți pentru unul și unul pentru toți. Toți banii, în jur de 40.000 de lei, vor ajunge la sătenii noștri. Vom căuta să găsim o bază legală, să vedem cum putem să facem acest lucru, fie prin materiale de construcții, fie direct banii.

Am văzut că din județ, din țară, dar și din străinătate ați primit ajutoare diverse. În ce au constat acestea până acum?

Vineri de dimineață a venit personal domnul primar de la Sectorul 6 București, care ne-a adus alimente, haine, apă. Parohiile din județul Argeș ne-au adus de asemenea haine și alimente. Un ONG din Ungaria vine cu materiale de curățenie și alte produse. De asemenea, prin Ministerul Muncii urmează să primim bani pentru persoanele afectate și am înțeles că vom mai primi de la Rezerva de Stat materiale de construcții. În plus, și cei de la Grupul „Iubim Brașovul” sunt alături de noi și ne ajută.

Așadar, până acum ați primit multe ajutoare din partea instituțiilor, organizațiilor și așa mai departe. Ce mesaj le-ați transmite celor care vă sprijină în acest fel?

În primul rând țin să le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru noi. A fost o mobilizare extraordinară din partea tuturor instituțiilor, din partea oamenilor de aici din jur și nu numai. Am primit mâncare, haine, saltele și tot ceea ce ne era necesar.

Care sunt necesitățile momentului?

În prezent, nu avem necesități foarte mari, ci avem nevoie de ajutor ca să reconstruim tot ceea ce apa a distrus. În rest avem de toate: avem mâncare, avem haine, avem apă. Vom avea și materiale de curățenie. Avem nevoie doar de materiale de construcții.

Un mesaj de încurajare pentru cetățenii comunei, în special pentru cei din casele afectate de inundații, ați avea?

Da, le-aș putea spune că am fost și voi fi alături de ei, orice ar fi și nu voi avea liniște până când nu îi voi vedea din nou în casele lor, la fel cum au fost odată.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.